Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Δασικοί χάρτες: αξιοποίηση – εφιάλτης ή χρυσός;

Κύριε διευθυντά,

διαβάζοντας και βλέποντας τον εφιάλτη που έρχεται λόγω της επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής με απρόβλεπτες και καταστροφικές επιπτώσεις παγκοσμίως και αγωνιώντας για την ευθύνη που έχουν αυτοί που κυβερνούν τον κόσμο στο ερώτημα “χρήμα ή άμεσες λύσεις”, μέχρι σήμερα βλέπουμε να κερδίζει το “χρήμα” για το οποίο κάποιος μεγάλος οικονομολόγος είχε πει κάποτε «να ξέρεις ότι το χρήμα καρδιά και αισθήματα δεν έχει».

Πόσο δίκιο είχε, κάτι που διαπιστώνω συνέχεια.

Διαβάζοντας επίσης για το μπάχαλο που υπάρχει στην Ελλάδα με τους δασικούς χάρτες ούτε λίγο ούτε πολύ δείχνουν ότι πάνω από το 60% της ελληνικής γής είναι δασική (έλεος πια) και με δεδομένο ότι οι βασικές καλλιέργειες όπως το σιτάρι το καλαμπόκι και άλλα λιγοστεύουν παγκοσμίως με εφιαλτικές επιπτώσεις, θα πρέπει να βρεθούν άμεσα τουλάχιστον κάτι αντίστοιχα για συμπλήρωση των ποσοτήτων που απαιτούνται για τη διατροφή τόσο των ανθρώπων όσο και για τα παράγωγά τους απαραίτητα για το ζωικό και πτηνοτροφικό τομέα.

Απευθύνομαι πρωτίστως στον κύριο πρωθυπουργό και αρμόδιους υπουργούς και τους υπενθυμίζω ότι το ελληνικό κράτος και η ελληνική οικονομία βασίζεται σε τρεις πυλώνες τον πρωτογενή τομέα, τη ναυτιλία, και τον τουρισμό.

Εγώ θα αναφερθώ στον πρώτο πυλώνα τον πρωτογενή. Ερωτώ και προτείνω την αλλαγή να μπορούν οι αγρότες να δημιουργήσουν νέες καλλιέργειες περισσότερο αποδοτικές και ανθεκτικές που θα μπορούσαν να αντέξουν την επερχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας και αντίστοιχη μείωση των βροχοπτώσεων, επιτρέποντας στην εκρίζωση πέριξ των χωριών και των αγροτικών οικισμών π.χ. (σε αποστάσεις έως 5 χλμ) εκτάσεων με ασπάλαθους, κούμαρους, σκίνους, φρυσούλα και τη φύτευση ελιών και χαρουπιών διότι κύριοι υπεύθυνοι το χαρούπι είναι χρυσός, η Ελλάδα η καλύτερη γη για καλλιέργεια (και για τους πράσινους τυχόν επικριτές μου, απαντώ πράσινο βγάζω – πράσινο φυτεύω) με τη διαφορά ότι το νέο πράσινο αποδίδει και για τους καλλιεργητές και στην οικονομία του κράτους, αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι ειδικοί και μή.

Τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς και όσοι δεν αντιλαμβάνονται ότι οι εποχές αλλάζουν με τρομακτικές ταχύτητες και μείνουν πίσω θα το πληρώσουν και μάλιστα πολύ σκληρά.

Ολοκληρώνοντας τη σκέψη μου και την πρότασή μου καλοπροαίρετα θα πω τι είπε ένας σπουδαίος δημοσιογράφος αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας.

Πατριώτες Έλληνες για να σωθεί η Ελλάδα και να αποκτήσουμε μεγαλύτερη ανεξαρτησία στο μέλλον θα πρέπει να πάρουμε αξίνες και φτυάρια και να εργαστούμε και να αξιοποιήσουμε τη γη μας γιατί από κει θα σωθεί η χώρα και θα επιβιώσουμε και θα αντέξουν οικονομικά, αλλιώς φοβάμαι ότι θα έλθει η μέρα που θα βλέπουμε το χάρτη της Ευρώπης και θα λέμε «εδώ κάποτε ήταν η Ελλάδα»!!

Αλλοίμονο.

Επιπλέον πέρα των ανωτέρω θετικών κατά τη γνώμη μου προτάσεων, θα δώσει περαιτέρω κίνητρα σε νέους αγρότες να γυρίσουν τα χωριά τους αφού θα αποκτήσουν αγροτικές επιπλέον εκτάσεις και θα έχει ενδιαφέρον. Εδώ θα διευκρινίσω ότι για τα ανωτέρω θα υπάρχει υπεύθυνη δήλωση στη δασική υπηρεσία και εντός ευλόγου χρόνου θα καταθέτουν εγγράφως για την ολοκλήρωση της νέας δενδροφύτευσης με φωτογραφίες ή αυτοψίες για την νέα χρήση της έκτασης.

Με σεβασμό
Εμμανουήλ Λεπτίδης

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα