Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Χριστουγεννιάτικη Λογοτεχνία από τον Πολυχρόνη Κουτσάκη

“Ο Αναπληρωματικός Άγιος Βασίλης”

Κουράστηκεν ο Βασιλιός…
Κουράστηκεν ο Βασιλιός, ετσά στραθιά μεγάλη, δώρα να φέρνει και καλά, για τα παιδιά του κόσμου!…
Κουράστηκεν ο Βασιλιός…
Σκαλάκι(ν) ηύρε μυριστό βασιλικού και διόσμου, να ξαποστάσει κάθισε, σε λίγο (α)ποκοιμήθη…
Σσσ….σσσ… Ο ύπνος Του ‘ναι ακριβός, κανείς μην τον ξυπνήσει!! Μα, μα που ’ναι άξιος κι αρκετός, ε ας πά’ να τον ξυπνήσει… Τον περιμένουν τα παιδιά!!
Είναι δικά μου… κάλαντα.
Τα έγραψα σε μιαν ομιλία – Χριστουγεννιάτικη πριν από χρόνια για τα κάλαντα και καλαντίσματα της Παράδοσης, δίνοντας έμφαση στα Κρητικά, Κυπριακά, του Πόντου και Δωδεκανήσου, που μου άρεσαν πολύ…
…Ο Αναπληρωματικός Αγιος Βασίλης του Πολυχρόνη, μου άρεσε πολύ!
Τον διάβασα απνευστί το ξαναλέω.

Ο παραμυθάς μας, για να δώσει χαρά πρώτα πρώτα στα παιδιά του, Αθηνά και Μανώλη, γράφει!

Σ’ αυτά και αφιερώνουν τρυφερά οι γονείς, κι εκείνος και η Δέσποινα Γιαννακάκη, που εικονογράφησε θαυμάσια, ακολουθώντας πιστά τη δομή του κειμένου…

Ο Πολυχρόνης Κουτσάκης δεν είναι παραμυθάς. Είναι συγγραφέας αξιώσεων, πολυδιαβασμένος, πολυβραβευμένος στην χώρα μας αλλά και έξω.

Αφού παίζει στα δάκτυλα τα ερωτηματικά, τα διλήμματα, τα αδιέξοδα, τις αγωνίες και τις βασάνους της ανθρώπινης περιπέτειας!!…

Τώρα, μ’ αυτό το σπαρτατιρστό “μυθικό” αφήνει στο μυαλουδάκι του παιδιού, τα ωραία μηνύματα, που, μάλλον τα είχε κατά νου, εμπνευσμένος, με πρόθεση εξαίρετη, να μιλήσει τον λόγο τον ωραίο! Για τον σεβασμό, και την αγάπη, στο διαφορετικό στο περιβάλλον, στη Μειονότητα!

Φυλετικό Ζήτημα Αντιρατσιστικό εκτενέστερα, Οικολογικά ελλείμματα το Σέβας στην αναπηρία…

Με τρόπο λανθάνοντα, πλην αναγνώσιμο, αναδεικνύεται μια Ιστορία γιορτινή, πρωτότυπη, ελκυστική!

… Πολύ, μα πολύ μου άρεσε εκείνος ο Μαυρούκος ο Μπάμπης. Με τη μεγάλη του καρδιά σαν ανοιχτή θάλασσα… Αλλά και τη φαντασία του, την ευστροφία του, την καλοσύνη , όλα τα κατάφερε! Και το αγωνιώδες ταξίδι να δεχτεί την τιμητική πρόταση που τον τρόμαξε στην αρχή. Του πρότεινε βέβαια η αγαπημένη του Μάρθα η… γραμματεύς του Αγίου, να τον αντικαταστήσει! Ω της ευθύνης!

Εύκολο ήταν; Οχι βέβαια, εκπαίδευση, συνεργασία, σκληρές δοκιμές, ανέβα κατέβα τις… καμινάδες, μέχρι τον “προσωπικό θρίαμβο” να κατατροπώσει επιτυχώς τον μεγάλο, φοβερό εχθρό του Αγίου.

Και να συμφιλιωθεί με τον δύστροπο Ρούντολφ! Λίγο το ‘χεις; Να σηκώνει το πόδι του για να τον… κατουρήσει, ή και να τον χαιρετίσει επιτέλους, χαρούμενος και φιλικός! Χιούμορ και τρυφερότητα, σε μίξη αναλογίας!

…Ωραίο παραμύθι, μα ωραίο!

Μου θύμισε τον φρέσκο λόγο τον απαλλαγμένο από γλυκασμούς, της Κριεζή, του Λογοθέτη, της Παμπούδη, που έθρεψαν τον ψυχισμό και τη φαντασία των παιδιών μου, αλλά και όλων, από, πέντε έως… 105 χρόνων.

Αξίζει, να το διαβάσουν όλα, μα όλα τα παιδιά! Θα το βρουν σε όλα μα όλα τα βιβλιοπωλεία των Χανίων! Έγκαιρα, παροτρύνω, μέχρι τις γιορτές. Να το διαβάσουν να το φυλάξουν να το δωρίσουν! Ευχαριστούμε Πολυχρόνη. Ευχαριστούμε Δέσποινα. Καλές Γιορτές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα