Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Δακοκτονία 2019: Υπάρχουν ευθύνες…

Οι ελαιοπαραγωγοί και η οικονομία της Κρήτης έχασαν φέτος πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ, που δεν θα αργήσει να φανεί στην αγορά, πέρα από την έλλειψη ποιοτικού ελαιολάδου για την τυποποίηση, εξαγωγές, κ.λπ. Κάποιοι μιλούν για αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής(!), άλλοι ότι τα παίρνουν οι υπάλληλοι(!), άλλοι για το γλοιοσπόριο(!) και οι αρμόδιοι… σιωπούν αν και γνωρίζουν τι έφταιξε. Το ΥΠΑΑΤ και το Υπ. Οικονομικών οφείλουν να γνωρίζουν τη σχέση κόστους/ωφέλειας από τη σωστή εφαρμογή της δακοκτονίας σε κάθε ελαιοπαραγωγική περιφέρεια της χώρας. Οι λιγότεροι ψεκασμοί πρέπει να είναι ο στόχος λόγω ορθολογικής διαχείρισης, αλλά όταν περιορίζονται εξ αρχής λόγω προϋπολογισμού, τότε η αναβολή ψεκασμών προκειμένου να μην ξεπεραστεί ο προϋπολογισμός, μπορεί να οδηγήσει σε ετεροχρονισμένη και λάθος καταπολέμηση με ολέθρια αποτελέσματα.
Κάποιοι ολιγώρησαν, από άγνοια ή αδιαφορία δεν έχει σημασία, ο διαγωνισμός για την προμήθεια φαρμάκων που έγινε τον Φεβρουάριο, ολοκληρώθηκε το τέλος Σεπτεμβρίου, και δεν υπήρχαν τα φάρμακα όταν έπρεπε να γίνει ο 4ος ψεκασμός.
Κάποιοι δεν έλαβαν υπόψη τα αποτελέσματα της έρευνας για την ανθεκτικότητα του δάκου στις δραστικές ουσίες των φυτοφαρμάκων αλλά τη διάρκεια ελκυστικότητας της πρωτεΐνης που προμηθεύτηκε το ΥΠΑΑΤ.
Κάποιοι αγνοούν ότι ο δάκος δεν λαμβάνει υπόψη του τα μνημόνια, την οικονομική κρίση και τη γραφειοκρατία και περικόπτουν τις δαπάνες (προσωπικού και υλικών) και τον αριθμό των δολωματικών ψεκασμών οριζόντια στη χώρα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιφέρειας.
Κάποιοι δεν ενέκριναν την εφαρμογή της τεχνολογίας (τοποθέτηση και παρακολούθηση παγίδων, καταγραφή ίχνους ψεκασμών, κλπ), ώστε να υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία, αν και εφαρμόζεται με πλήρη επιτυχία σε πολλές ελαιοκομικές περιοχές της χώρας.
Κάποιοι σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο δεν κινητοποιήθηκαν από τις αρχές Σεπτεμβρίου που η αύξηση του δακοπληθυσμού ήταν ραγδαία, ως όφειλαν, για να ενημερώσουν αλλά και να καθοδηγήσουν τους παραγωγούς και τις γεωτεχνικές επιχειρήσεις.
Για την εφαρμογή της δακοκτονίας στην Κρήτη το 2019 δαπανήθηκε το ποσό των 7.947.300 €. Για μόλις 3.000.000 € παραπάνω που θα κόστιζε η σωστή εφαρμογή της δακοκτονίας, χάσαμε το ποσό που δαπανήθηκε μαζί με τα τουλάχιστον 120.000.000 € λόγω μείωσης της ποσότητας (πτώση καρπού) και υποβάθμισης της ποιότητας του ελαιολάδου (υψηλή οξύτητα και όχι μόνο). Υπάρχουν ευθύνες. Και αν δεν αποδοθούν κάθε επόμενη χρονιά μπορεί δυστυχώς να είναι χειρότερη.

1 Comment

  1. Εκτος των παραπανω οι δολοματικοι δεν γινοντε σωστα….δεν γινετε να γινουν σωστα ,με τα τρακτερ.Δυκολα εδαφη,περιφραξεις, ελλειπης ελεγχος κ.α.Στις αποθηκες της Δνσης Γεωργειας / Π.Ε. Χανιων υπαρχουν ψεκαστηρες πλατης, ολοκαινουργιες….μηπως να τις εβγαζαν απο του χρονου μαζι με τα Τρακτερ…..Παλαιοτερα ,πιτσιρικαδες βγαζαμε το χαρτζιλικι μας απο το ψεκαστο αλλα το σημαντικοτερο ….οι δικοι μας εβρισκαν ελιες για μαζεμα και το Φλεβαρη .Τοτε ειχαν παλαμες οχι ελαιοραβδιστικα με ανθρακονηματα,Βορειοελλαδιτες για εργασια οχι Βρειοαφρικανους,τα δε ΣΚ οι μαθητες στο χωραφι και οχι στα καφε.Μα και οι δολοματικοι ειχαν αποτελεσμα,για ολικους ουτε κουβεντα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα