Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Χανιώτικος Τύπος 1831 – 1981: Εφημερίδα «Λευκά Όρη»

 

Εφημερίδα «Λευκά Όρη»

Χανιά, 1905
Στοιχεία της εφημερίδας:
* Εφημερίδα πολιτική και των ειδήσεων
* Κυκλοφορούσε μία φορά την εβδομάδα. Ήταν τετρασέλιδη, τετράστηλη
*Διευθυντής- Συντάκτης ήταν ο Ι.Γ. Παπαδάκης και Υπεύθυνος ο Δ. Βουγάς, δικηγόρος
* Τα γραφεία της ήταν στην οδό Κανεβάρο 3, στο λόφο Καστέλι
*Από το φύλλο 25 η εφημερίδα συνεχίζει με τον νέο τίτλο της: «Υψηλά Λευκά Όρη», με διευθυντή και υπεύθυνος σύνταξης τον Ι.Γ. Παπαδάκη ενώ από το φύλλο 156 η εφημερίδα συνεχίζει την έκδοση της με τον αρχικό της τίτλο «Λευκά Όρη»

Μετά το τέλος της Επανάστασης του Θερίσου, ο Ιωαν. Γ. Παπαδάκης σταματά την έκδοση της ομώνυμης εφημερίδας του στις αρχές Νοεμβρίου 1905 και εκδίδει άλλη εφημερίδα σε συνεργασία με τον δικηγόρο Δ. Βουγά, με τίτλο «Λευκά Όρη» και την ένδειξη ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β’. Η ένδειξη αυτή προφανώς υποδηλώνει ότι το «Λευκά Όρη» είναι συνέχεια των «Λευκών Ορέων» του της περιόδου 1881 – 1887, ενώ είχαν παρεμβληθεί και τα «Λευκά Όρη» των τεσσάρων της περιόδου 1888-1889.
Η εφημερίδα διατηρεί τον τίτλο της ως και το φύλλο 24 (26/5/ 51006) και από το επόμενο φύλλο 25 (3/6/1906) αλλάζει ο τίτλος σε «Υψηλά Λευκά Όρη». Ο Δ. Βουτάς δεν συνεχίζει την εκδοτική του δραστηριότητα και ο Ιωάν. Γ. Παπαδάκης αναλαμβάνει μόνος του τη διεύθυνση και σύνταξη της εφημερίδας. Με αυτόν τίτλο, εκδίδεται η εφημερίδα ως και το φύλλο 155 (17/1/1909). Το επόμενο φύλλο εκδίδεται δύο εβδομάδες αργότερα φύλλο 156 (31/1-/1909) όπου και επανέρχεται ο τίτλος «Λευκά Όρη» ο οποίος και διατηρείται ως ο τέλος της έκδοσης το 1912.

Ο Ιωάν. Παπαδάκης εξακολουθεί και σε αυτή την έκδοση την πολεμική του εναντίον του Αρμοστή και γι’ αυτό τα πρώτα σωζόμενα φύλλα από τον Δεκέμβρη του 1905 ως τον Μάιο του 1906, παρουσιάζουν κενές ολόκληρες στήλες ή μέρη στηλών που δεν είχαν περάσει το «σκόπελο» της λογοκρισίας.
Η καυστική του γραφίδα δεν αφήνει ασχολίαστα τα κακώς κείμενα της Αρμοστίας και όπως ήταν επόμενο πλήρωνε το τίμημα. Στην τέταρτη και τελευταία σελίδα του εκάστοτε φύλλου υπάρχει η ένδειξη: «Αδεία της λογοκρισίας». Να σημειωθεί πως η άσκηση της λογοκρισίας, δεν περιελάμβανε μόνο τα έντυπα αλλά και όλα τα τηλεγραφήματα, αναλόγως με τον αποδέκτη. Ως το τέλος της έκδοσης της, η ύλη της εφημερίδας περιλαμβάνει Κύριο άρθρο, Χρονογραφήματα, Επίκαιρα θέματα σχετικά με την Κρήτη, Εκπαιδευτικά ζητήματα, Ειδήσεις της εβδομάδας, Τηλεγραφικόν πρακτορείον Χανίων, Θέματα σχετικά με την Τουρκία, Ειδοποιήσεις, Διαφημίσεις, Εγχώρια, Ευχαριστήρια, Εξωτερικά, Επώνυμα σχόλια για διάφορα θέματα, Πατριωτική κίνηση, πλειστηριασμούς

 

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μιλά εν όψει των εθνικών εκλογών


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα