Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Χανιώτικες αποδράσεις: Λυγιά και Σφηνάρι

» Σε παραλίες αλλά και στην ενδοχώρα του νομού

Για το καθιερωμένο μας οδοιπορικό βρεθήκαμε αυτή την εβδομάδα στην παραλία της Λυγιάς του Πλατάνου Κισσάμου, καθώς επίσης και στη γειτονική παραλία του Σφηναρίου, ένα χωριό με πολλές νέες οικογένειες, το οποίο όμως είναι παραμελημένο από τους αρμόδιους φορείς.

Η ΛΥΓΙΑ

Με πρώτο σταθμό εξερεύνησης δύο χιλιόμετρα πριν από το Σφηνάρι ακολουθήσαμε τον αγροτικό δρόμο για την… παρθένα τεράστια παραλία του κόλπου της Λυγιάς με το εξωκλήσι της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής, που είναι επί της πλαγιάς του βουνού στο τέλος του αγροτικού δρόμου των 1.300 μέτρων από τον κεντρικό.
Στο σημείο αυτό υπάρχει χώρος, για να σταθμεύσουν αρκετά Ι.Χ.Ε. οχήματα αλλά η συνέχεια για την παραλία έχει ακόμα αρκετή απόσταση, δίχως να υπάρχει κατασκευασμένο μονοπάτι, κάτι που χρειάζεται μεγάλη προσοχή και υπόδηση για όσους επιθυμούν να χαρούν τη μαγευτική ομορφιά της τεράστιας παραλίας και τα πεντακάθαρα νερά του κολπίσκου.

ΤΟ ΣΦΗΝΑΡΙ

Αμέσως μετά κατευθυνθήκαμε στο Σφηνάρι, όπου μιλήσαμε με κατοίκους – επιχειρηματίες του χωριού, καταγράφοντας τις ανησυχίες τους, οι οποιες, όπως τόνισαν, αφορούν στην αδιαφορία πολιτείας και αυτοδιοίκησης για το Σφηνάρι που προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατηθεί… ζωντανό και το έχει πετύχει ως ένα βαθμό, έχοντας αρκετές νέες οικογένειες με μικρά παιδιά. Μάλιστα, ένας εκ των επιχειρηματιών, ο Γιώργος Γεωργακάκης, πολύτεκνος με πέντε παιδιά προθυμοποιήθηκε να μας ξεναγήσει κατά μήκος όλης της παράλιας ακτογραμμής του χωριού τους με το λιμενικό καταφύγιο και το άγνωστο ακόμα στο ευρύ κοινό σπήλαιο με την ονομασία “Νεραϊδόσπηλιο”, για να μας πει τα εξής: «Στο χωριό εκτός από ταβερνιάρης είμαι και ψαράς με δικό μου καΐκι, αλλά το λιμανάκι μας, όπως και ο παράλιος ανατολικός δρόμος θέλουν νοικοκύρεμα. Σε αυτή την πλευρά, λίγο παρακάτω από το λιμανάκι είναι και το σπήλαιο “Νεραϊδόσπηλιο” που δεν έχει αξιοποιηθεί, όπως δεν έχουν αξιοποιηθεί και οι νερόμυλοι που έχει το χωριό μας. Διαθέτουμε ωραία παραλία με άμμο, αλλά και με βότσαλα για όλα τα γούστα και έχουμε την ανάγκη υποστήριξης των αρμοδίων φορέων. Στο χωριό μένουμε μόνιμα 120 κάτοικοι περίπου, έχουμε ωραίες ταβέρνες και σύγχρονα τουριστικά καταλύματα. Στο διαδίκτυο, όμως, δεν έχουν επαναφέρει, μετά τις επισκευές που έκαναν στον κεντρικό δρόμο στον Πλάτανο, ότι για το Ελαφονήσι μπορείς να πας περνώντας μέσα από το Σφηνάρι και αυτό μας ζημιώνει υπερβολικά όλους, αφού η κυκλοφορία είναι μειωμένη…».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα