Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Δαρμαροχώρι Κολυμπαρίου: Ένα χωριό γεμάτο πισίνες!

Ένα χωριό, 80 σπίτια και… 50 πισίνες! Το Δαρμαροχώρι της Δ.Ε. Κολυμπαρίου στον Δήμο Πλατανιά αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα οικισμού που την τελευταία 20ετία διπλασιάσθηκε σε σπίτια και κατοίκους λόγω της έξαρσης της τουριστικής κατοικίας.
Στους 30 μόνιμους κατοίκους ήλθαν να προστεθούν άλλοι 80, Άγγλοι οι περισσότεροι που αγόρασαν νεότευκτες τουριστικές κατοικίες με πισίνα. Σήμερα παρατηρώντας το Δαρμαροχώρι από τους δορυφορικούς χάρτες του διαδικτύου εντυπωσιάζει το γεγονός ότι σχεδόν κάθε σπίτι έχει την πισίνα του…

 

«Εμείς οι παλιοί κάτοικοι δεν έχουμε καμία πισίνα. Αυτές είναι όλες των Άγγλων που ξεκίνησαν να εγκαθίστανται πριν από 20 χρόνια στο χωριό μας» μας εξηγεί ο κ. Μανώλης Δαρμαράκης μόνιμος κάτοικος τους χωριού, ενώ ο κ. Στέλιος Παπαδόπουλος συμπληρώνει πως «οι μόνιμοι Έλληνες κάτοικοι είναι 30 άτομα, άλλα άλλοι 30 άτομα πάνε και έρχονται από τα Χανιά. Οι Άγγλοι πρέπει να είναι γύρω στα 70-80 άτομα, ανάλογα την εποχή. Πήραν σπίτια με πισίνες αλλά έκαναν πολύ καλό γιατί έδωσαν ζωή, γέμισε το χωριό, είναι καλοί άνθρωποι και έχουμε άριστες σχέσεις μαζί τους».
Αγρότες και συνταξιούχοι οι Έλληνες, συνταξιούχοι και οι περισσότεροι Άγγλοι αλλά και πιο νέοι που εργάζονται μέσω τηλεργασίας.
«Ο πατέρας μου Ανδρέας Κουκουβιτάκης συνήθιζε να λέει ότι παλιά δεν μπορούσες να μιλήσεις σε κανένα στο χωριό γιατί δεν έβρισκες άνθρωπο. Μετέπειτα γέμισε το χωριό με κόσμο αλλά και πάλι δεν μπορούσες να συνεννοηθείς γιατί είναι όλοι Άγγλοι» θυμάται ο Γιώργος Κουκουβιτάκης, με καταγωγή από το Δαρμαροχώρι.

Στο 38ο επεισόδιο, τσαλαβουτάμε στον κόμβο Κλαδισού και στο χωριό των Χανίων με τα 80 σπίτια και τις 50 πισίνες, οδηγούμε με ένα μάτι, βρίσκουμε την ανάπτυξη στο Ηράκλειο και στρατοπεδεύουμε στο Καπιτώλιο.

 

ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ…

«Επειδή έχουμε μόνιμο πρόβλημα με το νερό θα πει κάποιος ότι “εντάξει εσείς είστε μια σταλιά χωριό και έχετε 50 πισίνες”. Δεν είναι έτσι, γιατί η πισίνα γεμίζει μια φορά το χρόνο. Ευτυχώς δεν έχουμε γκαζόν, γιατί αυτό θέλει τεράστιες ποσότητες νερού» τονίζει ο κ. Νίκος Κουκουβιτάκης.
Το θέμα της υδροάρδευσης απασχολεί τους κατοίκους του Δαρμαροχωριού τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα. «Ειδικά το καλοκαίρι έχουμε μεγάλα προβλήματα είναι παλιά τα δίκτυα, σπάνε συνέχεια και από τις αρχές το μέλημα είναι να δοθεί νερό στην παραλία στην τουριστική ζώνη και όχι σε εμάς» μας αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ ο Γιώργος Κουκουβιτάκης τονίζει πως «μια δεξαμενή σε ένα ύψωμα θα έλυνε για πάντα το όποιο πρόβλημα. Ας αγοράσει η ΔΕΥΑΒΑ ένα μικρό χωράφι να φτιάξει μια δεξαμενή να εξασφαλιστεί η υδροδότηση του χωριού».
Η ΔΕΥΑΒΑ ανακοίνωσε πρόσφατα το έργο κατασκευής νέου αγωγού που θα φέρνει το νερό από το Κολένι προς το Κολυμπάρι και την τουριστική ζώνη εξασφαλίζοντας την υδροδότηση και οι κάτοικοι του Δαρμαχωρίου ελπίζουν ότι θα ωφεληθούν και αυτοί από την παρέμβαση.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες