Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Χρήσιμες συμβουλές για τις διακοπές

Χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς διακοπές δίνει με συνέντευξή του στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ o διδάκτωρ Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστάσιος Σπαντιδέας, ο οποίος επισημαίνει ότι ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά διατρέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους, όταν εκτίθενται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Ο  δρ Σπαντιδέας μας λέει τι πρέπει αν προσέχουμε στην κολύμβηση σε θάλασσες και πισίνες, πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, τη θερμοπληξία, τα ηλιακά εγκαύματα και τις τροφικές δηλητηριάσεις, που είναι πολύ συχνές το καλοκαίρι, καθώς επίσης και τι πρέπει να περιλαμβάνει το φαρμακείο των διακοπών.

ΜΠΑΝΙΟ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Eίναι κρίμα σε μία χώρα ναυτική να έχουμε περί τους 300 πνιγμούς κάθε χρόνο. Αυτό βέβαια οφείλεται σε πολλά λάθη που γίνονται και τα οποία κοστίζουν ζωές, αναφέρει ο δρ Σπαντιδέας: «Ετσι λοιπόν θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί, ιδιαίτερα όταν συνοδεύουμε μικρά παιδιά, ή όταν αφήνουμε ηλικιωμένα άτομα να κολυμπούν μόνα τους. Αυτές οι δύο ομάδες θέλουν συνεχή επιτήρηση. Βεβαίως πρέπει όλοι μας να αποφεύγουμε να κάνουμε μπάνιο σε άγνωστα νερά, τα οποία μπορεί να κρύβουν παγίδες. Επίσης είναι γνωστό τις πάσι ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε να κάνουμε μπάνιο, αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον δύο ώρες από το φαγητό, κι όταν λέμε φαγητό εννοούμε τα βαριά γεύματα, όχι μία πορτοκαλάδα ή ένα σάντουιτς. Κάτι άλλο σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να αισθανόμαστε πολύ καλά και ψυχικά και σωματικά πριν μπούμε στη θάλασσα».

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΙΝΕΣ
Σύμφωνα με τον κύριο Σπαντιδέα τα ίδια μέτρα ασφαλείας ισχύουν και στις πισίνες, όπου τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν, όχι σε ηλικιωμένους, αλλά σε μικρά παιδιά, που είτε μπορεί να γλιστρήσουν και να χτυπήσουν σοβαρά, ή ακόμη και να πνιγούν λόγω διαφυγής της προσοχής μας. Οπως μας λέει οι καλά συντηρημένες πισίνες δεν κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας, γιατί απολυμαίνονται σωστά.

ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ
Οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι ευνοούν την ανάπτυξη μολύνσεων και αλλοίωσης των τροφών, αναφέρει ο κ Σπαντιδέας. «Αν οι τροφές δεν συντηρούνται καλά, ή αν οι μαγειρεμένες τροφές δεν καταναλωθούν γρήγορα, θα πρέπει να πετιούνται, γιατί πιθανότατα να έχουν μολυνθεί από μικρόβια. Κι επειδή οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων, οι λοιμώδεις γαστρεντερίτιδες είναι πολύ συχνές το καλοκαίρι.
Αν προκύψει όμως η τροφική δηλητηρίαση, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά και οι υπερήλικοι που με τη διάρροια και τους εμετούς μπορεί να αφυδατωθούν πολύ γρήγορα, θα πρέπει να πίνουν υγρά, αν έχουν εμετούς πρέπει να τα πίνουν σιγά σιγά, γουλιά γουλιά και όχι σε μεγάλες ποσότητες, γιατί θα τις ξαναβγάλουν. Επίσης τα αντιδιαρροϊκά χάπια βοηθούν, όπως και τα αντιεμετετικά. Αν υπάρχουν πόνοι ή σπασμοί στην κοιλιά υπάρχουν επίσης φάρμακα για την αντιμετώπιση τους. Ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι τόσο οι έμετοι όσο και οι διάρροιες είναι αμυντικοί μηχανισμοί του οργανισμού και αποβλέπουν στην αποβολή της τοξίνης ή του μικροβίου που μπήκε μέσα στον οργανισμό μας και πολλές φορές είναι κακό να τα σταματούμε γιατί δεν βγαίνει έξω από τον οργανισμό μας η τοξίνη που καταναλώσαμε».

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
Πάντα οι ακραίες ηλικιακές ομάδες δηλαδή μικρά και παιδιά και ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερους κινδύνους, εάν εκτεθούν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, τονίζει ο Αν. Σπαντιδέας: «Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα μπορεί να επέλθει ακόμα και το μοιραίο, ειδικά για ηλικιωμένους και άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και να αυτοπροστατευθούν. Θα πρέπει να αποφεύγουμε τις άσκοπες εξόδους και την έκθεση του σώματος μας στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες. Θα πρέπει να βρισκόμαστε σε κλιματιζόμενους χώρους και αν δεν υπάρχει κλιματιστικό, σε σκιαζόμενους χώρους. Να μην καταπονούμε το σώμα μας μέσα στον ήλιο, να ντυνόμαστε πολύ ελαφριά και ανοιχτόχρωμα, να τρώμε πολύ ελαφριά, να πίνουμε άφθονα υγρά, να βάζουμε λίγο αλατάκι στην τροφή μας, καθότι το αλάτι πολλές φορές βοηθάει, γιατί χάνονται οι ηλεκτρολύτες με τον έντονο ιδρώτα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν συνιστάται γενικώς, και ειδικώς με την πολύ ζέστη. Επίσης με κρύα ντουζάκια στη διάρκεια της ημέρας βοηθάμε τον οργανισμό μας στην καλύτερη θερμορύθμιση».

ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ
Αν ένα άτομο υποστεί ηλίαση ή θερμοπληξία, θα πρέπει αυτόματα να μεταφέρεται σε χώρο σκιαζόμενο ή αν είναι δυνατόν σε χώρο κλιματιζόμενο, να γίνεται μία προοδευτική ενυδάτωση του αρρώστου, και μία προοδευτική μείωση της θερμοκρασίας του, σύμφωνα με τον κ. Σπαντιδέα. «Γιατί και η θερμοπληξία συνοδεύεται συνήθως από αύξηση θερμοκρασίας του σώματος. Οπότε βάζουμε ψυχρά επιθέματα ή κάνουμε ένα ψυχρό μπάνιο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην γρήγορη αποκατάσταση της θερμοκρασιακής καταβολής του σώματος μας».

ΤΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
Στα ηλιακά εγκαύματα το γιαούρτι, που πολύς κόσμος χρησιμοποιεί, πρακτικά δεν βοηθάει, απλά ανακουφίζει ως κρύο επίθεμα, τονίζει ο Δρ Σπαντιδέας. «Στα εγκαύματα θα πρέπει να βάζουμε κάποιες αλοιφές αποιδηματικές ή αναλγητικές, αν είναι πολύ επώδυνα. Ιδιαίτερα αν είναι εγκαύματα δευτέρου βαθμού με φουσκάλες που μπορεί να σπάσουν και να μολυνθεί το δέρμα, θα πρέπει να τις καθαρίζουμε, να τις σαπουνίζουμε και να βάζουμε αντισηπτικό».

ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ
Ένα φαρμακείο διακοπών πρέπει να περιλαμβάνει πράγματα τα οποία να εξυπηρετούν τα συνηθέστερα ατυχήματα που συμβαίνουν στις καλοκαιρινές διακοπές, εξηγεί ο κ. Σπαντιδέας:
«Θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε μαζί μας βαμβάκι, γάζες, επιδέσμους, λευκοπλάστ για να μπορούμε να στερεώσουμε τους επιδέσμους, κάποιο αντισηπτικό, όπως π.χ οξυζενέ ή μπετατίν, για να καθαρίσουμε τις πληγές και τα τραύματα που μπορεί να συμβούν, κάποια αντιπυρετικά γιατί δεν είναι σπάνιες οι ιώσεις και οι πυρετοί μέσα στο καλοκαίρι, οπωσδήποτε παυσίπονα, αντιδιαρροϊκά, αντιεμετικά χάπια, αντηλιακό λάδι κρέμα ή γαλάκτωμα, ένα θερμόμετρο, εντομοαπωθητικά, γιατί τα τσιμπήματα από σκνίπες ή κουνούπια προκαλούν προβλήματα που πολλές φορές χαλάνε τις διακοπές μας.
Και εννοείται ειδικά προϊόντα για τσιμπήματα από κουνούπια, μέλισσες, ή μέδουσες. Επίσης καλό είναι να έχουμε στο φαρμακείο μας παγοκύστες για στραμπουλήγματα, χτυπήματα ή τραυματισμούς, ακόμα και για τον πυρετό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα