Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Δεύτερη ανάγνωση: Ελ. Βενιζέλος και Μικρασιατική καταστροφή (ένα ντοκυμαντέρ)

Ι.-ΕΙΧΑΜΕ την καλή τύχη να παρακολουθήσουμε την 1η του Δεκέμβρη 2022 στο “Πνευματικο Κέντρο Χανίων”, μια εμπεριστατωμένη επιστημονικά με πολύπλευρες απόψεις και αποσπάσματα επικαίρων της εποχής, ταινία/ντοκουμέντο, σχετικά με τις θέσεις του Ελ. Βενιζέλου και τον σκληρό αγώνα του για τη σωτηρία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας (1922-1923).

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μια από τις πιο αξιόλογες και καίριες παραγωγές του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθεριος Κ. Βενιζέλος” (φωτ. 1), σε συνεργασία με την ΕΡΤ και τη “Long Run Productions”. Η παραγωγή βασίστηκε σεναριακά στη σημαντική και καθόλα έγκυρη βιογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου, γραμμένη από τον Νίκο Παπαδάκη-Παπαδή, γενικό δ/ντή του Ιδρύματος. Στο ρόλο του Βενιζέλου ο Γ. Διάμπασης.

ΙΙ.-ΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ/ΤΑΙΝΙΑ παρουσιάζει τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής διαυγέστατα, με τα λάθη της τότε πολιτικής ελληνικής εξουσίας καθώς και του Βενιζέλου. Επισημαίνει τις στρατηγικές επιλογές του Εθνάρχη που εφάρμοσε όταν κλήθηκε να περισώσει (Συνθήκη Λωζάννης, 1923) ό,τι μπορούσε να σωθεί από μια ολική καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Δίνει ταυτόχρονα απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν την ιστοριογραφία, έναν αιώνα μετά την Εθνική Καταστροφή.

ΕΠΕΙΔΗ οι Τούρκοι μάς απειλούν νυχθημερόν με μια “νέα Μικρασιατική Καταστροφή”, καλόν είναι η ταινία να προβληθεί σε όλα τα Λύκεια της χώρας και μάλιστα σε ειδικές προβολές: με απαντήσεις από αρμόδιους καθηγητές σε κάθε απορία ή ερώτημα.

ΙΙΙ.-ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ το γεγονός ότι το Ίδρυμα έτυχε να έχει, εδώ και 20 χρόνια, ως γενικό δ/ντή του τον ικανότατο Χανιώτη δικηγόρο, Νικόλαο Παπαδάκη-Παπαδή, πλαισιωμένο από εξίσου σπουδαίους συνεργάτες. Το πολυσχιδές έργο του Ιδρύματος έχει αποκτήσει διεθνή παρουσία και αναγνώριση, δυναμική σε πολλούς τομείς, απήχηση σε διεθνή συνέδρια, αποτελεσματικότητα. Οι καιροί μας, “πονηροί” και δύσκολοι, απαιτούν σωστή ενημέρωση, πολυμερή ιστορική γνώση και διαρκή επαγρύπνηση του Ελληνισμού. Τόσο διότι το διεθνές περιβάλλον είναι εκρηκτικό, όσο και επειδή έχουμε δίπλα μας ένα βουλιμικό γείτονα -την Τουρκία- που μόνο μια σωστή γνώση της Ιστορίας μας είναι ικανή να αποτρέψει την κάθε είδος επιθετικότητά του.

Στ.Γ.Κ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα