Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Caffe San Carlo (est. 1822, Τορίνο, Ιταλία)

Caffe San Carlo
Με θέα στην πλατεία

Το Caffe San Carlo ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1822 με το όνομα Caffè di Piazza d’Armi, από την ομώνυμη πλατεία και σύντομα έγινε ένα από τα πιο διάσημα στέκια διανοουμένων ολόκληρης της εποχής του Risorgimento. Για το λόγο αυτό, το Καφέ χρειάστηκε να κλείσει πολλές φορές από τις Αρχές της πόλης για ύποπτη ανατρεπτική δράση από τους μεταρρυθμιστές πατριώτες που σύχναζαν εκεί.

Caffe San Carlo
Εντυπωσιακά αγάλματα, χρυσές λεπτομέρειες, κίονες, ακριβό μάρμαρο, γύψινα στην οροφή και βελούδο.

Το 1837 το Καφέ ανακαινίστηκε με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Leoni και επαναλειτούργησε υπό νέα διαχείριση με το όνομα Caffè Vassallo. Μεταξύ 1839 και 1840 οι τοιχογραφίες της κεντρικής αίθουσας ολοκληρώθηκαν από τους Rodolfo Morgari και del Borra. Το 1851 εγκαινιάστηκε ο μικρότερος χώρος του, γνωστός ως «Κινέζικο ντουλάπι», διακοσμημένος από τους Pietro Spintz και Giacomo Beltrami σύμφωνα με την… εξωτική μόδα της εποχής.

Caffe San Carlo
Ενας επιβλητικός πολυέλαιος κυριαρχεί στο εσωτερικό του Καφέ

Το Καφέ έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή της περιοχής και εκεί σύχναζαν καθηγητές πανεπιστημίου, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, καλλιτέχνες και συγγραφείς που ήταν εκφραστές του ρεύματος scapigliatura. Μεταξύ των επιφανών θαμώνων του Καφέ ήταν ο Giovanni Giolitti, ο Francesco Crispi, ο Alexandre Dumas (γιος), ο Antonio Gramsci και ο ναύαρχος Cagni που μαζί με τον Luigi Amedeo di Savoia-Aosta, τον Duca degli Abruzzi, σχεδίασαν την αποστολή στην Ανταρκτική με το Polar, το 1899.

Caffe San Carlo
Η ιστορία του Καφέ είναι παρούσα σε κάθε γωνιά.

Κατά τον εικοστό αιώνα το Καφέ μετονομάστηκε σε Caffè San Carlo, και ήταν το πρώτο μέρος στην Ευρώπη που φωτίστηκε από λαμπτήρες αερίου. Όπως ήταν φυσικό, συνέχισε να αποτελεί μέρος που σύχναζαν προσωπικότητες όπως οι Benedetto Croce, Edmondo De Amicis, Luigi Einaudi, Piero Gobetti. , Francesco Pastonchi, Felice Casorati και η ομάδα των Έξι του Τορίνο.

Caffe San Carlo
Το μπαρ, με γυαλί, μάρμαρο, χρυσό και υπέροχους φωτισμούς “τραβά” τα βλέμματα.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το κτίριο που στέγαζε το Καφέ υπέστη σοβαρές ζημιές και αναγκαστικά ο χώρος έκλεισε από το 1953 έως το 1963 οπότε και πραγματοποιήθηκε μια μακρά εργασία αποκατάστασης προκειμένου να διασωθούν μερικές τοιχογραφίες στην οροφή που είχαν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς.

Caffe San Carlo
Ξύλινο πάσο με γυάλινες λεπτομέρειες και μπρούτζο που θυμίζει άλλες εποχές.

Από τότε, το Caffè San Carlo, και παρά τις αλλαγές διεύθυνσης που είχε, έχει επιστρέψει ως ένα από τα πιο δημοφιλή Καφέ στο Τορίνο, περιλαμβάνεται στη λίστα με τα ιστορικά μέρη στην Ιταλία και είναι μέλος του Δρόμου Ιστορικών Καφέ.

Caffe San Carlo
Πολυτέλεια και ποιότητα.

Caffé  San Carlo  (est. 1822)

Piazza San Carlo, 156
Tel: +39 011 532586
Info:  info@caffesancarlo.it
Facebook: CaffeSanCarloTorino

Home


www.facebook.com/HistoricCafesRoute
www.instagram.com/historiccafesroute
@historiccafesroute

* Πηγή φωτογραφιών https://historiccafesroute.com
*H στήλη «Βόλτα» στα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου είναι μια συνεργασία των «Χ.Ν» και του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμος Ιστορικών Καφέ».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα