Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Card postal από τον Δραπανιά

Στον Δραπανιά που πέρναγα τα παιδικά μου καλοκαίρια δεν είχε τουρίστες.

Και πώς να φτάσουν άλλωστε, που ο δρόμος από τα Χανιά ήταν σαν χαλασμένο φιδάκι. Οσοι τολμούσαν το ταξίδι στο δυτικό άκρο της Κρήτης, σταματούσαν το πολύ για ένα μπιράλ και αμέσως μετά έφευγαν για τις θάλασσες μήπως και ξεζαλιστούν.
Η νέα εθνική όμως πριν αρκετά χρόνια άλλαξε τα πάντα. Τα χωράφια με τις καρπούζες, έγιναν οικόπεδα – ωραία διαμερίσματα, ξενοδοχείο και κάμπινγκ, δύο παρακαλώ! Και τώρα με το Airbnb αποικίστηκε από τουρίστες και το μέσα χωριό – όχι μόνο ο κάμπος. Το πρωί περιμένουν και αυτοί το κορνάρισμα του φούρναρη για να πάρουν ζεστό ψωμί.
Την αλλαγή την αντιλήφθηκα σε όλη της το μεγαλείο ένα σαββατοκύριακο του Ιούνη που προσπαθούσα να αποβάλω την ένταση των ευρωεκλογών οργώνοντας σοκάκια και πλαγιές. «Σβουρίζοντας» θα έλεγε σωστότερα ο παππούς μου. Τους έβλεπα από τις χαραμάδες να αποσπερίζουν στις αυλές ακούγοντας κλασική μουσική. Στην Χώνη πήγανε; Στον Αστράτηγο; Στο Κόκκινο Μετόχι; Στους ποταμούς;
Εκεί γεννήθηκε η ιδέα των card postal. Να έχουν οι Δραπανιανοί φωτογραφίες από το χωριό τους να τις δίνουν στα “τουριστάκια”. Αλλωστε πολλοί ταξιδιώτες έχουν την συνήθεια να ταχυδρομούν στους φίλους τους, card postal, από τα μέρη που επισκέπτονται. Κάποιοι τις στέλνουν και στους εαυτούς τους, να τις βρουν το Φθινόπωρο στα γραμματοκιβώτια τους.
Δείτε λοιπόν τις 20 card postal σε ένα βίντεο ενός λεπτού πάνω στα μουσικά «πατήματα» του συρτού των μοναδικών Γιώργη Κουτσουρέλη και Γιώργη Μαριάνου.
Φωτογραφίες που έχω τραβήξει με το κινητό μου και άλλες αποτυπωμένες σε φιλμ, τότε που τα φίλμ ήταν η πολυτιμότερη αποσκευή μου.
Τον Αύγουστο θα προσπαθήσω να κάνω το ίδιο και για το χωριό του πατέρα μου. Τη Μάζα Σελίνου.
Καλό καλοκαίρι.
Όποιος θέλει να κατεβάσει τις φωτογραφίες μου, μπορεί να μπει εδώ https://www.stavrostheodorakis.gr/ stigmiotipa/to-chorio-moy/?fbclid=IwAR3_kf GSh0wVfGhSS4p-bRqsmZH3Z8LzqaCfV2w T7pR0cNJmkmBGLolUAMo
Όποιος όμως θέλει τις “αυθεντικές” card postal πρέπει να επισκεφθεί τον Δραπανιά. Θα τις βρει στα καφενεία. Δωρεάν βέβαια, μαζί με το μπιράλ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα