Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χανιώτικος Τύπος 1831-1981

«Παράθυρο» στο παρελθόν των Χανίων μέσα από την εφημεριδογραφία άλλων εποχών, ανοίγει η στήλη «Χανιώτικος Τύπος 1831-1981». Η στήλη βασίζεται στην ομότιτλη έκδοση του Μιχάλη Γρηγοράκη που είχε τυπωθεί το 2004 από τα «Χανιώτικα νέα» αλλά και την δίτομη έκδοση «Η εφημεριδογραφία στην Κρήτη 1831-1913» του Ξενοφώντα Παγκαλιά, μια έκδοση του «Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη».

Στοιχεία της εφημερίδας:

*Η εφημερίδα εκδιδόταν κάθε Σάββατο
* Ιδιοκτήτης- Συντάκτης ήταν ο Ιωάννης Γ. Παπαδάκης
* Πήρε το όνομα της από τις ανασκαφές που γίνονταν εκείνη την περίοδο στην αρχαία πόλη Άπτερα
* Ήταν τετρασέλιδη, τρίστηλη, σχήματος 44×31
* Θεωρείται η πρώτη πολιτική εφημερίδα της Κρήτης

Τα «Άπτερα» πήραν τον τίτλο τους από τις ανασκαφές που γίνονταν εκείνη την περίοδο στην αρχαία πόλη Άπτερα. Είναι η πρώτη πολιτική εφημερίδα της Κρήτης. Ιδιοκτήτης- Συντάκτης ήταν ο Ιωάννης Γ. Παπαδάκης.
Η εφημερίδα απευθύνεται στους φιλοπάτριδες και ζητά υποστήριξη «από τους αγαπώντας την μητέρα αυτών Κρήτη». Οι αρχές της όπως διατυπώνονται στο μακροσκελές πρόγραμμα του πρώτου φύλλου είναι ο έλεγχος των κυβερνητικών πράξεων, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού και η προαγωγή της ευημερίας και διατήρησης όσων είχαν κατακτηθεί σύμφωνα με τους κείμενους νόμους, χωρίς να παραλείπει να επισημαίνει ότι δεν διατηρεί αυταπάτες για την τουρκική παλιμβουλία. Στα προβλήματα εκείνης της εποχής, η εφημερίδα θεωρούσε πως ήταν η πλημμελής τήρηση των όρων της Σύμβασης στο διεθνές διάστημα της εφαρμογής της, τα βακουφικά, το ανεξέλεγκτο των χρήσεων εκάστου οικονομικού έτους ενώ προέτρεπε η στελέχωση της Χωροφυλακής να γίνεται «εξ ιθαγενών στοιχείων» και «κατά προτίμηση των εντοπίων εις τα δημόσιας θέσεις».
Στα πρώτα φύλλα της εφημερίδας, παρά την ηπιότητα της αρθρογραφίας, η Γενική Διοίκηση ενοχλούνταν από τις επισημάνσεις και προτάσεις της. Σύντομα όμως, η κριτική αρθρογραφία οξύνεται, με αφορμή το διορισμό των αξιωματικών της χωροφυλακής και το προσοντολόγιο των δικαστικών υπαλλήλων. Η αντίδραση της Διοίκησης δεν άργησε να έρθει με την έκδοση αυστηρής προειδοποίησης προς τα «Άπτερα». Ο Παπαδάκης επικρίνει την κατάχρηση εξουσίας ενώ οι επιθέσεις κατά της Γενικής Διοίκησης συνεχίζονται σφοδρότερες στα επόμενα φύλλα. Μάλιστα το κύριο άρθρο του τελευταίου φύλλου της εφημερίδας, στηλιτεύει την επίθεση του διοικητικού συμβούλου Ρούσου Κουνδουράκη με ρόπαλο εναντίον του δικηγόρου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, χωρίς να τους κατονομάζει, επειδή ο δεύτερος είχε αναλάβει την υπεράσπιση ατόμου που αδικήθηκε και προσέφυγε στα δικαστήρια κατά του πρώτου. Η παύση των «Απτέρων» δεν άργησε να έρθει κατόπιν διαταγής του Γενικού Διοικητής Κρήτης. Το φύλλο 45 είναι και το τελευταίο της εφημερίδας.
Στις 10 Απριλίου εκδίδονται τα «Λευκά Όρη» του Κων. Κ. Μητσοτάκη, όπου στο πρωτοσέλιδο αναγράφεται ότι η εφημερίδα θα αποστέλλεται στους συνδρομητές των «Απτέρων» μέχρι να ξανά αρχίσει η έκδοση τους. Ωστόσο η οριστική παύση της εφημερίδας δεν άργησε να έρθει, διότι τους επόμενους μήνες ο Παπαδάκης γίνεται αντικείμενο απόπειρας δολοφονίας και σέρνεται στα δικαστήρια και στη φυλακή. Οι διώξεις εκδοτών και παύσεις εκδόσεων εφημερίδων προσωρινών ή οριστικών, ήταν συνηθισμένο φαινόμενο στην Κρήτη της εποχής εκείνης. Ωστόσο, η απόπειρα δολοφονίας, οι δικαστικές περιπέτειες και διώξεις που δέχθηκε ο Παπαδάκης δεν τον πτόησαν ενώ του αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός ως ένας από τους «κορυφαίους εφημεριδογράφους της Κρήτης».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα