Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Χανιά 1952: Παµµαθητική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνος

Με αφορµή το κείµενο του αγαπητού κ. Χατζηιωάννου, προέδρου των Κυπρίων στα Χανιά, για την έναρξη του αγώνα κατά της αγγλικής κατοχής της Κύπρου, θυµήθηκα ότι το έτος 1952 είχαµε ιδρύσει στα Χανιά από όλα τα σχολεία Mέσης Eκπαίδευσης, την Παµµαθητική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνος, µε καταστατικό εννέα άρθρων και µεγάλη δραστηριότητα σε διοργάνωση συλλαλητηρίων και άλλων εκδηλώσεων, προκηρύξεων κ.λπ. Από το αρχείο µου ανέσυρα κάποιες από αυτές.

Τότε, υπήρχε στα Χανιά αγγλικό προξενείο, στη σηµερινή οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, κοντά στο Καµαράκι, και η απέναντι περιοχή αποτελούνταν από χωράφια µόνο.

Εκεί συγκεντρωθήκαµε σε µεγάλο συλλαλητήριο και η Αστυνοµία είχε λάβει µέτρα να µη φτάσουµε στο προξενείο, ενώ µεταξύ χωροφυλάκων και µαθητών βρισκόταν ο µακαριστός επίσκοπος Αγαθάγγελος Ξηρουχάκης, που επέµενε προς τον επικεφαλής να έχει ο ίδιος την ευθύνη της τάξεως. Ο αστυνόµος όµως… έσπρωχνε, και τότε ο Αγαθάγγελος σήκωσε τη… ράβδο του και άρχισε να βαρά αξιωµατικό και τους µπροστάρηδες µαθητές. Αλησµόνητα χρόνια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα