Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χρέη κομμάτων

Όσο η πανδημία βρισκόταν στο αποκορύφωμά της και κατακλειδωνόμαστε στα σπίτια μας, ενώ η οικονομία μας κατρακυλούσε, οι τράπεζες ελάττωναν το προσωπικό τους εφάρμοζαν ψηφιακά προγράμματα για τις συναλλαγές με τους πελάτες τους, έκαναν δε επανειλημμένες ανακεφαλαιοποιήσεις αυξάνοντας τα κεφάλαια τους κατά δεκάδες δισ. ευρώ. Αυτά προήλθαν από το κράτος, από μετόχους, από ασφαλιστικά ταμεία, μικροκαταθέτες σε ομόλογα και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.).

Οι τράπεζες “κοκκίνισαν”, όσα δάνεια δεν μπόρεσαν οι δανειολήπτες να πληρώσουν τις δόσεις τους, για να τα πουλήσουν σε χαμηλά ποσοστά σε διάφορα funds, τα λεγόμενα “κοράκια”. Υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων, που είναι θυγατρικές ελληνικών τραπεζών, χειριζόμενες περί τα 20 δισ. ευρώ;

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μπορεί, όπως λέει ο νέος αρχηγός του, να μη συνεχίζει να εισπράττει τις κρατικές επιχορηγήσεις, αλλά τα χρέη του έχουν εκτιναχθεί στα 355 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Ανδρουλάκης δηλώνει ότι το χρέος αυτό δεν είναι έργο της γενιάς του, ότι το κόμμα οφείλει μόνο 100 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα είναι τόκοι. Ονομάτισε δύο γραμματείς του ΠΑΣΟΚ που συγκυβέρνησε επί εποχής μνημονίων, όταν ψηφίζονταν νόμοι κατά παραγγελία των τροϊκανών και ανοιγόταν η πόρτα, να βγουν σε πλειστηριασμό σπίτια δανειοληπτών. Και τούτο σε αντιστάθμισμα της μη αναμόχλευσης των κομματικών δανείων. Ωστόσο οι δύο γραμματείς υπεραμυνόμενοι εδήλωσαν ότι για τα οικονομικά λόγο είχε ο πρόεδρος του κόμματος και η εκλεγμένη Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.

Τα χρέη της Ν.Δ. τώρα είναι περισσότερα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Το 2015 ανέρχονταν σε 198 εκατ. ευρώ. Μετά που εξελέγη πρόεδρος ο κ. Μητσοτάκης μέχρι το 2021 και σύμφωνα με τον ισολογισμό, που αναρτήθηκε στη “Διαύγεια” έφτασε στα 391,5 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών 381 εκατ. ευρώ είναι τραπεζικά δάνεια, 10 εκατ. ευρώ οφείλονται σε προμηθευτές, 36 χιλ. ευρώ φόροι, 96 χιλ. ευρώ σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας και 160 χιλ. ευρώ σε λοιπές χρεώσεις.

Ωστόσο στη Ν.Δ. διατείνονται ότι έχει γίνει ορθολογισμός των δαπανών. Τούτο δεν ευσταθεί, διότι εν σχέσει με το 2020 τα έξοδα του προσωπικού από 672 χιλ. ευρώ έφτασαν το 2021 στις 1,180 εκ. ευρώ, οι αμοιβές τρίτων από 44 χιλ. ευρώ έφτασαν τα 146 χιλ. ευρώ τα διάφορα έξοδα από 811 χιλ. ευρώ ανέβηκαν στα 1,464 εκ. ευρώ και τα χρέη στις τράπεζες από 198 εκ. ευρώ το 2015 έφτασαν τα 381 εκ. ευρώ το 2021.

Για να διαπιστωθεί το αδιέξοδο των οικονομικών της Ν.Δ. και ότι δεν είναι αληθές, πως τα δάνεια εξυπηρετούν και αρκεί να δει κανείς ότι τα έσοδα το 2021 ήσαν 12,75 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδα έφθασαν τα 46,86 εκατ. ευρώ. Εκ τούτων τα 42,43 εκατ. ευρώ ήταν τόκοι.

Πώς, λοιπόν, θα γίνει η εξυγίανση των οικονομικών των κομμάτων; Στα εκατοντάδες εκατομμύρια χρέη προστίθενται κάθε χρόνο καινούργια από τόκους και ελλείμματα. Αν τώρα τα χρέη των δύο κομμάτων είναι 753 εκατ. ευρώ, του χρόνου θα φθάσουν τα 853 εκατ. ευρώ. Το δε 2024 το 1 δισ. ευρώ και όλο θα αυξάνεται. Όταν, λοιπόν, τα χρέη των κυβερνώντων είναι τόσο μεγάλα, με ποια εχέγγυα η πολιτεία θα ελέγχει το τραπεζικό σύστημα; Με τι σθένος θα πείσουν τους πολίτες ότι αυτά τα “ιδρύματα” είναι ειλικρινή;

Αυτή η κατάσταση αντιβαίνει τους περί ηθικής κανόνες, προκαλεί δυσφορία και τη βεβαιότητα, ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί τρόπος απάλειψης του χρέους, χωρίς να χρειαστεί να λογοδοτήσει κανείς, αφού από τους ίδιους διαδίδεται ότι η λογοδοσία είναι συστατικά στοιχεία της δημοκρατίας.

Υ.Γ. Πηγές Εφημ. “Δημοκρατία”, 2/6/22


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα