Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

Δεκατρία ευρώ αύξηση

Τα πλήγματα, που υπέστησαν τα εργασιακά δικαιώματα στη χώρα μας απ’ το 2010 λόγω της ύφεσης και της πανδημίας, δεν θεραπεύτηκαν. Η Ελλάδα βρίσκεται στους τελευταίους μεταξύ των «27» της Ε.Ε., που έκαναν αυξήσεις επί του κατωτάτου μισθού. Έδωσαν 2% τον μήνα στις αποδοχές των 758,3 ευρώ που ήταν κατά το α’ εξάμηνο του 2009. Χαρακτήρισαν απ’ το υπουργείο Εργασίας, γενναιοδωρία προς τους εργαζομένους το ποσοστό της αύξησης, ενώ απ’ την αντιπολίτευση θεωρήθηκε παρωδία, εμπαιγμός και προσβολή, δηλαδή να παίρνει ο εργαζόμενος 15,10 ευρώ το μήνα μεικτά ή 13,10 € καθαρά.
Τι μπορεί όμως να κάνει κάποιος με 13 ευρώ τον μήνα, όταν όλοι βιώνουν τη φτώχεια και δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες διαβίωσης; Τα αναγκαία είδη τροφίμων στα πολυκαταστήματα αυξήθηκαν κατά 36%! Εν σχέσει με τα κονδύλια, που θα εισρεύσουν στη χώρα απ’ το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και τα οποία θα πάνε σε μεγαλοεπιχειρηματίες, η μηδενική αύξηση από 1-1-22 στις κατώτατες από καιρό παγωμένες αποδοχές, θεωρείται «χλεύη των ηττημένων». Τούτο δεν αλλάζει το δεδομένο ότι «ο κατώτατος μισθός βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας» και δεν είναι άμοιροι εκείνοι που εδώ και μια 10ετία κατήργησαν την «Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».
Οι φτωχοί επί κορωνοϊού έγιναν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Πρώτοι κερδισμένοι οι μεγάλες εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας Google, Apple, Microsoft, Facebook και Amazon. Με τον περιορισμό και το κλείσιμο των πολιτών στα σπίτια τους, το λεγόμενο «λοκντάουν», οι περισσότεροι καταναλωτές αναγκάστηκαν να εξυπηρετούνται διά των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Κατά το περιοδικό “Forbes”, αυτές οι εταιρείες έγιναν χρυσοφόρες για τους ιδιοκτήτες τους, διπλασιάζοντας τα κέρδη τους. Εν σχέσει με τον Μάρτιο του 2020 αύξησαν τον πλούτο τους σε απόλυτους αριθμούς από 1,5 τρισ. σε 2,5 τρισ. δολάρια.
Η μητρική εταιρεία της Google, Alphabet, διπλασίασε τα κέρδη της σε σχέση με πέρυσι. Ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, που έκανε βόλτα και στο διάστημα, έγινε με τις τηλεπωλήσεις ο πιο πλούσιος του πλανήτη, έχοντας 210 δισ. δολάρια. Πίσω του ακολουθούν οι συνιδρυτές της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ με 150 και 138 δισ. δολ. αντιστοίχως.
Η πανδημία δεν μας σοβάρεψε. Άλλοι γίναμε αποδέκτες του εμβολίου και άλλοι αρνητές, λες και είμαστε οπαδοί της μιας ή της άλλης ποδοσφαιρικής ομάδας. Η πολυπαιγμένη στα μίντια αύξηση των 13€ το μήνα από τον επόμενο χρόνο, μας έδωσε το κουράγιο, να μπορέσουμε να απολαύσουμε τα αγαθά που στερηθήκαμε! Ευτυχώς, που ο κάτοχος του κατώτατου μισθού των 758 € ψωνίζει απ’ τα «σούπερ» υπερτιμημένα προϊόντα, καμουφλαρισμένα με τις προσφορές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα