Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

«Δαίδαλα» – Εγκατάσταση φωτογραφίας και γλυπτικής

Eως τον Δεκέμβριο 2021 τα Χανιά υποδέχονται τον Πολιτισμό. Δεκαπέντε (15) πρωτότυπες καλλιτεχνικές προτάσεις, με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δραστηριοποιούμενοι σε ποικίλα πεδία τεχνών, κάνουν πανελλήνια πρεμιέρα.

H Εγκατάσταση φωτογραφίας και γλυπτικής, «Δαίδαλα» της Στεφανίας Ορφανίδου, της Ναταλίας Μαντά και του Georges Salameh παρουσιάζεται στο Γιαλί Τζαμί, στο Ενετικό Λιμάνι έως 18 Νοεμβρίου 2021, Δευτέρα έως και Κυριακή, 10:00-13:00 & 18:00-21:00, Είσοδος ελεύθερη

Εκπαιδευτικό εργαστήριο, 5 & 8 Νοεμβρίου 2021, Δωρεάν συμμετοχή

ΔΑΙΔΑΛΑ

Η αφήγηση του μύθου, συνδέεται άρρηκτα με το θέμα της μνήμης. Το έργο «Δαίδαλα» διερευνά το μυθολογικό στοιχείο, ως την αποκάλυψη μιας μνήμης που πλάθεται στο παρόν και σχετίζεται με την έννοια του ιερού, του κρυφού, του μυστικού.

Δύο εικαστικές τέχνες, η φωτογραφία της Στεφανίας Ορφανίδου και η γλυπτική της Ναταλίας Μαντά, συναντώνται σε μια δαιδαλώδη εγκατάσταση και έρχονται σε διάλογο, ενσωματώνονται, αντιπαραβάλλονται, ρηγματώνονται και διασπώνται. Τα αντικείμενά της, θραύσματα από ανασκαφή και ανάκληση στα ενδότερα μιας ζωντανής μνήμης, ανασυνθέτονται και δημιουργούν μια αφήγηση, που ωστόσο δεν αποτελεί ανάμνηση. Το κρυφό στοιχείο εναλλάσσεται του φανερού, σε μια φαινομενικά ανοίκεια συνθήκη.

Στην έκθεση «Δαίδαλα», οι καλλιτέχνες δημιουργούν τον χάρτη ενός νέου τοπίου προς εξερεύνηση, όπου η ανακάλυψη, η ανάγνωση και η συσχέτιση των ευρημάτων παραπέμπουν στο σκαλίδι και στην έρευνα που ακολουθεί μια αρχαιολογική ανασκαφή. Τα έργα, εν είδει ευρήματος, λειτουργούν ως τεκμήρια μιας νοητής σύνδεσης με μια άλλη εποχή, πραγματική ή και μυθολογική.

Ο χώρος μετατρέπεται σε ένα λαβύρινθο, με διάσπαρτα τα κομμάτια ενός παζλ, τα οποία οι επισκέπτες καλούνται να ανακαλύψουν και να ανασυνθέσουν, συσχετίζοντάς τα με δικά τους προσωπικά βιώματα και εμπειρίες.

Παράλληλες δράσεις / Εκπαιδευτικά Προγράμματα: Εργαστήριο για σχολεία, μαθητές 9-12 ετών «Από τα όστρακα στα δαίδαλα».

· Παρασκευή 5 & Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Τα όστρακα στη γλώσσα της αρχαιολογίας είναι τα κεραμικά θραύσματα των οποίων η σύνθεση αποκαλύπτει ένα πήλινο αγγείο. Στην αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο ήταν, ακόμα, το μέσο εγχάραξης ή αποτύπωσης ονομάτων, συμβόλων, επιγραφών και σπανιότερα ζωγραφικών παραστάσεων.

Στο εργαστήριο, θα προσεγγίσουμε την έννοια και τη χρήση του έργου τέχνης μέσα από την εισαγωγή στην έννοια του ευρήματος, της σημασίας των θραυσμάτων και της σύνθεσής τους. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν δύο ξεναγήσεις, μια από την αρχαιολόγο Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη σε υπό εξέλιξη χώρο ανασκαφής στον λόφο Καστέλι, στην Παλιά Πόλη των Χανίων, και μια από τους τρεις συντελεστές της έκθεσης «Δαίδαλα» της Στεφανίας Ορφανίδου, της Ναταλίας Μαντά και του Georges Salameh στο Γιαλί Τζαμί. Στο τέλος, τα παιδιά θα μπουν σε μια εμπειρική και δημιουργική διαδικασία που θα καταλήξει σε ένα νέο έργο.

Απευθύνεται σε: Μαθητές ηλικίας 9-12 ετών, από το 2ο και 7ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων που βρίσκονται εντός των ορίων της παλιάς πόλης.

Ημερομηνίες και ώρες διεξαγωγής εργαστηρίου: Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, 10:30-13:15, για μικρή ομάδα μαθητών του ενός σχολείου και Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, 10:30-13:15, για μικρή ομάδα μαθητών του άλλου σχολείου.

Τόπος διεξαγωγής για το εργαστήριο: Η εκκίνηση του εργαστηρίου θα γίνει στις 11:00 στη συμβολή των οδών Κανεβάρω και Σκορδυλών στο λόφο Καστέλλι και η λήξη του στο χώρο του Γιαλί Τζαμί στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η Στεφανία Ορφανίδου είναι εικαστικός φωτογράφος και αρχιτέκτονας. Στα έργα της, ένα προσωπικό βίωμα ή συμβάν, πραγματικό ή φαντασιακό, είναι η αφετηρία για τη συρραφή αποσπασμάτων και την κατασκευή αφηγήσεων, ενός νέου τόπου, όπου το άλογο, το έλλογο, το αλλόκοτο και το μυστικό δύναται να συνυπάρξουν αρμονικά.

Η Ναταλία Μαντά είναι εικαστικός. Στο επίκεντρο της έρευνάς της βρίσκονται οι έννοιες της μνήμης, του χρόνου και του μύθου. Η κύρια πρόθεσή της είναι η δημιουργία ενός συμβολικού συνόλου, όπου η ύλη αντικαθιστά το λόγο και δημιουργεί τη δική της αφήγηση. Μεταχειρίζεται διαφορετικά υλικά όπως μέταλλο, πηλό και φωτοευαίσθητα χημικά.Ο Georges Salameh είναι εικαστικός και κινηματογραφιστής. Η δουλειά και η έρευνά του είναι μια ιδιότυπη εμπειρία της καθίζησης, τόσο με τη φυσική όσο και με τη μεταφυσική έννοια, μέσα από τη δημιουργική σύγκριση της πραγματικότητας, των γλωσσών και των αφηγήσεων. Υλικά του είναι τα αρχεία, η καταγραφή, οι ανακατασκευές, οι χειρονομίες, η περιπατητική εμπειρία και η αίσθηση της ακοής.

Διάρκεια έκθεσης: 4 – 18 Νοεμβρίου 2021
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή 10:00-13:00 & 18:00-21:00
Είσοδος ελεύθερη

Η εικαστική εγκατάσταση γίνεται στο πλαίσιο των Ανοιχτών Πανιών 2021 με την υποστήριξη της ΚΕΠΕΔΗΧ ΚΑΜ και του Δήμου Χανίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα