Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

Δεδομένη η επαναφορά αρμοδιοτήτων στον Ο.Α.Κ.

Την επαναφορά των αρμοδιοτήτων που είχαν αφαιρεθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.), με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί λίαν συντόμως, γνωστοποίησε η βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού το πρωί της Τρίτης.

Παράλληλα, η κα Μπακογιάννη τάχθηκε υπέρ της μερικής συμμετοχής του Ο.Α.Κ. στη μελέτη και κατασκευή του νέου Β.Ο.Α.Κ. και υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει σε ό,τι αφορά την εκπόνηση μελετών στο πλαίσιο της αξιοποίησης των 32 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα ως ενίσχυση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, η κα Μπακογιάννη χαρακτήρισε τον Ο.Α.Κ. βασικό αναπτυξιακό εργαλείο για την Κρήτη και πρόσθεσε ότι η επαναφορά των αρμοδιοτήτων που αφαιρέθηκαν το 2017 αποτελεί δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης. Τόνισε, μάλιστα, ότι αυτό θα γίνει «λίαν συντόμως, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή».
Αναφέρθηκε ακόμα στο “πακέτο” των 32 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να ωριμάσουν γρήγορα μελέτες ώστε να αξιοποιηθούν κατάλληλα τα χρήματα.
«Μας περιμένει δηλαδή πάρα πολύ δουλειά και σε αυτή τη δουλειά ο ρόλος του Ο.Α.Κ. είναι καθοριστικός, διότι υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία και εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η κα Μπακογιάννη, ενώ ερωτηθείσα αν ο Ο.Α.Κ. πρέπει να παίξει ενεργό ρόλο και το θέμα του Β.Ο.Α.Κ. η κα Μπακογιάννη διευκρίνισε: «Μερικώς. Το έργο του Β.Ο.Α.Κ. είναι πάρα πολύ μεγάλο για να αντιμετωπιστεί με ενιαίο τρόπο. Πάντως, ένα από τα πράγματα που θα μπορούσε να κάνει ο Ο.Α.Κ. είναι για παράδειγμα την προμελέτη για το τμήμα Καστέλι – Χανιά».

«ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΕΛΟΣ»
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Κ. Αρης Παπαδογιάννης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι τα προηγούμενα χρόνια ο Οργανισμός επιχειρήθηκε να απαξιωθεί και να αποδομηθεί, μέσα από τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και προσωπικού. Ωστόσο, τόνισε ότι η σημερινή κεντρική διοίκηση πιστεύει στον Ο.Α.Κ. και τον στηρίζει ώστε να επανέλθει στην κανονικότητα και τη λειτουργία που του αρμόζει.
Συνεχίζοντας χαρακτήρισε “πολιτικό κεφάλαιο” για τα Χανιά τη Ντόρα Μπακογιάννη και τόνισε την πίστη και την υποστήριξή της προς τον Ο.Α.Κ. «Εγώ της υποσχέθηκα ότι θα συνεχίσω να τη “ζαλίζω” για θέματα του Οργανισμού γιατί και η ίδια βοηθάει πάρα πολύ σε θέματα του Ο.Α.Κ.», είπε ο κ. Παπαδογιάννης, ενώ σε ό,τι αφορά τα έργα που η νέα Διοίκηση έχει θέσει σε προτεραιότητα αναφέρθηκε στον Β.Ο.Α.Κ., επισημαίνοντας ότι ο Οργανισμός επιθυμεί την ενεργό εμπλοκή του, το φράγμα Βαλσαμιώτη κ.ά.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης εξέφρασε την πίστη ότι ο Ο.Α.Κ. μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της Κρήτης. Αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και χρηματοδότησης του Οργανισμού, ενώ τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των αρμοδιοτήτων στον Ο.Α.Κ. υπογραμμίζοντας ότι αυτό υπακούει στη λογική της αρχής της εγγύτητας που εξασφαλίζει για τις τοπικές κοινωνίες τη δυνατότητα να ρυθμίζουν καλύτερα τα του οίκου τους και να ενημερώνονται καλύτερα. «Για παράδειγμα δεν έχουμε και την καλύτερη ενημέρωση για τις μελέτες που κάνει το υπουργείο για τον Β.Ο.Α.Κ.», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αρα εγώ είμαι πάντα φανατικά υπέρ ότι πρέπει να μεταφερθούν αρμοδιότητες και στον Α’ και στον Β’ βαθμό αλλά και τους περιφερειακούς αναπτυξιακούς οργανισμούς».
Στην συνάντηση συμμετείχαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Νίκος Καλογερης, ο Δήμαρχος Πλατανιά και Γραμματέας της Π.Ε.Δ.Κρήτης, κ. Γιάννης Μαλανδρακης, ο Δήμαρχος Αποκορώνου, κ. Χαράλαμπος Κουκιανακης, ο Δήμαρχος Κισσάμου, κ. Γιώργος Μυλωνάκης, το Εκτελεστικό μέλος του Ο.Α.Κ. Θοδωρής Νίνος και ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ Γιώργος Κονταξάκης.

 

“Φρένο” στα σενάρια
για την ΕΥΔΕ
Στις δηλώσεις της η κα Μπακογιάννη επέμεινε στην ανάγκη επιστροφής των αρμοδιοτήτων που έχουν αφαιρεθεί από τον Ο.Α.Κ. Οταν ρωτήθηκε, δε, για την πρόσφατη τοποθέτηση του περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη περί διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα των μεγάλων έργων μέσω των ΕΥΔΕ Κρήτης και Περιφέρειας, η κα Μπακογιάννη “άδειασε” τον περιφερειάρχη τονίζοντας ότι η άποψη της κυβέρνησης είναι άλλη: «Η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι αυτές οι αρμοδιότητες πρέπει να επιστρέψουν στον Ο.Α.Κ., διότι ο Ο.Α.Κ. είναι πολύ πιο ευέλικτος μηχανισμός, δρα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Αυτός ήταν και ο στόχος της ίδρυσής του»,
Για το ίδιο θέμα και τη θέση που εξέφρασε ο κ. Αρναουτάκης ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Κ. Αρης Παπαδογιάννης επεσήμανε ότι στη συνάντηση που είχε η νέα Διοίκηση με τον περιφερειάρχη εισέπραξε την «απόλυτη στήριξή του προς τον Ο.Α.Κ.». «Εξάλλου η Περιφέρεια είναι μέτοχος με 22%, όπως και η ΠΕΔ. Από εκεί και πέρα για τον δημόσιο χαρακτήρα των έργων που επικαλέστηκε ο κ. Αρναουτάκης, θέλουμε να πιστεύουμε ότι εννοεί και τα έργα που εκτελεί ο Ο.Α.Κ. Άλλωστε και τα έργα που εκτελεί ο Οργανισμός έχουν δημόσιο χαρακτήρα και το 51% του Οργανισμού ανήκει στο Δημόσιο. Συνεπώς εμείς στηριζόμαστε στη συνεργασία με την Περιφέρεια, ενώ, όπως είπε και η κα Μπακογιάννη, οι αρμοδιότητες πολύ σύντομα θα επανέλθουν στον Οργανισμό».

 

Μπακογιάννη
εφ όλης της ύλης

Η κα Μπακογιάννη μίλησε στους δημοσιογράφους για όλα τα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας.
• “Λεονταρισμοί” Ερντογάν: Οι δηλώσεις του Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά τον φέρνουν αντιμέτωπο με την παγκόσμια κοινότητα κι όχι μόνο με την Ελλάδα, τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη λίγες ώρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου όπου, μεταξύ άλλων, είχε αναφερθεί στα σχέδια για τη μετατροπή του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς όπως έχει χαρακτηριστεί από την Ουνέσκο σε τζαμί.
Η Χανιώτισσα βουλευτίνα έκανε λόγο για “λεονταρισμούς” του Ερντογάν οι οποίοι εντάσσονται στην τουρκική πρακτική του παζαριού. Τόνισε, ωστόσο, ότι πλέον υπάρχει μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να παρακάμψει ο Τούρκος πρόεδρος και η οποία αποτυπώνεται στην στήριξη που παρείχε Ευρώπη τόσο απέναντι στο θέμα του μεταναστευτικού και των γεγονότων στον Εβρο όσο και στο θέμα της οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.
«Για το θέμα της Αγιάς Σοφιάς δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα αλλά με την Ουνέσκο, η οποία έχει κηρύξει μνημείο την Αγιά Σοφιά και ως μνημείο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Αρα ας τα βγάλει πέρα (ο Τούρκος πρόεδρος) με την παγκόσμια κοινότητα», είπε σχετικά η κα Μπακογιάννη.
• Τουρισμός και… Σαίξπηρ: «Η Ελλάδα πρέπει και να ανοίξει από την 1η Ιουλίου, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, όμως πρέπει να ανοίξει με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη απαντώντας σε ερώτημα για την επερχόμενη τουριστική σεζόν αλλά και την τουριστική προβολή της χώρας.
Η κα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι πρέπει να οργανωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα τεστ των ανθρώπων που έρχονται από δύσκολες – βεβαρημένες περιοχές, καθώς σε περίπτωση που δεν υπάρξει προσοχή «ένα επόμενο, έστω και μερικό, λοκ ντάουν θα είναι καταστροφή».
Σε ό,τι αφορά την τουριστική προβολή της χώρας η κα Μπακογιάννη εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπρος στον Σαίξπηρ: «Αν καταντήσουμε σε αυτή τη χώρα με τις ωραιότερες ακρογιαλιές του κόσμου να ονομάζουμε μια δική μας ακρογιαλιά, ακρογιαλιά της Κροατίας, κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Υπάρχει πεδίο αντιπολίτευσης λαμπρό. Προκαλώ τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αντιπολίτευση πάνω σε συγκεκριμένα πράγματα που να είναι αλήθειες. Δεν χρειάζεται να καταλήγει σε ιστορίες περί Κροατίας».

• Εκτός στόχου οι πρόωρες εκλογές: Ερωτηθείσα για το σενάριο των πρόωρων εκλογών η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι συντάσσεται με τη θέση του πρωθυπουργού και σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή στόχος μας είναι να βγάλουμε την Ελλάδα από μια τεράστια κρίση. Πετύχαμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους Τούρκους στον Εβρο, πετύχαμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά την υγεία των Ελλήνων, αν και είμαστε ακόμα στη διαδικασία. Ο στόχος μας είναι να βγούμε με το ελάχιστο δυνατό κόστος το 2020 από αυτή την τεράστια οικονομική καταστροφή που έχουμε μπροστά μας και να μπούμε δυναμικά στο ‘21 ώστε να πετύχουμε αυτό που όλοι λένε ότι δηλαδή θα έχουμε μια τεράστια ανάκαμψη»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα