Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

Χανιά: Ξεκινά η δακοκτονία – Ποιες περιοχές εξαιρούνται

Ξεκινά την επόμενη εβδομάδα η δακοκτονία από την οποία εξαιρούνται αρκετές περιοχές του νομού Χανίων, είτε λόγω αποφάσεων δημοτικών συμβουλίων, είτε επειδή δεν βρέθηκε ανάδοχος.
Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της εν όψει της έναρξης περιόδου δακοκτονίας έτους 2024, από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται:
«Παγίδες για την παρακολούθηση του δακοπληθυσμού αναρτήθηκαν στις 16/5/2024 εκτός από τον Δήμο Σφακίων όπου θα αναρτηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας ξεκινά, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός στις πρώιμες και σε ορισμένες μεσοπρώιμες περιοχές ενώ θα συνεχιστεί στις επόμενες μέρες και στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας με βάση τα κριτήρια πραγματοποίησης του πρώτου δολωματικού ψεκασμού. Εάν οι καιρικές συνθήκες είναι απαγορευτικές (καύσωνας) ο ψεκασμός θε ξεκινήσει μετά το πέρας των υψηλών θερμοκρασιών. Παρακαλούνται οι παραγωγοί να έχουν ανοικτά τα αγροκτήματά τους και να παρευρίσκονται σε αυτά προκειμένου να συνεισφέρουν στον αποτελεσματικότερο έλεγχο των ψεκασμών. Για περισσότερες πληροφορίες για τις τοποθεσίες ψεκασμού να απευθύνονται στον αρχιεργάτη του εκάστοτε συνεργείου ψεκασμού. Επίσης παρακαλούνται οι βιοκαλλιεργητές να σημαίνουν εμφανώς τα αγροκτήματά τους και να ενημερώνουν τους αρχιεργάτες».
Σύμφωνα με την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, «η χρονιά είναι σχετικά πρώιμη όσον αφορά στην καρπόδεση της ελιάς. Η εκτίμηση της καρποφορίας η οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από το προσωπικό της υπηρεσίας, δείχνει ότι στην συντριπτική πλειονότητα των περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων η παραγωγή είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιητική όσον αφορά στην κορωνέικη ελιά. Σε εξέλιξη είναι η εκτίμηση στην τσουνάτη ελιά η οποία είναι πιο όψιμη όσον αφορά στην καρπόδεση. Τυχόν εξαιρέσεις από το πρόγραμμα λόγω ακαρπίας θα ανακοινωθούν με επόμενο δελτίο τύπου».
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΧΩΡΙΣ
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Οι περιοχές στις οποίες δεν θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα δακοκτονίας λόγω απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του οικείου Δήμου είναι:
1) Δήμος Κισσάμου
α) Δημοτική Ενότητα Ιναχωρίου: Οικισμός Μελισσιάς της Τ.Κ. Κάμπου, Τ.Κ. Στροβλών.
γ) Δημοτική Ενότητα Μηθύμνης : Τ.Κ. Σασσάλου
2) Δήμος Πλατανιά
α) Δημοτική Ενότητα Βουκολιών: Οικισμοί Κεφάλας (Άνω και Κάτω Κεφάλας) και Φωτακάδω της Τ.Κ. Βουκολιών, Οικισμός Μεσαυλίων της Τ.Κ. Κακοπέτρου
β) Δημοτική Ενότητα Μουσούρων : Τ.Κ. Κουφού, Τ.Κ. Ορθουνίου, Τ.Κ. Ψαθογιάννου.
γ) Δημοτική Ενότητα Πλατανιά: Τ.Κ. Μανωλιόπουλου και Οικισμός Λίμνη της Τ.Κ. Ζουνακίου
3) Δήμος Χανίων: Τ.Κ. Αγυιάς, Οικισμός Μυλωνιανών της Τ.Κ. Βαρυπέτρου
Πέρα των ως άνω περιοχών δακοκτονία δεν θα πραγματοποιηθεί και στις Δ.Κ. Χανίων και Σούδας και Τ.Κ. Απτέρων, Τσικαλαριών, Αρωνίου και Κουνουπιδιανών του Δήμου Χανίων καθώς δεν βρέθηκε ανάδοχος για την πραγματοποίηση των δολωματικών ψεκασμών και στις δύο διαγωνιστικές διαδικασίες της Περιφέρειας Κρήτης.
Στις περιοχές αυτές, οι παραγωγοί θα πρέπει να προχωρήσουν στην αντιμετώπιση του δάκου με δικά τους μέσα.
Ακόμη, τονίζεται ότι «ο ελαιόκαρπος είναι επιδεκτικός προσβολής με την έναρξη πήξης (ξυλοποίησης) του πυρήνα (κουκούτσι) και να έχει πάχος σάρκας ικανό να εξασφαλίσει την σωστή θρέψη των προνυμφών (πάχος μεσοκαρπίου >1mm).

Για την πορεία της δακοκτονίας οι παραγωγοί θα ενημερώνονται με συνεχή δελτία τύπου τα οποία μαζί με τις ανακοινώσεις για τις ημερομηνίες ψεκασμών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.crete.gov.gr/dakontonia-chania/».
Τέλος στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, «όπως κάθε χρόνο καταβάλλει μέγιστες προσπάθειες για την όσο το δυνατό καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος. Παρόλα αυτά καλούνται οι παραγωγοί να μην εφησυχάζουν, να παρακολουθούν τις καλλιέργειες τους και να συνεργάζονται με την υπηρεσία μας ώστε σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί να προβούν και σε ιδιωτικές επεμβάσεις πάντα με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και ακολουθώντας τα αναγραφόμενα στην ετικέτα των χρησιμοποιούμενων εντομοκτόνων και την σχετική νομοθεσία που αφορά στην χρήση γεωργικών φαρμάκων.
Τηλ. επικοινωνίας 2821346500, 2821346540-41-42-43-67, 2822022005».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα