Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Δεύτερη Ανάγνωση: Η χαλιναγώγηση της κοινής γνώμης

ΠΕΡΑΣΕ απαρατήρητο, αλλά είναι ενδεικτικό για το τι θα μπορεί να συμβαίνει εφεξής στη ενημέρωση: η φωτογραφία του πάπα Φραγκίσκου με λευκό φουσκωτό μπουφάν και η εκ των υστέρων διάψευσή της από το fb απέδειξε ξεκάθαρα το πώς και το πόσο η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επηρεάσει τις αντιλήψεις μας. Είτε για ένα πρόσωπο, είτε για ένα λαό! Τον τελευταίο καιρό κάνουν στο διαδίκτυο ολοένα και πιο αληθοφανείς τέλειες τεχνητές φωτογραφίες ή και βίντεο, όπως η δήθεν βίαιη “σύλληψη” του Ντόναλντ Τραμπ, ή η δήθεν “φυλάκιση” του Πούτιν.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ δεν μας προειδοποιούν άραγε, σε πόσο επικίνδυνα μονοπάτια παραπληροφόρησης οδηγούμαστε από την περίφημη τεχνολογία; Δεν δείχνουν την τεράστια δύναμη χαλιναγώγησης της δημόσιας σκέψης (φωτ.) ή την καθοδήγηση της παγκόσμιας προσοχής προς την κατεύθυνση που θα θελήσουν ορισμένοι κάτοχοι των μυστικών της υψηλής τεχνολογίας; Δεν ελλοχεύει έτσι μια παγκόσμια διαμόρφωση της κοινής γνώμης κατά το δοκούν; Δεν οδηγούμαστε άραγε σε μια παγκόσμια οργουελική κοινωνία που, αλίμονό μας αν επικρατήσει με τις τρομακτικές αρνητικές συνέπειες για αξίες όπως η ελευθερία σκέψης ή η δημοκρατία; Αλλά κάθε καινοτομία, πανάρχαιος κανόνας αυτό, είχε ανέκαθεν δυο όψεις: την θετική και την αρνητική της. Μακάρι να επικρατήσει η λογική χρήση των νέων τεχνολογιών, αν και πάντα οι άνθρωποι θα ήθελαν οι ελάχιστοι να υποτάσσουν τους πολλούς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Η εξουσία και η σχέση της με τον λόγο και το πως η παραγωγή του τελευταίου ελέγχεται, επιλέγεται, αναδιανέμεται από την πρώτη, σύμφωνα με κάποιο αριθμό διαδικασιών «που έχουν σαν ρόλο να αποτρέψουν τις εξουσίες και τους κινδύνους, να κυριαρχήσουν πάνω στο τυχαίο, να αποφύγουν τη βαριά υλικότητα» είναι και το θέμα της εναρκτήριας ομιλίας του Μ. Foucault στο College de France.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα