Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

Χρώματα απέναντι στο γκρίζο

Καθώς διανύουμε τις τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου, και οι διακοπές των Ελλήνων βρίσκονται στο απόγειό τους, τα πάντα θα θέλαμε να είναι ράθυμα και ήσυχα. Κι όμως οι ειδήσεις τρέχουν προμηνύοντας ένα καυτό φθινόπωρο κι έναν αβέβαιο χειμώνα.
Πολλοί είναι αυτοί που παρέα μ’ ένα βιβλίο, τον καλύτερο κατ’ εμέ σύντροφο, περνούν αυτές τις μέρες ανάπαυλας, ξέγνοιαστα.

Και η κυβέρνηση μεταξύ όλων των άλλων βοηθημάτων της καθιερωμένης πλέον επιδοματικής πολιτικής της, ανήγγειλε και βοήθημα για την αγορά βιβλίων. Είναι σίγουρο όμως ότι οι βιβλιόφιλοι δεν το έχουν ανάγκη, και οι παθιασμένοι με την ανάγνωση μειδιούν αντιμέτωποι με μια πολιτική του γκρίζου, ενώ αυτοί ζουν σ’ έναν κόσμο με χρώματα.
Πριν να διαμορφώσει την ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς της, η Γη μάλλον θα είχε την όψη της γκρίζας μπάλας που γύριζε μέσα στον χώρο‧ ακριβώς όπως είναι σήμερα, δηλαδή, η Σελήνη. Εκεί οι υπεριώδεις ακτίνες του Ήλιου φτάνουν χωρίς φίλτρα, τα χρώματα καταστρέφονται‧ γι’ αυτό οι βράχοι της σεληνιακής επιφάνειας, αντί να έχουν χρώματα όπως οι γήινοι, είναι γκρίζοι, ένα γκρίζο νεκρό και ομοιογενές. Αν, αντίθετα, η Γη μπορεί να δείχνει ένα πολύχρωμο πρόσωπο, αυτό οφείλεται στην ατμόσφαιρα που φιλτράρει εκείνο το φονικό φως.

Επιλέγουμε λοιπόν τα χρώματα κι όχι το γκρίζο οποιασδήποτε πολιτικής, γυρίζουμε την πλάτη σ’ ό,τι μας απαξιώνει σαν ανθρώπους.
Υπάρχουν, τέλος, πράγματα που συμβαίνουν σε μερικούς ανθρώπους, αλλά αφορούν όλους τους ανθρώπους και όλοι οι άνθρωποι πρέπει να αντιδρούν σ’ αυτά.
Για να συνεχίσουμε να ζούμε σ’ έναν κόσμο με χρώματα κι όχι σ’ έναν γκρίζο, νεκρό.

*συγγραφέας, φυσικός.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα