Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Δ. Στρατούλης: Συνεχίζεται η φτωχοποίηση του λαού

Συνέχιση των πολιτικών φτωχοποίησης των Ελλήνων διαπιστώνει το μέλος της προσωρινής Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑ.Ε. και πρώην υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης.

Μιλώντας στα “Χ.Ν.”, εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «μεταλλαγμένο, μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ», ενώ σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού για αλλαγή σελίδας μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, τονίζει ότι πρόκειται «για μια νέα σελίδα στο βιβλίο της υποταγής και του κουρελιάσματος της δημοκρατίας».

Παράλληλα αναφέρεται στην ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και απαντά στην κριτική για την επιλογή του εθνικού νομίσματος. Η αξιολόγηση φαίνεται να κλείνει ενώ άνοιξε η συζήτηση για το χρέος. Η κυβέρνηση μιλάει για αλλαγή σελίδας. Το δικό σας σχόλιο; Εχουμε αλλαγή σελίδας, αλλά στο βιβλίο της συνέχισης των μνημονίων, της λιτότητας, της υποταγής και του κουρελιάσματος της δημοκρατίας. Οπως απέτυχαν να στήσουν τη χώρα στα πόδια τους το 1ο και 2ο μνημόνιο, έτσι θα αποτύχει και το 3ο, διότι η συνταγή στηρίζεται στη φτωχοποίηση του λαού.

Η Ελλάδα για να ξαναπάρει μπροστά χρειάζεται να βάλει τέλος στις πολιτικές λιτότητας και να εφαρμόσει ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, δίνοντας έμφαση στην αγροτική οικονομία, τη βιοτεχνία και βιομηχανία. Υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Αντίθετα η συνέχιση των μνημονίων θα αναπαράγει τον φαύλο κύκλο της αύξησης του χρέους, της λιτότητας κ.λπ. Η ΛΑ.Ε. μιλάει για έξοδο από την Ευρωζώνη και σύγκρουση με τις κυρίαρχες πολιτικές της Ε.Ε. Αυτή η πρόταση δεν κρίθηκε στις τελευταίες εκλογές ή θεωρείτε ότι δεν υπήρξε η αναγκαία κοινωνική “ζύμωση”; Η πρόταση δεν κρίθηκε γιατί δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να την παρουσιάσουμε. Οι εκλογές έγιναν βιαστικά για να τις κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας και ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να έχει καταλάβει ο λαός τι ήταν το 3ο μνημόνιο. Δεν μας δόθηκε καμία δυνατότητα να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας για έξοδο από την Ευρωζώνη, επανέκδοση εθνικού νομίσματος και αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικού μετασχηματισμού της χώρας. Οι εκλογές έγιναν για να αιφνιδιαστεί ο λαός και να εξαφανιστούμε όσοι δεν ψηφίσαμε το μνημόνιο από το κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Ηταν βασικό να μην μπει η ΛΑ.Ε. στη Βουλή και γι’ αυτό άνοιξαν και σαμπάνιες στην κυβέρνηση όταν έμαθαν ότι δεν μπήκαμε.

Η παρουσία μας θα δημιουργούσε καταλυτικές πολιτικές εξελίξεις καθώς ως ιδρυτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε τη δυνατότητα άσκησης πίεσης και επηρεασμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει βιώσει ένα κλίμα εκβιασμού από τους δανειστές. Πολλοί αναρωτιούνται, όταν βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση όντας μέσα στην Ε.Ε., το ευρώ κ.λπ., τι τύχη θα έχουμε αν φύγουμε από το ευρώ; Υπάρχουν άλλες 9 χώρες σήμερα που είναι στην Ε.Ε., έχουν εθνικό νόμισμα και δεν έχουν καταστραφεί, όπως η Βρετανία, η Σουηδία, αλλά και η Τσεχία, που έχει αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης… …Αυτές όμως δεν μπήκαν ποτέ στο ευρώ, ενώ η Ελλάδα λέτε να βγει. Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά αλλιώς ούτε εκλογές πρέπει να κάνουμε, ούτε κοινωνικούς αγώνες γιατί θα υπάρχει ένα ιερατείο κι ένας μονόδρομος που θα τον επιβάλλει ο Σόιμπλε και ο Τόμσεν. Εμείς, λοιπόν, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει δημοκρατία, δηλαδή εναλλακτικές προτάσεις από τις οποίες να επιλέγει ο λαός. Επαναλαμβάνω αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν το ευρώ και τα εθνικά νομίσματα των 9 χωρών της Ε.Ε. που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη.

Επίσης, το ίδιο το ευρώ δεν είναι το ίδιο για όλους. Αλλο το ευρώ της Γερμανίας που δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο κι άλλο της Ελλάδας που αν βγει στις αγορές, θα δανειστεί με 7,5 ή 9% επιτόκιο. Για εμάς το εθνικό νόμισμα είναι εργαλείο και κλειδί ώστε να καταργήσουμε τη λιτότητα και να χρηματοδοτήσουμε τις μεγάλες δημόσιες επενδύσεις που χρειάζεται η χώρα, τη δημόσια Υγεία, Παιδεία κ.λπ. Θα δεχθεί όμως η Ευρώπη αυτή τη μετάβαση; Σαφώς η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να το δεχθεί και ούτε θα χρηματοδοτήσει μια πολιτική ανατροπής των μνημονίων. Γι’ αυτό λέμε ότι το πρόγραμμά μας συνδυάζεται με την ανάγκη για διεθνή στηρίγματα. Ο σύγχρονος κόσμος ως ένας πολυπολικός και αντιφατικός κόσμος δίνει τέτοιες δυνατότητες.

Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για συντεταγμένη και σχεδιασμένη έξοδο από το ευρώ. Πολύς κόσμος αισθάνεται ότι αν η χώρα βγει από το ευρώ ή και την Ε.Ε., θα βρεθεί απομονωμένη σε ένα διεθνές περιβάλλον ρευστό. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο κάποιου θερμού επεισοδίου; Η συνέχιση των μνημονίων κάνει πιο επιρρεπή τη χώρα σε κάποιο “ατύχημα” υπό την έννοια ότι έχει διαλυθεί η παραγωγική βάση και ο κοινωνικός ιστός κι έχεις μια χώρα χωρίς αγωνιστικό φρόνημα. Οι πολιτικές της υποτέλειας το μόνο που δεν διασφαλίζουν είναι εθνική ακεραιότητα και λαϊκή κυριαρχία. Από εκεί και πέρα, στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές χώρες που ακολουθούν μια εθνικά ανεξάρτητη πολιτική, ισότιμων και επωφελών σχέσεων. Αντίθετα με τα μνημόνια και με τις συμβάσεις υποτέλειας η χώρα θεωρείται δεδομένη… Από τη συνδιάσκεψη τι προσδοκάτε; Προσδοκάμε να εγγραφούν χιλιάδες νέες και νέοι στη ΛΑ.Ε. και τα πρώτα δείγματα είναι θετικά.

Το δεύτερο είναι να πάρουμε σαφείς αποφάσεις έγκρισης της εναλλακτικής μας πρότασης, αλλά και για να πάρουμε πρωτοβουλίες με άλλες αριστερές και αντιμνημονιακές δυνάμεις, για να συγκροτήσουμε το αντιμνημονιακό, αριστερό, πατριωτικό, δημοκρατικό, προοδευτικό πολιτικό μέτωπο το οποίο θα προωθήσει την εναλλακτική πολιτική λύση και θα διεκδικήσει την διακυβέρνηση της χώρας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα