Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Χανιά: Μπροστάρης ο τουρισμός

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ε.Ο.Τ. Χριστόφορο Καπαρουνάκη, ο οποίος ανέφερε ότι ο Τουρισμός είναι βαρόμετρο για την ανάπτυξη, την απασχόληση και αποτελεί το βασικό εργαλείο για την έξοδο από την κρίση.

Oι τουρίστες έφεραν κέρδη
• Ολοκληρώθηκαν αυτή την εβδομάδα οι σεζόν για την κρουαζιέρα στη Θεσσαλονίκη με την άφιξη του πλοίου “Αrtania”. Ηταν το 18ο κρουαζιερόπλοιο που “έπιασε” φέτος στη Θεσσαλονίκη, έναντι 11 πλοίων το 2012 και 19 το 2011. Στην πόλη κατέβηκαν 14.586 τουρίστες, αριθμός περίπου διπλάσιος, έναντι των 8.004 το 2012 και σαφώς μεγαλύτερος των 11.519 το 2011. Στο μεταξύ με κέρδη της τάξεως των 18 εκατομ. ευρώ και αυξημένες πωλήσεις στο στρατηγικό πεδίο της διαμετακόμισης των κοντέινερ “έκλεισε” την περίοδο του Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, η Ο.Α.Θ. Α.Ε. που εξακολουθεί τη θετική οικονομική της πορεία, παρά την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, που έχει σαφείς επιπτώσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό εμπόριο της χώρας.

*****
“Πράσινο φως” στον Ιατρικό…
• Υπεγράφη λίαν προσφάτως η κοινή υπουργική απόφαση για τον ιατρικό τουρισμό που ανάβει το “πράσινο φως” για την ανάπτυξη του νέου προϊόντος. Ουσιαστικά πρόκειται για την εφαρμογή της οδηγίας για τα διασυνοριακά ιατρικά ταξίδια, ενώ διαμορφώνεται και το πλαίσιο ανάπτυξης του θεσμού που θα επιμηκύνει την τουριστική σεζόν.
*****

Ανατροπές – σοκ από το 2014
» Τι αλλάζει για αγρότες,
ελεύθερους επαγγελματίες και κατασκευαστές
1. Αγρότες, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και ψαράδες πρέπει να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις από το επόμενο έτος.
2. Καταργείται η διαδικασία ρευματοδότησης οικοδομών μέσω εφορίας.
3. Τέλος στη διαδικασία του τακτού ελέγχου που επιτρέπει σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες να περαιώνουν αυτόματα χωρίς τακτικό έλεγχο, τις εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α.
*****
Σωστή η κίνηση του Δημοτικού Λιμενικού
Ταμείου Χανίων
– Να δούμε την ουσία;
– Δημοσιεύει την περίληψη προκήρυξης “Διαγωνισμού προσχεδίων με απονομές βραβείων για την ανάπλαση της Πλατείας Κατεχάκη, (συμπεριλαμβάνεται το σύνολο του χώρου γύρω από το παλιό Τελωνείο) παλιάς πόλης Χανίων δήμου Χανίων.
– Η συνέχεια;
– Kαταληκτική προθεσμία υποβολής μελετών ορίζεται η 31η Ιανουαρίου 2014.
– Και βέβαια τα χρηματικά βραβεία είναι: 1ο 5.505 ευρώ, 2ο 4.038 ευρώ, 3ο 2.692 ευρώ.

*****
Θέματα για τον Τουρισμό προσκαλεί να συμμετάσχει ο φορέας της ΟΤΔ Δυτικής Κρήτης ΟΑΚ
Το πρώτο: ­- Ενθάρρυνση Τουριστικών Δραστηριοτήτων.
Το δεύτερο: – Διατήρηση και αναβάθμιση, της αγροτικής κληρονομιάς.
Δράση: – Σήμανση αξιοθέατων και μνημείων.
– Ποδηλατικές διαδρομές σε περιοχές της αγροτικής υπαίθρου
– Προβολή και προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών.
– Διατήρηση αποκατάσταση και αναβάθμιση περιοχών με προτεραιότητα σε τοποθεσίες υψηλής φυσικής αξίας καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
* Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός των μέτρων, στα οποία αναφέρεται η παρούσα πρόσκληση έχει ως εξής:
– Δημόσια δαπάνη 535.100 ευρώ.
– Κοινοτική συμμετοχή (ΕΤΑΑ) 95% 551.950 ευρώ.
– Εθνική συμμετοχή (ΥΠΑΑΤ) 5% 29.050 ευρώ.
– Ιδία συμμετοχή 45.900 ευρώ.
– Περιοχή εφαρμογής-περιοχή παρέμβασης του τοπικού προγράμματος αποτελούν τα χαρακτηριστικά ορεινά και μειονεκτικά τοπικά διαμερίσματα των πρώην δήμων:
• Ακρωτηρίου • Αρκαδίου • Λαππαίων • Νικηφόρου Φωκά • Ρεθύμνου • Φοίνικα • Αρμένων • Βάμου • Γεωργιούπολης • Μουσούρων • Κεραμειών • Κρυονερίδας • Πλατανιά • Φρε • Θερίσου • Σιβρίτου και κοιν. Γαύδου.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των επενδυτικών προτάσεων είναι η Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014.

*****
Στα “πεταχτά” του Β. Κακατσάκη
Να αρχίσει άμεσα η δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου στα Χανιά! Κι όταν λέμε άμεσα, εννοούμε άμεσα πριν να τελειώσει η χρονιά που διανύουμε, δηλαδή. Καλές οι συζητήσεις και οι συζητήσεις και οι συσκέψεις κατάκαλες όταν καταλήγουν σε πράξεις. Πάντα, βέβαια, ύστερα από ώριμες σκέψεις…
– Πόσα χρόνια πάνε οι κουβέντες, στις κουβέντες και αποφάσεις δεν πάρθηκαν!
– Κάποια στιγμή θα μιλήσουμε για το Λαογραφικό Μουσείο που βρίσκεται λίγο μακριά μας, με ντοκουμέντα, και φωτογραφικό υλικό που προέρχονται από τη γειτονική μας Τυνησία.
– Ετσι για να δούμε τα δεκάδες Λαογραφικά και όχι μόνο ένα!
*****
Τάκης και Μανώλης Δομαζάκης
Μπράβο στους συμπατριώτες μας για τη νέα σειρά αλλαντικών gourmet που παρουσίασαν τις προάλλες. Με αυτά και με αυτά, όπως γράφει το τελευταίο “ΘΕΜΑ” η εταιρεία των Δομαζάκη πάντως έχει υπερφαλαγγίσει τον ανταγωνισμό και πλέον ετοιμάζεται μέσα στο 2014 για ακόμα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς.
*****
Το Αιγαίο εκπέμπει SOS!
Σύμφωνα με τον “ΕΠΕΝΔΥΤΗ” ομαδικά πυρά δέχεται ο πολιτισμός. Μετά την αποδυνάμωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης ενάλιων αρχαιολογικών χώρων σε ιδιώτες, τώρα και το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου επιδιώκει την… κατεδάφισή του.
• Οι αρχαιολογικές έρευνες, οι εκθέσεις και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες δεν συγκινούν την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, που προφανώς δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σημασία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Αμ, το άλλο; Εκατοντάδες έργα αρχαίας ελληνικής τέχνης μεταναστατεύουν, 543 ευρήματα θα μεταφερθούν στον Καναδά για τις ανάγκες της έκθεσης “Οι Ελληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο”.
Το κύριε… ελέησον;
Μπάσιμο στον θρησκευτικό τουρισμό επιχειρεί η Κρήτη.
Στόχος η επιμήκυνση της σεζόν, αφού ο θρησκευτικός τουρισμός μπορεί να συγκεντρώνει κυρίως Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες για όλο τον χρόνο.
Ηδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία χριστιανικών μνημείων στο νησί και στο πλαίσιο αυτό υπεγράφη πριν από λίγες μέρες πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Τουρισμού και της αυτοκέφαλης Εκκλησίας Κρήτης.
Το πρωτόκολλο αφορά την υλοποίηση δράσεων και πρωτοβουλιών σχετικών με τον θρησκευτικό τουρισμό και την προστασία, ανάδειξη και προβολή των εκκλησιαστικών μνημείων της Κρήτης.
*****
Ανακοίνωση δημάρχου Πλατανιά
– Η αιτία;
– Η ανάθεση του έργου “Ανέγερση κτηρίου πολλαπλών χρήσεων στην Τ.Κ. Βουκολιών” προϋπολογισμού 1.740 ευρώ με αναθεώρηση και ΦΠΑ 23%. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 7 Ιανουαρίου 2014 (τράβα δήμαρχε μπροστά και μη φοβάσαι!)
Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013” συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους.

Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Στο 5ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας που διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2013 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να προμηθευτούν μέλι από τους ίδιους τους παραγωγούς, από όλες τις περιοχές της χώρας μας που παράγουν αγνό, ποιοτικό μέλι.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ γευσιγνωσίας μελιού και γαστρονομικές παρουσιάσεις με ελληνικό μέλι.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες