Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Χανιώτικος Τύπος 1831 – 1981: Εφημερίδα «ΠΕΛΕΚΥΣ»

Εφημερίδα «ΠΕΛΕΚΥΣ»

Χανιά, 1909

Στοιχεία της εφημερίδας:
* Ανεξάρτητη εφημερίδα
* Διευθυντής και εκδότης ήταν ο Δημήτριος Σεργ. Καλιγιάννης
* Επισυνάπτονταν στον «Φαφλατά» και διανέμονταν δωρεάν κάθε Κυριακή
* Ήταν τετρασέλιδη, τρίστηλη, σχήματος 23×32.

Εκδότης της εφημερίδας ήταν ο Δημήτριος Καλιγιάννης, ταυτόχρονα εκδότης του «Φαφλατά». Στην προμετωπίδα της εφημερίδας αναγράφεται, ότι επισυνάπτονταν δωρεάν στον «Φαφλατά» τις Κυριακές και εκδίδονταν όταν είχε ύλη.
Στα δύο σωζόμενα φύλλα, υπάρχουν μόνο δύο άρθρα που το ένα είναι σίγουρα πληρωμένη καταχώρηση και όλο το υπόλοιπο περιεχόμενο αποτελείται μόνο από διαφημίσεις. Ίσως ήταν ένας τρόπος για τον εκδότη της να έχει κάποιο έδοδο.
Στο «Συνοπτικόν Πρόγραμμα» του «Πελέκεως» αναφέρεται ότι « παν αντιτιθέμενον εις τους ηθικούς δημοσιογραφικούς κανόνας δεν θα δημοσιεύηται.
‘Υβρεις εναντίον προσώπων, προφανώς ως τοιαύται παρουσιαζόμεναι, δεν θα δημοσιεύωνται.
Οικογενειακά άσυλα δεν θα ενωχλή ο «Πέλεκυς» διά του ελέγχου του. Σκάνδαλα ανεχόμενα υπ΄ αμφοτέρων των διενεργούντων ταύτα μερών δεν θα ενδιαφέρωσι τον «Πέλεκυν».
Στο δεύτερο σωζόμενο φύλλο υπάρχουν δύο άρθρα. Το πρώτο «Η εθνική εν Βάμω» είναι μια περιγραφή του εορτασμού που την υπογράφει «Εις Πανηγυριστής». Το δεύτερο άρθρο αυτό καλύπτει τα 2/3 της τρίτης σελίδας και ακολουθεί την τέταρτη σελίδα της εφημερίδας, τελειώνοντας με την ένδειξη (Ακολουθεί).
Και ακολουθεί λεπτομερής περιγραφή διαφόρων πολύτιμων λίθων και αντικειμένων, τον τόπο που βρέθηκαν και ποιος τα κατείχε. Το άρθρο είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακό. Πολύ πιθανόν ο άγνωστος αρθρογράφος να ήταν μουσουλμάνος Κρητικός και να είχε χρησιμοποιήσει κάποια πηγή στην τουρκική.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα