Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Χιλιάδες αγρότες στην Ισπανία απαιτούν αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Γεωργική Πολιτική

» Μαζικά συλλαλητήρια κατά τη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ

Περισσότεροι από 6.000 αγρότες, κτηνοτρόφοι από όλη την Ισπανία συμμετείχαν στη διαμαρτυρία που κάλεσε οι Ισπανικές οργανώσεις  Asaja , COAG ,  UPA  και  Αγροδιατροφικοί Συνεταιρισμοί  στην Κόρδοβα στις εκμεταλλευόμενοι την συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών Γεωργίας, που πραγματοποιήθηκε εκεί στις 5 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Ισπανικής προεδρίας της ΕΕ.
Κάτω από το σύνθημα «Αγρότες και Κτηνοτρόφοι, κουρασμένοι από τις επιθέσεις στον αγροτικό τομέα» , κατέστησαν σαφή την αντίθεσή τους στην «περιφρόνηση που δείχνουν για τους αγρότες οι Βρυξέλλες και την υποστήριξη τους σε διάφορα  λόμπι που δρουν σε βάρος του αγροτικού κόσμου».
Και αυτή η μαζική διαμαρτυρία -σύμφωνα με όσα διαβεβαίωσαν οι οργανωτές – μπορεί να είναι μόνο η πρώτη από άλλες κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν για «την υπεράσπιση του κοινωνικού και επαγγελματικού μοντέλου γεωργίας που απειλείται από τις πολιτικές της ΕΕ»
Όπως τόνισαν, ο αγροδιατροφικά τομέας επί δυο έτη εξαιτίας του πόλεμου στην Ουκρανία υφίσταται την αύξηση του κόστους στα λιπάσματα, τα φυτοϋγειονομικό προϊόντα, τα πλαστικά, το ντίζελ και την ηλεκτρική ενέργεια η οποια προκάλεσε την αύξηση του κόστους παραγωγής άνω του 35% το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Από την άλλη πλευρά, οι οργανωτές ανάφεραν ότι η επίμονη ξηρασία από το 2017, ελλείψει μιας υδρολογικής πολιτικής κατάλληλης για την κλιματική κατάσταση, προκάλεσε πτώση της παραγωγικότητας της υπαίθρου.
Για το λόγο αυτό, οι οργανωτές απαίτησαν από τους Ευρωπαίους Υπουργούς Γεωργίας να εφαρμόσουν τα την ιδία μεταχείριση για τις ευρωπαϊκές παραγωγές με αυτές από τρίτες χώρες εντείνοντας τους συνοριακούς ελέγχους στην είσοδο τροφίμων ώστε να πληρούν φυτοϋγειονομική, εργασιακές και ποιοτικές απαιτήσεις στις οποίες υπόκεινται οι κοινοτικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, «απαιτήσεις που, ωστόσο, είναι εντελώς αιθέρια σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά».

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις
και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα