Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

“Chaniartoon” στο Κ.Α.Μ.

Την Κυριακή ολοκληρώνεται το δημοφιλές φεστιβάλ

Στον “μαγικό” κόσμο του comic και του animation ξεναγεί το κοινό των Χανίων για τέταρτη συνεχή χρονιά το φεστιβάλ Chaniartoon – International Comic & Animation, το οποίο ολοκληρώνεται την Κυριακή στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.
Φέτος το Φεστιβάλ ξεπέρασε σε συμμετοχές τις 1800 ταινίες animation από τις οποίες προβλήθηκαν 600 περίπου στον Δημοτικό κήπο για τέσσερις μέρες όπου μέσω on line ψηφοφορίας το κοινό ψήφιζε την καλύτερη ταινία. Παράλληλα στο ΚΑΜ συνεχίζεται μέχρι αύριο η έκθεση 60 σκιτσογράφων, εικονογράφων, γραφιστών, δημιουργών κόμικ από όλη την Ελλάδα. Συνολικά στο ΚΑΜ παρουσιάζονται 200 έργα ωστόσο στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ http://www.chaniartoonfest.gr παρουσιάζονται όλα τα έργα των καλλιτεχνών, περίπου 600 σε αριθμό. Η έκθεση καλύπτει μια μεγάλη γκάμα θεμάτων ενώ υπάρχει και ειδική θεματική με τίτλο “Χανιά και… ; ”, όπου οι γραφίστες, δημιουργοί εμπνεύστηκαν τα θέματα τους από την πόλης μας.
Μέσα από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ όποιος επιθυμεί μπορεί να ψηφίζει το πιο πρωτότυπο έργο κόμικ για το βραβείο κοινού.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο διευθυντής του Φεστιβάλ, εικονογράφος, animator, game designer Μάριος Ιωαννίδης, επεσήμανε πως «οι συμμετοχές κάθε χρόνο αυξάνονται και αυτό κάτι δείχνει. Την πρώτη χρονιά είχαμε 700 συμμετοχές για animation και φέτος ξεπέρασαν τις 1800. Οι καλλιτέχνες αλλά και το κοινό αναγνωρίζουν την προσπάθεια που γίνεται. Άλλωστε είναι το πρώτο φεστιβάλ που συνδυάζει animation και comic. Το comic έχει αρχίσει να γίνεται πιο δημοφιλές και να μπαίνει σε περισσότερα σπίτια π.χ Ο μικρός πρίγκηπας, της Στεργίου ή έργα του Soloup όπως το Αϊβαλί. Είμαστε εντυπωσιασμένοι από το πόσος κόσμος υπάρχει που ασχολείται και εκδίδει comic. Υπάρχει μια μεγάλη και καλή φουρνιά από Έλληνες καλλιτέχνες». Όπως ανέφερε ο ίδιος, το comic και η γελοιογραφία είναι ένας άλλος τρόπος, πιο ελκυστικός, για να μεταφέρεις ένα μήνυμα, ειδικά σε νέες ηλικίες.
Το επόμενο φεστιβάλ έχει ήδη αρχίσει να σχεδιάζεται, επιφυλάσσοντας όσες εκπλήξεις δεν μπόρεσαν να παρουσιαστούν φέτος λόγω πανδημίας.
Για όσους επισκεφτούν την έκθεση στο ΚΑΜ, δεν πρέπει να χάσουν μια αλλιώτικη εικονική περιήγηση στο… σύμπαν μέσω Virtual Reality μάσκας εικονικής πραγματικότητας. Πρόκειται για το βιντεοκλίπ του Χανιώτικου συγκροτήματος Halicuti Band με τίτλο “μποτιλιάρισμα στο σύμπαν”, που αποτελεί το πρώτο ελληνικό animation βίντεοκλιπ.

Πρωτοποριακές ψηφιακές δράσεις
Φέτος λόγω πανδημίας το Φεστιβάλ προχωράει σε μια σειρά πρωτοποριακών δράσεων, εκμεταλλευόμενο τις πλέον σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες:
Digital Artist Alley: Ψηφιακή εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας για Virtual Reality μάσκα εικονικής πραγματικότητας ή για υπολογιστή. Ο χρήστης μπορεί να επισκεφθεί ψηφιακά τον χώρο του Artist Alley, να δει τα έργα των καλλιτεχνών καθώς και βίντεο τους.
Web Artist Alley: Το Artist Alley, φιλοξενηθεί στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ, σε ειδική κατηγορία όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να δει τις πληροφορίες του κάθε καλλιτέχνη, καθώς και ενδεικτικά δείγματα από τα έργα του.
Augmented Reality Exhibition: H φετινή έκθεση, θα είναι προσβάσιμη μέσω της εφαρμογής του φεστιβάλ για κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ. Ο θεατής θα μπορεί να δει το σύνολο της έκθεσης μέσω της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας, κάνοντας την βόλτα του στο παλιό λιμάνι των Χανίων. Πρόκειται για μια υπαίθρια ψηφιακή έκθεση για πρώτη φορά στο παλιό λιμάνι!
Το Chaniartoon – International Comic & Animation Festival, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και της ASIFA HELLAS. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Χανίων και η Κεππεδηχ ΚΑΜ. Φέτος το φεστιβάλ στηρίζει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα