Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Χιλιάδες ειδοποιητήρια από Εφορία και ΕΦΚΑ για ένταξη στις ρυθμίσεις

Τους οφειλέτες της εφορίας και του ΕΦΚΑ καλεί η φορολογική διοίκηση προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη πριν τη δημοσιοποίηση της λίστας οφειλετών στις 4 Αυγούστου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό πριν την οριστική δημοσιοποίηση των οφειλών, θα αποσταλεί στις 18 Ιουλίου 2023 πρόσκληση από τη Φορολογική Διοίκηση προς τους οφειλέτες που πληρούν τα κριτήρια δημοσιοποίησης (όσοι έχουν χρέη άνω των 150.000), ώστε να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους εντός δεκαπέντε ημερών, δηλαδή το αργότερο μέχρι την 1 Αυγούστου 2023.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το capital.gr,  η ημερομηνία δημοσιοποίησης της λίστας ενδεχομένως να αναβληθεί για λίγες μέρες, εφόσον το οικονομικό επιτελείο αποφασίσει να παρατείνει τις προθεσμίες υπαγωγής στις ρυθμίσεις που “τρέχουν” για τις οποίες όπως δείχνουν τα στοιχεία δεν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία μέχρι στιγμής στις ρυθμίσεις των 72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας καθώς και στη ρύθμιση των 120 δόσεων του 2019 έχουν επανενταχθεί 23.037 φορολογούμενοι ρυθμίζοντας ποσό ύψους 318 εκατ. ευρώ.

Στη νέα ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης έχουν ενταχθεί λιγότεροι από 10.000 και συγκεκριμένα 9.796 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις ρυθμίζοντας οφειλές 199 εκατ. ευρώ.

Η μικρή συμμετοχή, αν όχι η αδιαφορία των οφειλετών, δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην παράταση της προθεσμίας υποβολής αίτησης παρά τις συνεχείς ενστάσεις που διατυπώνονται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μάλιστα, στα τέλη του μήνα ενδεχομένως να αποφασισθεί και ένα λίφτινγκ στη νέα ρύθμιση για τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά την ενεργειακή κρίση χωρίς ωστόσο, να έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι στο νέο σχήμα των 36-72 δόσεων μπορούν να ενταχθούν με αίτηση που θα υποβάλλουν έως 31 Ιουλίου 2023 οι φορολογούμενοι που την 1η Νοεμβρίου 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες και αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 36/72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 ενώ το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ.

Επιπλέον, οι οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στην νέα ρύθμιση των 36/72 δόσεων. Επίσης στην περίπτωση που την 1η Νοεμβρίου 2021, υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία μεταγενέστερα απώλεσαν και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές, μπορούν να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και ταυτόχρονα, εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη νέα ρύθμιση θα πρέπει τα παλαιά χρέη να τακτοποιηθούν με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα