Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Χριστούγεννα σπιτικά και μαγικά

Όλο το σύμπαν συστρατεύτηκε, για να περάσουμε αυτά τα Χριστούγεννα σπιτικά και μαγικά. Με την προϋπόθεση δε ότι και η χειμωνιάτικη περίοδος συμβάλλει για μια σπιτική οικογενειακή ατμόσφαιρα θαλπωρής, θα είναι πραγματικά μαγικά.
Βέβαια έχουμε συνηθίσει διαφορετικά, να βγαίνουμε έξω για το Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν και από την άλλη τα κινητά και οι τηλεοράσεις, δεν βοηθούν για μια σπιτική θαλπωρή όπως παλιά. Θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω σε μια Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο σπίτι δεκαετίας του ’60, αλλά για να την βιώσουμε σήμερα, χρειάζονται κάποιες (θυσίες). Από την άλλη φέτος, θα υπάρχει μια και μοναδική ομοιότητα με τα χρόνια εκείνα, δεν θα κυκλοφορούν άνθρωποι στους δρόμους. Τότε γιατί δεν υπήρχαν τόσες ατέλειωτες επιχειρήσεις με βραδινή δραστηριότητα, εκτός από μια δυο σε κάθε πόλη, γιαυτό και το εορταστικό επίκεντρο ήταν στο σπίτι. Και φέτος, δεν θα κυκλοφορούν λόγω της απαγόρευσης.
Παλαιότερα τα Χριστούγεννα στο σπίτι, επειδή οι έξοδοι σε restaurants και κέντρα διασκεδάσεως ήταν ελάχιστοι έως μηδενικοί, χαρακτηρίζονταν από την παρουσία όλης της οικογένειας γύρω από το γιορτινό τραπέζι. Δεν υπήρχαν τηλεοράσεις και κινητά να μας αποσπούν την προσοχή και η μεταξύ μας επικοινωνία, ήταν έντονη. Τα πρόσωπα ήταν χαμογελαστά, τα καλά ρούχα μύριζαν πάστρα και μια απειροελάχιστη μυρωδιά ναφθαλίνης, εάν είχαν βγει καθυστερημένα από την ντουλάπα που αποθηκεύτηκαν την άνοιξη. Δεν υπήρχε κανένας λόγος για φιλονικίες μεταξύ μας και ο μοναδικός καλεσμένος ήταν η ευτυχία, μιας και τα γιορτινά τραπεζώματα μόνο για την οικογένεια ήταν μετρημένα μέσα το χρόνο.
Διακριτική συντροφιά το ραδιόφωνο, αν υπήρχε. Ο μπαμπάς εάν ανήκε στην κατηγορία των βιοπαλαιστών, ντυμένος στην καθημερινότητα απλά, θα φορούσε για την περίσταση της βραδυάς αυτής γραβάτα. Ηταν φρεσκοξυρισμένος, μύριζε αντρική κολόνια φουζέρ και μπριγιόλ για τα μαλιά. Η μαμά ντυμένη με το καλό φόρεμα, με μαλλιά κότσο που τα χτένιζε μόνη της και με κολόνια που την έβαζε σπάνια κι αυτή. Κι εμείς τα παιδιά να παρακολουθούμε τους γονείς, βλέποντάς τους σαν τούς επίσημους της βραδιάς και σαν ήρωες. Επειδή ξέρουν να μαγειρεύουν, να χτενίζονται μόνοι τους, να εξασφαλίζουν χρήματα για την διαβίωση και να προσφέρουν αυτές τις υπέροχες γιορτινές βραδιές στην οικογένεια.
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο με τα στολίδια, στα παιδικά μας μάτια φάνταζε μεταφυσικό, και το παιδικό μυαλό να προσπαθεί να εξηγήσει την σημασία των στολιδιών. Οι μυρωδιές από τα φαγητά, τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, ανακατεύονταν με την πάστρα του σπιτιού και το ραδιόφωνο που μετέδιδε χριστουγεννιάτικες εκπομπές, γέμιζε το σπίτι με εικόνες που καμιά σημερινή τηλεόραση δεν μπορεί να τις αποδώσει. Το φαγητό καλλίτερο από ποτέ, οι σχέσεις με τους γονείς το ίδιο, η Άγια νύχτα τα συγχωρούσε όλα και οι ψυχές μας καθαρές περίμεναν σαν πανδοχείο να φιλοξενήσουν τον μικρό Χριστό να γεννηθεί. Κατά την διάρκεια του γεύματος, οι μεταξύ μας συζητήσεις, οι διάφορες ιστορίες, τα αστεία και τα γέλια, ήταν τα εφόδια που αποθηκεύονταν στις παιδικές ψυχές μας, για να μην μας βρει το μέλλον στη ζωή απροετοίμαστους, αλλά ψυχικά δυνατούς και ισορροπημένους.
Και προς το τέλος της βραδιάς τα ΔΩΡΑ. Τι στιγμή κι αυτή Θεέ μου, η πιο μαγική στιγμή της βραδιάς, γιατί ήταν χειρονομία πολλαπλής σημασίας. Ήταν άφεση αμαρτιών για όλες τις σκανταλιές μας, ήταν ευχές, αγάπη, στοργή, φροντίδα, προστασία, ενδιαφέρον, που όσες λέξεις να γράψω δεν αποδίδουν το συναίσθημα. Και τελικά το ΔΩΡΟ. ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Που μετά από όλα τα προηγούμενα συναισθήματα, άρχιζαν τα μελλοντικά σχέδια για το παίξιμο με αυτό το παιχνίδι. Η βραδιά δεν είχε χρόνο λήξης για ύπνο και η ενασχόληση με το παιχνίδι διαρκούσε για πολλή ώρα. Επαναλαμβανόταν φυσικά και τις επόμενες μέρες και αυτό γινόταν διότι τα περισσότερα παιχνίδια μας ήταν αυτοσχέδια, κακοφτιαγμένα και τα αγοραστά παιχνίδια ήταν λιγοστά.
Σήμερα αντιλαμβάνομαι ότι για να βιώσουμε μια παρόμοια βραδιά, πρέπει να αρνηθούμε πολλές από τις σύγχρονες συνήθειες, αλλά θα σας πρότεινα κάτι. Εάν εσείς που διαβάζετε τώρα αυτό το άρθρο είστε νέοι, παρακινήστε τους παλαιότερους να σας καθοδηγήσουν να ζήσετε μια Χριστουγεννιάτικη σπιτική μαγική βραδιά όπως παλιά. Εάν είστε μεγαλύτεροι παρακινείστε τους νεώτερους, ίσως να μην έχουμε ξανά την ίδια ευκαιρία. Σας εύχομαι καλή επιτυχία και αν καταφέρετε να το ζήσετε… ΤΟΤΕ ΣΑΣ ΚΑΛΟΣΩΡΙΖΩ ΣΤΟΝ ΜΑΓΙΚΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΣΑΣ ΚΟΣΜΟ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες