Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Cluster Ιατρικού Τουρισμού

Το cluster είναι μια συνεργατική συμμαχία, δηλαδή ένα σχήμα συνεργασίας σε ανταγωνιστικές αγορές, όπου τα μέλη συνεργάζονται για να επιτύχουν έναν κοινό στόχο. Στην παρούσα περίπτωση, ο στόχος είναι η προσέλκυση ασθενών από άλλες χώρες για ιατρικό τουρισμό. Ένας κρίσιμος παράγοντας για αυτήν την εξέλιξη είναι η Ευρωπαϊκή Οδηγία (2011/24/EU), η οποία ορίζει ότι οι ασφαλισμένοι που ταξιδεύουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για ιατρική αγωγή μπορούν να λάβουν αποζημίωση στη χώρα προέλευσής τους.

Έτσι λοιπόν, θα μπορούσε να φτιαχτεί ένα Medical Tourism Hub, που θα λειτουργεί ως ιατρικός διαμεσολαβητής και θα διευκολύνει τη διασυνοριακή παροχή ιατρικών υπηρεσιών από πλευράς του ασθενούς και των οικείων του, της χώρας και του παρόχου. Το Cluster του ιατρικού τουρισμού θα περιλαμβάνει πρότυπα νοσοκομεία, κλινικές, κέντρα αποκατάστασης, αεροπορικές εταιρείες, και resorts σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει κατά τη διάρκεια της παραμονής του τι θεραπεία θα λάβει, αξιοποιώντας ταυτόχρονα όλες τις ανέσεις και τα πολιτιστικά αγαθά της χώρας.
Όσοι απευθύνονται στο κέντρο θα έχουν πρόσβαση σε μια πληθώρα υπηρεσιών σε κρίσιμα κομβικά σημεία, προσφέροντας μια αξιοπρεπή, ολοκληρωμένη και ανταγωνιστική πρόταση για ιατρικό τουρισμό. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν από ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών που παρέχονται από πρότυπα κέντρα, με σκοπό τη θετική αξιολόγηση και τη δημιουργία μακροπρόθεσμων, αμοιβαία επωφελών συνεργασιών, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Όσοι επιλέγουν ένα συγκεκριμένο κέντρο θα επωφελούνται από υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και ασφάλειας στην Ελλάδα, τα οποία συμμορφώνονται με το Κανονιστικό Ευρωπαϊκό πλαίσιο και τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας υγιεινής. Οι παροχές θα περιλαμβάνουν πακέτα διακοπών σε προσιτές τιμές, με στόχο να καταστεί η Ελλάδα ανταγωνιστική ως τελική επιλογή για ιατρικό τουρισμό.
Είναι γεγονός ότι η χώρα μας παρουσιάζει πλεονεκτήματα, ως προορισμός ιατρικού τουρισμού, τα σημαντικότερα εκ των οποίων είναι (βλ. Κ. Ζοπουνίδης, Δ. Μπατάκης, η επίδραση του ιατρικού τουρισμού στην ανάπτυξη: μια στατιστική ανάλυση, Οικονομικός Ταχυδρόμος, 09.05.2021):
• Οι υποδομές ιδιωτικής υγείας υψηλής ποιότητας.
• Το ιατρικό προσωπικό, το οποίο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο.
• Η εύκολη πρόσβαση από όλες τις ηπείρους.
• Η διαθεσιμότητα υποδομών για όλες τις μορφές ιατρικού τουρισμού.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι, την ίδια στιγμή η Ελλάδα καλείται να υπερκεράσει αδυναμίες, οι πιο σημαντικές από τις οποίες είναι:
• Το ότι η χώρα μας δεν είναι γνωστή ως προορισμός ιατρικών υπηρεσιών.
• Δεν έχουν καταβληθεί όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την οργανωμένη της προβολή.
• Δεν έχουν αναπτυχθεί τα δίκτυα συνεργασιών ανάμεσα στις τουριστικές, τις μεταφορικές, υγειονομικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
• Ο χαμηλός βαθμός πιστοποίησης.
• Ο χαμηλός βαθμός δικτύωσης σε διεθνές επίπεδο.
• Η μη επαρκής υποστήριξη από το κράτος σε θέματα ρυθμιστικά, επενδυτικά, αλλά και σε θέματα προώθησης.
Αναφορικά με τις δράσεις που προτείνονται σχετικά με τον τομέα της προβολής, σε συνέργεια με δημόσιους φορείς, είναι η ανάπτυξη περιφερειακών πλάνων προβολής σε συνεργασία με φορείς, οι οποίοι έχουν σχετικούς προϋπολογισμούς και δραστηριότητες, σε περιοχές όπως είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και ο δήμος Αθηναίων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφέρεια Κρήτης.

Τέλος, στόχος του cluster του ιατρικού τουρισμού είναι η από κοινού συνένωση των κορυφαίων επιστημόνων της χώρας μας, ενώνοντας γνώσεις και εμπειρία, ανταλλάσοντας ιδέες, ώστε να δικτυωθούν και να συνεργαστούν σε καινοτόμες λύσεις που θα ωφελήσουν τόσο τους ασθενείς παγκοσμίως, όσο και την Ελλάδα στο σύνολό της.

Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης,
Ακαδημαϊκός
Επίτιμος Δρ. ΑΠΘ

Δρ. Δημήτρης Μπατάκης
Πολυτεχνείο Κρήτης, Εργαστήριο Financial Engineering
Μ.Sc. LSE International Health Policy, M.Sc. Health Economics and Management

Δρ. Πέτρος Ασμαργιαννάκης
Πολυτεχνείο Κρήτης, Εργαστήριο Financial Engineering


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα