Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Χριστούγεννα

Υπάρχουν πολλών λογιών Χριστούγεννα. Ο κάθε ένας µας βιώνει τη µεγάλη γιορτή όπως του ταιριάζει, αλλά και όπως τη φέρνουν οι συνθήκες.

Εγώ προσωπικά αγαπώ τα Χριστούγεννα των παιδιών. Αγαπώ την λαχτάρα τους για το δέντρο, τον στολισµό, την χαρά. Την µαγεία που βλέπω να καθρεφτίζεται αυτές τις µέρες στα µάτια τους, την ανυποµονησία για τα κάλαντα, για το χαρτζιλίκι, για τα δώρα που περιµένουν. Για το παραµύθι του Άη Βασίλη, που το ψυχανεµίζονται για ψέµα αλλά θέλουν πολύ να είναι αληθινό.
Αντιλαµβάνοµαι όµως και τους µεγαλύτερους, τους µοναχούς, τους άρρωστους. Αυτούς που απεχθάνονται τις γιορτές γιατί κάνουν τα χρόνια, την αρρώστια και την µοναξιά να δείχνουν µεγαλύτερα και πιο αβάσταχτα. Κι αυτούς που θρηνούν απώλειες κοντινών κι αγαπηµένων.
Αναρωτιέµαι µε θλίψη, πώς να περνούν άραγε αυτοί που έχουν πόλεµο, αυτοί που βιώνουν φυσικές καταστροφές, αυτοί που πεινούν.
Σκέφτοµαι µε συµπόνια τους πρόσφυγες που ψάχνουν µια νέα πατρίδα σπρωγµένοι από τα οικονοµικά συµφέροντα και τα παιχνίδια εξουσίας των δυνατών και θυµάµαι ότι και ο αίτιος των γιορτών ο µικρούλης Ιησούς, κι αυτός υπήρξε πρόσφυγας και κυνηγηµένος. Και συνειδητοποιώ ότι µόνο από ένα τυχαίο γεγονός είµαι εγώ στην από εδώ µεριά κι αυτοί στην απέναντι..
Προβληµατίζοµαι για το πόσο έχοµε αναγάγει µια γιορτή αγάπης, περισυλλογής και στοχασµού σε γιορτή καταναλωτισµού, υλικών αγαθών και φαγητών. Για το πόσο επιδεικνύοµε την όποια ευαισθησία µας τις γιορτινές µέρες, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο ξεχνάµε τις ανάγκες και τη δυστυχία που εξακολουθούν να βασιλεύουν.

Επιλέγω να σας ευχηθώ µε τα λόγια που ο Νίκος ∆ήµου διατύπωσε και δηµοσίευσε για πρώτη φορά το µακρινό 1973 και που ωστόσο, δυστυχώς, εξακολουθούν να παραµένουν επίκαιρα:
Είθε
ο νέος χρόνος
να µας φέρει
λιγότερα
λιγότερο πόνο σε αυτούς που πονούν,
λιγότερο µίσος σε αυτούς που µάχονται,
λιγότερη στέρηση σε όσους στερούνται,
λιγότερο πόλεµο, λιγότερο θάνατο,
λιγότερη καταπίεση, λιγότερη εκµετάλλευση,
λιγότερη δυστυχία και λιγότερη οδύνη.
Κι αν τύχει και φέρει µαζί
λιγότερη αφθονία και λιγότερη απόλαυση
λιγότερο πλούτο και λιγότερη καλοπέραση
Ίσως τότε µας χαρίσει
λιγότερη ελαφροµυαλιά και λιγότερη σπατάλη
λιγότερη επιπολαιότητα
και λιγότερη αυθάδεια.
Ίσως τα λιγότερα
είναι περισσότερα…
Χρόνια πολλά συµπολίτες µε υγεία σωµατική, ψυχική και πνευµατική.
Με αγαπηµένους ανθρώπους κοντά µας.
Με ειρήνη, αγάπη και χαρά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα