Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Χανιά: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις δηλώνουν και οι αγρότες της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων καθώς δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις του πρωθυπουργού κατά τη συνάντηση με εκπροσώπους τους.
Αγρότες της Ενωτικής Ομοσπονδίας, παραμένουν στο μπλόκο της εθνικής οδού στα Μεγάλα Χωράφια Χανίων.
Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες ζητούν, μεταξύ άλλων, μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/kwh, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια, να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η νέα ΚΑΠ, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ όπως για παράδειγμα το αίτημα για ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά με 200 ευρώ το στρέμμα αλλά και για τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από τις καιρικές συνθήκες, από ασθένειες και μύκητες όπως τα εσπεριδοειδή, τα αμπέλια, τα κάστανα και άλλα προιόντα, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, κ.α.

ΝΕΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΧΩΡΑΦΙΑ
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία, απευθύνει κάλεσμα για συνέλευση στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια, την Τετάρτη στις 5.30 το απόγευμα.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Την Τρίτη 13/2 μετά από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού μας πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση στο Μπλόκο των Μεγάλων Χωραφιών. Πραγματοποιήθηκαν συμβολικοί αποκλεισμοί της Εθνικής Οδού Χανίων-Ρεθύμνου την ώρα που αντιπροσωπεία των μπλόκων από όλη την χώρα πραγματοποιούσε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.
Ο αγώνας μας είναι δίκαιος. Τα αιτήματά μας είναι συγκεκριμένα και αφορούν την προστασία του εισοδήματος μας από το τεράστιο κόστος παραγωγής. Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην συνάντηση δεν ικανοποιούν το σύνολο των αιτημάτων μας.
Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων καλεί όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του Νομού Χανίων, αύριο Τετάρτη 14/2 στο Μπλόκο στα Μ. Χωράφια στις 5:30 μ.μ ώστε μέσα από την συνέλευσή μας να αποφασίσουμε το πώς θα συνεχιστεί ο αγώνας μας. Στην συνέλευση θα γίνει ενημέρωση από την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό από τον Πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Μανούσο Σταυριανουδάκη, ο οποίος ανέβηκε στην Αθήνα. Συνεχίζουμε συντονισμένοι με τα 50 μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη την χώρα. Τα αιτήματα όπως το αφορολόγητο πετρέλαιο, το πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 0,07/Κwh, η κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια αφορούν τους αγρότες όλης της χώρας, όπως και της Κρήτης. Δεν ανεχόμαστε τις φωνές που μας διαχωρίζουν, που υπηρετούν αυτήν την στιγμή την κυβέρνηση που θέλει να διασπάσει τον αγώνα μας.
Υπενθυμίζουμε στον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου ο οποίος δήλωσε ότι οι κτηνοτρόφοι του Νομού Χανίων λύνουν τα ζητήματα στο τραπέζι και όχι στον δρόμο, πως ότι έχουμε κερδίσει μέχρι σήμερα όπως το αφορολόγητο όριο στα 8600, η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο τα κερδίσαμε με σκληρούς αγώνες, στα μπλόκα του αγώνα τόσο στην Κρήτη , όσο και σε όλη την χώρα. Την ίδια στιγμή που οι αγρότες είναι στον δρόμο του αγώνα ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, στην χώρα μας, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου καλεί τους κτηνοτρόφους να κάτσουν στο τραπέζι και δίνει συγχαρητήρια στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κάθε κτηνοτρόφος πρέπει να βγάλει συμπέρασμα.
Καλούμε όλους τους κτηνοτρόφους του Νομού Χανίων να συμμετάσχουν μαζικά στην Γενική Συνέλευση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 15/2 στις 8:30 μ.μ στο Εργατικό Κέντρο Χανίων».

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗ

Στο μεταξύ, διευκρινίσεις για τη μη συμμετοχή στη σύσκεψη αγροτών της Κρήτης έδωσε χθες με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Αφορμή, σύμφωνα με το Υπουργείο, «ανακοίνωση των Αγροτικών Συνεταιρισμών Σελίνου Χανίων, Τυμπακίου Ηρακλείου, Σητείας Λασιθίου και Ιεράπετρας Λασιθίου, αλλά δημοσιογραφικές αναφορές, περί δήθεν αποκλεισμού, από την κυβέρνηση, των αγροτών της Κρήτης, από τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με το συντονιστικό των μπλόκων».
Στην ανακοίνωση, διευκρινίζονται τα εξής:
«•Η επιλογή της 15μελούς αντιπροσωπείας έγινε από τους ίδιους τους αγρότες που μετέχουν στα μπλόκα σε πανελλαδική σύσκεψη του είχαν στη Σίνδο, την περασμένη Παρασκευή. Καμία ανάμειξη στη σύνθεση της 15μελούς αντιπροσωπείας δεν είχε το Μέγαρο Μαξίμου, η προεδρία της Κυβέρνησης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή οποιοσδήποτε κυβερνητικός φορέας.
•Στη σύσκεψη των αγροτικών φορέων της Κρήτης που έγινε το Σάββατο στο Ηράκλειο συμφωνήθηκε ομόφωνα η συγκρότηση επιτροπής από εκπροσώπους της Περιφέρειας Κρήτης, βουλευτές και Επιμελητήρια του νησιού, κτηνοτροφικούς και αγροτικούς συλλόγους της Κρήτης, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να γίνει άμεσα συνάντηση με τους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου και Ναυτιλίας Δημήτρη Καιρίδη και Χρήστο Στυλιανίδη.
Το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον τόπο καταγωγής του, την Κρήτη είναι πάντοτε έντονο. Ποτέ δεν το έκρυψε και σε κάθε ευκαιρία το εκδηλώνει με υπερηφάνεια. Με τον ίδιο τρόπο τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, εκδηλώνουν τον σεβασμό τους προς τους αγρότες της Κρήτης, τον μόχθο των οποίων αναγνωρίζουν καθώς και την συμβολή τους στην πρόοδο της εθνικής οικονομίας.
Συνεπώς κάθε άλλη ερμηνεία είναι εκ του πονηρού και υπηρετεί φτηνούς αντιπολιτευτικούς σκοπούς».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα