Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Δακοκτονία: Αλλού καινοτομούν, εμείς κάνουμε… συσκέψεις!

» Πολλά και ενδιαφέροντα για τη διαχείριση και τον έλεγχο των δολωματικών ψεκασμών για την προστασία από τον δάκο με τη χρήση GPS-GIS ανέφερε ο γεωπόνος Ν. Σιδηρόπουλος, επόπτης δακοκτονίας της ΔΑΟΚ Φωκίδας, στην ημερίδα για τη “Φυτοπροστασία της ελιάς” που οργάνωσε στις Λουσακιές ο Πολιτιστικός Σύλλογος στις 16/6/2015.
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται από το 2006 στην Π.Ε. Φωκίδας  και σήμερα και σε άλλες περιοχές της χώρας (Μεσσηνία, Χαλκιδική, Κεφαλονιά, Ρέθυμνο) με τη βοήθεια GPS-GIS, καταγράφοντας τη θέση των παγίδων, αλλά και τη διαδρομή που ακολουθεί κάθε ψεκαστικό συγκρότημα. Διασφαλίζεται έτσι η σωστή παρακολούθηση του προγράμματος δακοκτονίας, δίνεται η δυνατότητα στους υπευθύνους να διορθώσουν τυχόν παραλείψεις και ευαισθητοποιούνται οι εφαρμοστές και οι παραγωγοί για ορθή εφαρμογή.
Επιπλέον δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στο πρόγραμμα, είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον, είναι άκρως αποτελεσματική όταν εφαρμόζεται σωστά και πολύ οικονομική. Οι εργολάβοι έχουν αποδεχθεί τη μέθοδο και είναι συνεργάσιμοι με την υπηρεσία, αφού τους δίνεται η δυνατότητα να απαντήσουν στα ερωτήματα των παραγωγών για την ποιότητα της εργασίας τους.
Παρόλα αυτά, εμείς εδώ επιμένουμε σε λανθασμένες πρακτικές αντί της καινοτομίας, χρεώνοντας την αποτυχία στην έλλειψη χρημάτων, τη γραφειοκρατία… Δυστυχώς απουσίαζαν οι φορείς υλοποίησης της δακοκτονίας τόσο από τον Δήμο Κισάμου όσο και την Π.Ε. Χανίων!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα