Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Δεν αρκεί ο ήλιος και η θάλασσα

«Το τουριστικό προϊόν που προσφέρουμε χρόνια τώρα, είναι ουσιαστικά ο ήλιος και η θάλασσα. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει ώστε τα επόμενα χρόνια να αρχίσουμε να προσελκύουμε και ποιοτικό τουρισμό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας». Την επισήμανση αυτή έκανε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος των επιχειρηματιών Δήμου Πλατανιά Πέτρος Μαρινάκης, στο περιθώριο της επίσκεψης του βουλευτή Χανίων Γιώργου Σταθάκη, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν τον τουρισμό. Στη συζήτηση συμμετείχαν και επιχειρηματίες του δήμου Πλατανιά. Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ακόμα ότι «δεν θέλουμε ένα τουριστικό προϊόν μονόπλευρο, αλλά πολυδιάστατο και πολυσύνθετο ώστε να έχει πολλαπλά οφέλη για όλους μας. Αυτός είναι και ο στόχος μας. Έχουμε εντοπίσει κάποια στοιχεία στο τουριστικό κομμάτι που νομίζουμε ότι βαδίζει σε λάθος δρόμο και στο μέλλον θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα». Ο ίδιος τόνισε εξάλλου ότι «με προβληματίζει το γεγονός ότι προωθούμε τον ήλιο και τη θάλασσα ως τουριστικό προϊόν, ενώ υπάρχουν απίστευτα πράγματα να δώσουμε στους επισκέπτες, που αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουν και δεν τα απολαμβάνουν όπως θα έπρεπε. Δεν έχουμε αναδείξει όπως θα έπρεπε τα δυνατά μας σημεία στο τουριστικό μας κομμάτι. Ο ήλιος και η θάλλασσα μπορεί να προσελκύει μαζικό τουρισμό αλλά χαμηλού επιπέδου.

Ο τόπος μας δεν ενδείκνυται μόνο για αυτό το μοντέλο τουρισμού. Ήλιο και θάλασσα διαθέτουν και άλλες χώρες στο κόσμο δεν είμαστε μόνοι μας». Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε επίσης ότι «ο τόπος μας είναι προικισμένος και με άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία είναι μοναδικά. Αυτά λοιπόν θα πρέπει να αναδείξουμε για να μπορέσουμε να κρατήσουμε το μοντέλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία 30 – 40 χρόνια, να το ενισχύσουμε, να βελτιωθούν οι υποδομές μας και να συνδεθεί όλο το τουριστικό προϊόν με τον θαλάσσιο πλούτο μας, την ενδοχώρα, τον ορεινό όγκο, τις φυσικές ομορφιές και το αξεπέραστο περιβάλλον που διαθέτουμε. Αυτά είναι τα δυνατά μας σημεία στην Κρήτη τα οποία είναι μοναδικά, και αυτά πρέπει να αναδείξουμε ώστε να προσελκύσουμε ποιοτικό τουρισμό». Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι «το σωστό μοντέλο του τουρισμού είναι μια συζήτηση που κρατάει χρόνια. Δυστυχώς όμως διαδοχικές κυβερνήσεις δεν έκαναν τα βήματα εκείνα ώστε να αλλάξει αυτό το μοντέλο, το οποίο θα πρέπει να αποκτήσει περισσότερα στοιχεία πολιτισμού, με την ανάδειξη πολλαπλών στοιχείων από την ενδοχώρα και ταυτόχρονα να φτιαχτούν οι κατάλληλες υποδομές, που θα εμπλουτίσουν το τουριστικό προϊόν και θα αυξήσουν την προστιθέμενη αξία».

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ακόμα ότι «αυτό δυτυχώς δεν έχει γίνει, ενώ επιμένουν και σήμερα να ωθούν το όλο σύστημα προς το κλασικό μοντέλο τουρισμού, το οποίο όλοι αναγωρίζουν πλέον, ότι δεν μπορεί να έχει τα οφέλη ο τόπος». Σχετικά με την παραχώρηση των παραλιών σε ιδιώτες που προωθεί με νομοσχέδιο η κυβέρνηση ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι «στο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε ριζικά αντίθετοι με την “αξιοποίηση” των αιγιαλών από επιχειρηματικά συμφέροντα, σε βάσεις 25ετίας όπως προωθεί το νομοσχέδιο. Αυτό θα έχει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα του τουρισμού. Αυτό που εμείς επιδιώκουμε είναι να έχουμε πρώτα τους αιγιαλούς προσβάσιμους, να εξυπηρετούν τους τουρίστες, αλλά και να διασφαλίσουμε το πιο ισχυρό στοιχείο προσέκλυσης των τουριστών που υπάρχει αυτή τη στιγμή, που είναι η ποιότητα της παραλίας και η διατήρησή της, ως μοναδικό στοιχείο φυσικού περιβάλλοντος».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα