Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Χριστουγεννιάτικες… λιχουδιές στα ζαχαροπλαστεία των Χανίων

Αυξάνεται μέρα με τη μέρα η κίνηση στα ζαχαροπλαστεία της πόλης με τους καταναλωτές να τιμούν τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά. Ωστόσο, αν και Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα και κουραμπιέδες στο γιορτινό τραπέζι φαντάζει ακόμα και στην εποχή της κρίσης κάτι αδιανόητο, το αγοραστικό κοινό έχει περιορίσει σημαντικά τις ποσότητες των γλυκών που προμηθεύεται.
Από την πλευρά τους, οι καταστηματάρχες προσπαθούν να διατηρήσουν τις τιμές σταθερές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, έχοντας να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών και της φορολογίας.
Μια γεύση από όλα τα παραπάνω πήραν τα “Χ.N.” μιλώντας ενδεικτικά με μερικούς από τους επιχειρηματίες – ζαχαροπλάστες στο κέντρο της πόλης Χανίων που και φέτος θα προσπαθήσουν να γλυκάνουν άλλοτε με παραδοσιακά κι άλλοτε με καινούργια παρασκευάσματα τις τελευταίες ημέρες του χρόνου που φεύγει.
Σε κάθε γωνιά της πόλης άλλωστε βρίσκεται και ένα ζαχαροπλαστείο το οποίο έχει να προσφέρει εκλεκτά προϊόντα και ζητά τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

 

Χαμηλές τιμές για όλο τον κόσμο

«Την περίοδο των εορτών εκτός από τα παραδοσιακά γλυκά, όπως είναι οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα -που έχουν και την τιμητική τους- ο κόσμος αγοράζει σχεδόν όλα τα είδη γλυκών, τόσο για το σπίτι του, όσο και στις επισκέψεις που έχουν προγραμματίσει τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς». Αναφορικά με τις τιμές η κα Περαθωράκη τόνισε ότι «βρίσκονται ακριβώς στα ίδια επίπεδα με πέρσι, μιας και τα οικονομικά του κόσμου όχι μόνο δεν έχουν βελτιωθεί, αλλά απ’ ό,τι διαφαίνεται κάθε χρόνο θα είναι ακόμα πιο δύσκολα».

Στήριξη στα τοπικά καταστήματα


«Στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, υπάρχει μια σχετική ζήτηση που θα κορυφωθεί όσο πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα» παρατηρεί ο κ. Παπανικολάκης, σημειώνοντας πως ο κόσμος επιλέγει και νέες γεύσεις όπως κουραμπιέδες με σοκολάτα.
Αναφορικά με τις τιμές υπογράμμισε ότι «παραμένουν χαμηλά και φέτος, ανεξάρτητα από τη συνεχώς αυξανόμενη τιμή των υπολοίπων προϊόντων, με τα οποία κατασκευάζουμε τα συγκεκριμένα γλυκά και όχι μόνο. Ο κόσμος θα πρέπει και φέτος να προτιμήσει τα τοπικά καταστήματα για τις αγορές του και ειδικά όσον αφορά τα ζαχαροπλαστεία, να ξέρει ότι όλοι μας χρησιμοποιούμε φρέσκα και ντόπια υλικά, για την παρασκευή των γλυκών και των άλλων εδεσμάτων. Καλό θα είναι να αποφύγει τις τυποποιημένες και αμφιβόλου προέλευσης συσκευασίες γλυκών», κατέληξε.

“Κλειδί” η ποιότητα


«Η κίνηση στα χριστουγεννιάτικα είδη έχει ξεκινήσει αλλά περιμένουμε το αποκορύφωμα την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε ο Βαγγέλης Λαμπάκης από το “Κρητικό Εργαστήρι”, προσθέτοντας ότι “δυνατό χαρτί” για τον κλάδο παραμένει η ποιότητα των προϊόντων.
Σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού υπογράμμισε ότι μια μεγάλη κατηγορία επιλέγει τα παραδοσιακά γλυκά των γιορτών. «Υπάρχει όμως και ο κόσμος που θα επιλέξει κάτι καινούργιο και σε αυτό η πρότασή μας για φέτος είναι μελομακάρονα με χαρουπόμελο», τόνισε ο κ. Λαμπάκης. Για το κόστος παραγωγής σε συνάρτηση με τις τιμές ο κ. Λαμπάκης υπογράμμισε ότι παρά την αύξηση της φορολογίας και του κόστους των πρώτων υλών το “Εργαστήρι” διατηρεί τις ίδιες τιμές με τις προηγούμενες χρονιές (11,5 ευρώ το κιλό) χωρίς να κάνει καμία οικονομία και έκπτωση στην ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί.

Σταθερές τιμές εδώ και χρόνια


«Ο κόσμος έχει αρχίσει να αγοράζει δειλά-δειλά αλλά δόξα τω Θεώ κάτι γίνεται. Ωστόσο εκεί που έπαιρναν κάποτε 2 κιλά τώρα έχουμε φτάσει στο 1 κιλό και κάποιες φορές και μετρημένα κομμάτια», υπογράμμισε η κα Λιλίκα Καρακατσάνη. Πάντως οι γευστικές προτιμήσεις του κοινού παραμένουν παραδοσιακές με τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα να έχουν την τιμητική τους, χωρίς ωστόσο να λείπουν κι εκείνοι που αρέσκονται να δοκιμάζουν νέες γεύσεις.
Για τις τιμές (11 ευρώ κουραμπιέδες και μελομακάρονα) η κα Καρακατσάνη υπογράμμισε ότι παραμένουν σταθερές εδώ και χρόνια παρότι οι πρώτες ύλες πήραν την ανιούσα. «Ούτε που θυμάμαι πότε είχαμε αλλάξει τιμές τελευταία φορά. Ομως υπάρχει πίεση στον κόσμο», σχολίασε σχετικά.

Συγκρατημένη κίνηση


Σταδιακή αύξηση της κίνησης αλλά μικρότερη συγκριτικά με άλλες χρονιές παρατηρεί η Ελένη Φωτάκη από τα “Ονειρα Γλυκά”.
Σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις του αγοραστικού κοινού, επεσήμανε ότι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν μεγάλη ζήτηση όπως και οι γαλλικές σοκολατένιες τρούφες.
Για τις τιμές ανέφερε ότι κυμαίνονται στα περυσινά επίπεδα παρότι το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατακόρυφα: «Μιλάμε για πολύ μεγάλη αύξηση. Για παράδειγμα η φρέσκια βανίλια έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. Κάνει 450 ευρώ το κιλό χωρίς Φ.Π.Α.! Ωστόσο, εμείς επιμένουμε στην ποιότητα και δίνουμε μεγάλη έμφαση στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε. Ετσι και στα παραδοσιακά γλυκά των ημερών χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο, σφακιανό μέλι, φρέσκο βούτυρο κ.λπ.».

Σταθερές τιμές


«Ο κόσμος έχει μεγάλη δυσκολία παρόλα αυτά προσπαθεί να μην λείψει από το σπίτι του ένα γλυκό», σχολίασε η κα Γιούλα Αλυγιζάκη από ζαχαροπλαστείο “Το Σπιτικό”. Σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις του αγοραστικού κοινού η κα Αλυγιζάκη ανέφερε ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες επιλέγουν παραδοσιακές γεύσεις ενώ οι νεότεροι δοκιμάζουν διαφορετικά παρασκευάσματα όπως μελομακάρονα με σοκολάτα, πικρή ή γλυκιά, λευκή κ.ά. Για τις τιμές (11 ευρώ τα μελομακάρονα και 12 οι κουραμπιέδες) η κα Αλυγιζάκη υπογράμμισε την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και συμπλήρωσε: «Τα τελευταία τουλάχιστον 5-6 χρόνια έχουμε τις ίδιες τιμές γιατί σεβόμαστε το πρόβλημα του άλλου».

Παραδοσιακές γεύσεις


«Η κίνηση έχει ξεκινήσει, μειωμένη βέβαια σε σχέση με άλλα χρόνια, αλλά σίγουρα η ζήτηση θα αυξηθεί όσο πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα. Βέβαια έχω παρατηρήσει ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλές νοικοκυρές αποφασίσουν να μην αγοράσουν, αλλά τα παρασκευάζουν στο σπίτι», ανέφερε η κα Βρανά και πρόσθεσε: «Ο περισσότερος κόσμος προτιμάει τις παραδοσιακές γεύσεις, αλλά και αυτές με σοκολάτα έχουν το δικό τους κοινό. Οι τιμές είναι αρκετά χαμηλές, δεν έχουν αυξηθεί παρότι τα υλικά συνεχώς αυξάνονται. Δεν γίνεται όμως να αυξήσουμε τις τιμές, γιατί όπως όλοι μας καταλαβαίνουμε, ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Ετσι έχουμε μειώσει το κέρδος μας, ώστε να δουλέψουν τα καταστήματά μας, αλλά και να μπορέσει και ο καταναλωτής να αγοράσει».

Αγορές με μέτρο


«Ο κόσμος ακόμα είναι μουδιασμένος στο να αγοράσει. Αγοράζει προς το παρόν μικρές ποσότητες και από τα δύο είδη, (κουραμπιέδες, μελομακάρονα) έτσι για το καλό. Βέβαια η κίνηση θα αυξάνεται όσο πλησιάζουμε τα Χριστούγεννα. Παλιά θυμάμαι ότι οι καταναλωτές αγόραζαν μέχρι και τρία κιλά κουραμπιέδες, μελομακάρονα. Τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση, συνήθως αγοράζουν μέχρι ένα κιλό». Όσο για τις τιμές ο κ. Βορεινός σημείωσε ότι «βρίσκονται σε καθοδική πορεία, αν και όλα τα υπόλοιπα υλικά συνεχώς αυξάνονται. Προσωπικά πουλάω δέκα ευρώ το κιλό» σημείωσε ενώ σε ό,τι αφορά τις νέες γεύσεις που προτείνονται τόνισε πως έχουν αρχίσει να ζητιούνται μελομακάρονα και κουραμπιέδες με σοκολάτα.

Σταθερές τιμές – αυξημένο κόστος


«Η κίνηση είναι ακόμα υποτονική και ο κόσμος δείχνει “κουμπωμένος”. Δυστυχώς το κράτος έχει πάρει όλο το χρήμα και οι καταναλωτές είναι δύσκολο να ψωνίσουν. Ευελπιστούμε ωστόσο αυτές τις ημέρες ο κόσμος να πάρει κάτι παραπάνω έστω και το 1/4 αυτού που ψώνιζε άλλα χρόνια», ανέφερε ο κ. Μανώλης Κληματσάκης περιγράφοντας τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.
Ερωτηθείς για τις τιμές τόνισε ότι παρά την μεγάλη αύξηση της φορολογίας τα τελευταία χρόνια που έχει άμεση επίδραση στο κόστος παραγωγής, οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα. «Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες κυμαίνονται στα 11 και 12 ευρώ αντίστοιχα. Οι τιμές παραμένουν οι ίδιες αλλά τα κέρδη μας είναι πλέον μηδενικά. Αυτό που προσπαθούμε βασικά είναι να κρατήσουμε τα καταστήματά μας ανοιχτά. Πάντως οι καταναλωτές θα πρέπει να ξέρουν ότι η ποιότητα παραμένει πολύ υψηλή».

Ο κόσμος είναι “μαζεμένος”


«Ο κόσμος έχει ξεκινήσει να αγοράζει χριστουγεννιάτικα γλυκά με προτίμηση στις παραδοσιακές γεύσεις αλλά και στην παραλλαγή με σοκολάτα που προσφέρουμε. Ωστόσο, είναι “μαζεμένοι” στις αγορές τους», ανέφερε η κα Μαριλένα Σινιοράκη από το κατάστημα “Sweet Corner” της πλατείας Δικαστηρίων.
Για τις τιμές (8 ευρώ το κιλό κουραμπιέδες και μελομακάρονα) σημείωσε ότι είναι προσιτές για τους καταναλωτές παρά το γεγονός ότι η αύξηση του ΦΠΑ έχει επηρεάσει πολύ αρνητικά το κόστος των πρώτων υλών.

Αύξηση ζήτησης σταδιακά


«Από 18 μέχρι 24 Δεκεμβρίου, ξεκινάει και ανεβαίνει σταδιακά η ζήτηση σε κουραμπιέδες και μελομακάρονα, ενώ από τις 27 και μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η ζήτηση σ’ αυτά τα γλυκά πέφτει αισθητά, αφού οι καταναλωτές αγοράζουν βασιλόπιτες. Αν και οι τιμές στα περιφερειακά υλικά με τα οποία παρασκευάζουμε τα παραδοσιακά αυτά γλυκά, είναι πολύ υψηλές, εν τούτοις έχουμε κρατήσει, αν και αρκετά δύσκολο για εμάς, για μια ακόμα χρονιά, χαμηλές τιμές πώλησης τόσο στους κουραμπιέδες όσο και στα μελομακάρονα», επεσήμανε ο κ. Ανδρέας Τζεδάκης ενώ υπογράμμισε ότι το ζαχαροπλαστείο διατηρεί απαράλλακτες τις συνταγές παρασκευής των παραδοσιακών γλυκισμάτων.

Χαμηλές τιμές για όλο τον κόσμο


«Η κίνηση σε κουραμπιέδες και μελομακάρονα μέχρι στιγμής κινείται ικανοποιητικά, ενώ ετοιμαζόμαστε για περισσότερη κίνηση όσο πλησιάζουμε τα Χριστούγεννα. Οι τιμές είναι ίδιες με πέρσι, ασχέτως ότι όλα τα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή τους αυξάνονται σημαντικά χρόνο με το χρόνο. Ομως πρέπει να έχουμε χαμηλές τιμές, έστω και με λιγότερο κέρδος, ώστε και να αγοράσει εύκολα ο κόσμος, και βέβαια να δουλέψουν και οι επιχειρήσεις αυτήν την περίοδο», τόνισε ο κ. Δημήτρης Μαροπάκης από το ζαχαροπλαστείο “Διεθνές” και πρόσθεσε ότι παρότι οι παραδοσιακές συνταγές εξακολουθούν να προτιμώνται, οι σοκολατένιοι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα έχουν το δικό τους κοινό που αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

Αγορές με μέτρο


«Η κίνηση έχει ξεκινήσει από νωρίς και στα μελομακάρονα και στους κουραμπιέδες. Ο κόσμος δοκιμάζει και δείχνει προτίμηση στα παραδοσιακά γλυκά των ημερών. Προς το παρόν κυλάει καλά αλλά θα δείξει», σχολίασε η κα Αννα Μαλανδράκη. Τόνισε πάντως πως το αγοραστικό κοινό ψωνίζει μετρημένα πλέον καταναλώνοντας μικρότερες ποσότητες σε σύγκριση με την προ κρίσης εποχή. Σε ό,τι αφορά τις τιμές ανέφερε ότι παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Στα 12 ευρώ τα παραδοσιακά μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα με σοκολάτα στα 14 ευρώ.
Καταλήγοντας η κα Μαλανδράκη υπογράμμισε ότι η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες πλησιάζοντας προπαραμονή και παραμονή Χριστουγέννων.

Αισιοδοξία


«Η κίνηση στους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα δεν έχει κορυφωθεί ακόμα, αν και υπάρχει μέχρι στιγμής μια σταθερή ροή αγοράς. Φέτος ξεκινήσαμε νωρίτερα στο να προσφέρουμε τα γλυκά αυτά στους καταναλωτές, ενώ οι τιμές αν και είναι στα ίδια επίπεδα με προηγούμενα χρόνια, παρόλα αυτά δεν φαίνεται ότι ο κόσμος έχει την αγοραστική δύναμη όπως άλλα χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί και οι ποσότητες που αγοράζει», ανέφερε ο κ. Β. Κατσανεβακης από το ζαχαροπλαστείο “Κρόνος” και συμπλήρωσε: «Ευελπιστούμε να φτάσουμε τις πωλήσεις της προηγούμενης χρονιάς και ίσως να υπάρξει και αύξηση. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα δώσει έξτρα χρήματα μέσα στις γιορτές».

 

Χαμηλές τιμές και μειωμένο κέρδος 

 

«Μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι η αγορά κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Το αν θα έχουμε όμως αύξηση ή μείωση θα το ξέρουμε μετά το τέλος των Χριστουγέννων, αφού στη συνέχεια η ζήτηση σε κουραμπιέδες και μελομακάρονα μειώνεται αισθητά, γιατί ο κόσμος στρέφεται στις βασιλόπιτες», σχολίασε η κα Αννα Λουφαρδάκη από το ζαχαροπλαστείο “13”.
Αναφορικά με τις νέες γεύσεις τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια εκτός από τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες και μελομακάρονα, κυκλοφορούν τα ίδια γλυκά και με γεύση σοκολάτα, ακολουθώντας τα θέλω του καταναλωτικού κοινού που ζητά διαρκώς και νέες γεύσεις. Για τις τιμές η κα Λουφαρδάκη υπογράμμισε ότι «δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με πέρσι και είναι αρκετά προσιτές για όλο τον κόσμο, αν και το κέρδος μας έχει μειωθεί αισθητά».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Θυμάμαι τη δεκαετία του 80 που υπηρέτησα για δέκα αξέχαστα χρόνια στα πανέμορφα Χανιά το Μοντέρνο στη Τζανακάκη πιο πάνω από τον ΟΤΕ, αν θυμάμαι , είχε πολύ ωραία γλυκά ποιοτικά και το προτιμούσα. Καλές γιορτές στα αγαπημένα Χανιά με τους εξαίρετους κατοίκους του .

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα