Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

Χανιώτικες αποδράσεις: Στο Βλάτος

Ενα πανέμορφο μικρό σε πληθυσμό σήμερα χωριό της ορεινής ενδοχώρας του Δήμου Κισσάμου με πολλές γειτονιές είναι το Βλάτος που επισκεφθήκαμε πρόσφατα για να θαυμάσουμε τα δύο μνημεία της φύσης, τον τεράστιο πλάτανο και την επίσης τεράστια ελιά που υπάρχουν στο χωριό.

Η ελιά που βρίσκεται πολύ κοντά με τον κεντρικό Ιερό Ναό του χωριού που είναι αφιερωμένος στο Γενέσιο της Θεοτόκου σε σχέση με τον πλάτανο παραμένει… αδικημένη αφού δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα ως μνημείο της φύσης. Τον τεράστιο πλάτανο τον συναντάς στη δεύτερη γειτονιά του χωριού με πρώτη του Μύλους που είναι και η διασταύρωση για Έλος και Βλάτος. Ένας δρόμος αλλά και μια από τις 14 γειτονιές του χωριού με μεγάλη κίνηση ως επί το πλείστον ξένων και άλλων Ελλήνων επισκεπτών που έχουν προορισμό την Χρυσοσκαλίτισσα και το Ελαφονήσι ή Λαφονήσι κατά την τοπική ντοπιολαλιά. Εκεί στους Μύλους υπήρχε στα παλιά χρόνια μεγάλη εμπορική κίνηση αφού ο τότε αμαξιτός δρόμος τερμάτιζε εκεί. Στα μεταγενέστερα χρόνια συνεχίστηκε η διάνοιξη του για άλλα χωριά της ίδιας επαρχίας καθώς και της επαρχίας Σελίνου με πρώτα χωριά το Έλος για την Κίσαμο και τις Στροβλές για το Σέλινο. Σήμερα στους Μύλους λειτουργεί μια ωραία ταβέρνα.
Παραθέτουμε όψεις με το χωριό και τα μνημεία της φύσης τον Πλάτανο και την Ελιά. Στο σημείο του Πλατάνου υπάρχει μια ωραία ταβέρνα που διαθέτει μεγάλο χώρο για στάθμευση και λειτουργεί από την Άνοιξη μέχρι και το τέλος του Φθινοπώρου.
Στο Βλάτος υπάρχει ακόμα και η παλιά γειτονιά Μηλιά που έχει αναδειχθεί τουριστικά και δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα