Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Δεσμός ζωής με το “Γκαίτε” για την Αργυρώ Γαναδάκη

» Αναφορές σε εκδήλωση στα Χανιά

 

Για τον «δεσμό ζωής» που ανέπτυξε με το Ινστιτούτο “Γκαίτε” μίλησε η Αργυρώ Γαναδάκη στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμή της μετά από 16 χρόνια που υπηρέτησε ως επίτημη πρόξενος Χανίων και Ρεθύμνου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, η κα. Γαναδάκη τιμήθηκε με τον Ομοσπονδιακό Σταυρό της Αξίας από τον Γερμανό πρέσβη Αντρέας Κιντλ.

Η Αργυρώ Γαναδάκη δεν έκρυψε τη συγκίνησή της για την τιμή που έλαβε και ευχαρίστησε την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και τον πρέσβη για την εμπιστοσύνη τους.

«Κλείνει ένας κύκλος. Ανέλαβα σε δύσκολους καιρούς όταν οι σχέσεις Γερμανίας και Ελλάδας ήταν σε ένταση», σημείωσε η κα Γαναδάκη, ενώ συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις δυσκολίες του έργου της, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ως πρόξενος αλλά τον «δεσμό ζωής» με το Ινστιτούτο Γκαίτε.

«Αυτά τα 15 χρόνια ως πρόξενος δυνάμωσα την πίστη μου στη φιλία των λαών και την αξία της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας. Μιας ταυτότητας που έχει ως αφετηρία και ως καθήκον στον 21ο αιώνα να υπηρετεί την ειρήνη, τον κοινό πολιτισμό και το κοινό μέλλον, να λειτουργεί ενωτικά και δημοκρατικά. Να σέβεται τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, να αξιοποιεί τα διδάγματα της ιστορίας και επιμένει στους δρόμους της διπλωματίας και του γόνιμου διαλόγου», συμπλήρωσε, ενώ καταλήγοντας ευχαρίστησε την οικογένειά της κι όλους όσους συμπαραστάθηκαν και τη στήριξαν στο έργο της, ενώ εξέφρασε και την χαρά της για την επιλογή του κ. Φωτεινάκη ως διαδόχου της, καθώς κατά το παρελθόν υπήρξε μαθητής της.

Από μεριάς του, ο κ. Κιντλ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την κα Γαναδάκη και την προσφορά της στη διάδοση της γερμανικής κουλτούρας και γλώσσας στην Κρήτη, αλλά και την καλλιέργεια της αλληλοκατανόησης ανάμεσα στους δύο λαούς:

«Για περισσότερα από 30 χρόνια εργαστήκατε ακούραστα για τις καλές σχέσεις Κρήτης και Γερμανίας. Μεταλαμπαδεύσατε ως καθηγήτρια τη γλώσσα και τον γερμανικό πολιτισμό σε χιλιάδες ανθρώπους. Εξοικειώσατε τους μαθητές και τις μαθήτριές σας όχι μόνο με τη γερμανική γραμματική αλλά καλλιεργήσατε μια ενεργητική ανταλλαγή μεταξύ του ελληνικού και γερμανικού πολιτισμού», τόνισε ο κ. Κιντλ αναφερόμενος στο εκπαιδευτικό έργο της κας Γαναδάκη ως υπεύθυνης του Ινστιτούτου Γκαίτε, ενώ για την προσφορά της ως προξένου υπογράμμισε τη σταθερή προσήλωσή της στην πεποίθηση ότι ο διάλογος μεταξύ δύο λαών πετυχαίνει «όταν βασίζεται στην εμπιστοσύνη και δημιουργηθεί χώρο για αληθινή αλληλοκατανόηση».

«Ο απολογισμός της θητείας σας είναι εντυπωσιακός. Όχι μόνο ποσοτικά αλλά και με ποιοτικά κριτήρια», επεσήμανε ο Γερμανός πρέσβης αναφερόμενος στις πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφερε η κα Γαναδάκη σε Γερμανούς υπηκόους όταν εκείνοι είχαν ανάγκη από τη συνδρομή της.
«Κατορθώσατε να επιβεβαιώσετε ξανά και ξανά ότι η μεγάλη επιτυχία της Κρήτης στον τουρισμό εξαρτάται κι από το γεγονός ότι οι τουρίστες αισθάνονται ασφαλείς σε αυτήν (…) κι αυτό είναι κάτι που τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης το παρακολουθούν στενά», πρόσθεσε ο πρέσβης.
«Ειδικά στην Κρήτη και ειδικότερα στα Χανιά χρειάζεται να κάνει κανείς και δουλειά υπέρ της συμφιλίωσης μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας κι αυτός δεν είναι πάντα ένας δρόμος σπαρμένος με ροδοπέταλα. Εσείς, ωστόσο, συμβάλλατε ώστε θύματα γερμανικών πολεμικών ενεργειών και συγγενείς τους να λάβουν μια συμφιλιωτική στάση έναντι της Γερμανίας», υπογράμμισε ο κ. Κιντλ απευθυνόμενος προς την κα Γαναδάκη.

Καταλήγοντας ο Γερμανός πρέσβης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κ. Ιωάννης Φωτεινάκης που τη διαδέχεται έχει τις προϋποθέσεις ώστε να αντεπεξέλθει στα νέα του καθήκοντα με επιτυχία, όπως και η προκάτοχός του.

Από μεριάς του, ο κ. Φωτεινάκης αναφερόμενος στον διορισμό του ως επίτιμου προξένου σε Χανιά και Ρέθυμνο, έκανε λόγο για ιδιαίτερη τιμή και χαρά, αλλά και για μεγάλη ευθύνη και πρόκληση. Επίσης ευχαρίστησε την κα Γαναδάκη, η οποία -όπως ανέφερε- του ενέπνευσε την αγάπη στη γερμανική γλώσσα και παιδεία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα