Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι από φέτος σε ελαιόλαδο και καρπό στα ελαιουργεία

Σε προληπτικές δειγματοληψίες ελαιολάδου και καρπού που παραλαμβάνουν από τους παραγωγούς προχωρούν από φέτος τα ελαιουργεία των Χανίων. Ήδη 50 ελαιουργεία με πρωτοβουλία του “Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων” έχουν υπογράψει το σχετικό Πρωτόκολλο προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δεν θα παραληφθούν φέτος ελαιόλαδα με υπολειμματικότητες σε φυτοφάρμακα.

Την ίδια στιγμή σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ ξεκινούν μέσα στην περίοδο της δακοκτονίας έλεγχοι στο χωράφι και συγκεκριμένα στα φύλλα για να διαπιστωθεί τι φυτοφάρμακα και σε ποιες ποσότητες χρησιμοποιούνται.

Στη συνάντηση των μελών του “Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων” το απόγευμα της Πέμπτης έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Πιο συγκεκριμένα η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ελευθερία Μαμιδάκη επισήμανε πως τα ελαιουργεία- μέλη του Συλλόγου έχουν φτιάξει ένα Πρωτόκολλο δειγματοληψίας για μη εγκεκριμένες ουσίες που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την καλλιέργεια της ελιάς. «Πρόκειται για ένα μέτρο πρόληψης για την ποιότητα και την ασφάλεια του ελαιολάδου. Το Πρωτόκολλο αφορά τη λήψη δείγματος ελαιολάδου ή καρπού από τους παραγωγούς- πελάτες κάθε ελαιουργείου ώστε να υπάρχει ιχνηλασιμότητα σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα στο ελαιόλαδο. Το Πρωτόκολλο δεν είναι δεσμευτικό για όλα τα ελαιουργεία αλλά για αυτά που το υπογράφουν. Ο παραγωγός υπογράφει μια δήλωση συγκατάθεσης ότι δέχεται αυτούς τους όρους » ανέφερε η κ. Μαμιδάκη, ενώ στο ερώτημα μας για το εάν “Πρωτόκολλο δειγματοληψίας” είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο απάντησε πως τα ελαιουργεία έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν το ελαιόλαδο που μπαίνει στη δεξαμενές τους ώστε να έχει παραχθεί με τα νόμιμα μέσα « για να μην επιμολυνθούν ελαιόλαδα παραγωγών που είναι σύννομοι και έχουν κάνει ορθολογική χρήση». Παράλληλα εξήγησε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος κάποιος παραγωγός να μην δεχθεί τους όρους που είναι απόλυτα λογικοί και αν δεν δεχθεί μπορεί να προτιμήσει κάποιο άλλο ελαιουργείο που δεν έχει υπογράψει το πρωτόκολλο και δεν μετέχει σε αυτή τη δράση.

ΤΑ ΠΕΡΣΙΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Ερωτηθείσα από τα “Χ.ν.” για το αν πέρυσι υπήρξαν πολλά περιστατικά εντοπισμού ελαιολάδων με μεγάλη υπολειμματικότητα η πρόεδρος των Ελαιουργών απάντησε ότι «έχουν διαπιστωθεί κάποια μεμονωμένα περιστατικά και εμείς ως σύλλογος κινητοποιούμαστε και ενεργοποιούμαστε ώστε τα ελαιουργεία να είναι κατοχυρωμένα . Είναι μεμονωμένα περιστατικά, δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη πληροφορία πάνω σε αυτό. Θέλουμε ως Σύλλογος να διασφαλίσουμε ότι τα μεμονωμένα αυτά περιστατικά θα εξαλειφθούν πλήρως».

Η κ. Μαμιδάκη μίλησε και για την ενεργοποιήση ενός ακόμα Πρωτόκολλου Ελέγχου- Χρήστη παραγωγού με το οποίο θα γίνεται έλεγχος από την έναρξη της δακοκτονίας στο χωράφι και συγκεκριμένα στα φύλλα που θα στέλνονται στα συνεργαζόμενα εργαστήρια για χημικό έλεγχο. Οι έλεγχοι θα γίνονται, όπως ανέφερε παρά την υποστελέχωση της ΔΑΟΚ και των τεχνικών προβλημάτων.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Για την Περιφέρεια η περιφερειακή σύμβουλος – εντεταλμένη για θέματα Πρωτογενή τομέα κ. Χρύσα Μακράκη- Χαριτάκη μίλησε για περιστατικά όπου εντοπίσθηκαν ελαιόλαδα με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα λέγοντας πως το φαινόμενο αυτό «δεν ήταν Χανιώτικο αλλά συνέβη σε πολλούς νομούς της Ελλάδας ειδικά την περίοδο που φαίνονταν ότι το ελαιόλαδο θα είναι λίγο άρα θα είναι ακριβό. Υπήρξαν κάποια φαινόμενα πανελλαδικά σε νομούς ελαιοπαραγωγικούς όπου κάποιοι παραγωγοί – δεν θέλω να τους χαρακτηρίσω γιατί είναι πολύ σκληρές οι λέξεις που θα λεγα για αυτούς- χρησιμοποιούσαν φάρμακα που δυστυχώς δεν ήταν τα νόμιμα και που παρανόμως υπάρχουν σε διάφορα σημεία της χώρας. Οι ελαιουργοί γνωρίζοντας ότι το πρόβλημα μπορεί και φέτος να παρουσιαστεί πέρα από τις προσπάθειες των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και οι ίδιοι».

Η κ. Χαριτάκη ενημέρωσε πως η χρήση παράνομων σκευασμάτων μπορεί να φέρει πρόστιμα ύψους μέχρι και 30.000 ευρώ. Στην αναφορά μας ότι υπάρχει ισχυρή φημολογία για αγορά μέσω διαδικτύου παράνομων φυτοφαρμάκων από παραγωγούς ή ακόμα και από γεωπονικά καταστήματα η κ. Χαριτάκη απάντησε ότι: «Δεν βρίσκονται στις προθήκες των καταστημάτων που πωλούνται φυτοφάρμακα αυτά τα σκευάσματα, πιθανόν να γίνεται ένα παρεμπόριο αυτών των προϊόντων . Οι υπηρεσίες κάνουν έλεγχο και στα καταστήματα που πουλάνε φυτοφάρμακα και δειγματοληπτικούς ελέγχους στα χωράφια, βλέπουν φύλλα ειδικά όταν ξεκινήσει η περίοδος της δακοκτονίας. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αλλάξει το νομικό πλαίσιο και εκεί που επιβάλλεται στα πλαίσια της δακοκτονίας να γίνονται 3 τουλάχιστον δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε ελαιουργεία του νομού (στα Χανιά είναι 100 τα ελαιουργεία), να μην είναι 3 αλλά 15-20. Είναι μια νομοθετική αλλαγή που προσπαθούμε να βοηθήσουμε να αλλάξει αυτό αλλά πρέπει να γίνουν προσλήψεις.»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα