Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

Bloomberg: Τα τρία σενάρια για τις ελληνικές εκλογές

Στις πολιτικές συμπράξεις μετά τις εκλογές και στο πως θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εφαρμογή του νέου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία κινούνται περίπου στο ίδιο ποσοστό, κάτι που συνεπάγεται πως η Ελλάδα κινδυνεύει να εισέλθει σε δύσκολες διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι διαδικασίες αυτές εφόσον αποδειχθούν χρονοβόρες θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τα μέτρα που απαιτούν οι πιστωτές της χώρας και να επηρεάσουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το πρακτορείο απαριθμεί τα πιθανά σενάρια βάση εκτιμήσεων αναλυτών τους οποίους επικαλείται. Το καλό σενάριο αναφέρεται σε ένα φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό με επικεφαλής την Νέα Δημοκρατία ή το ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο θα μετέχουν μετριοπαθή κόμματα.

Το κακό σενάριο θα ήταν μία κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χωρίς τη στήριξη του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή την περίπτωση, η εφαρμογή της διάσωσης θα εξαρτιόταν από την υποστήριξη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες με πολύ μικρή πλειοψηφία.

Μια επίσης κακή έκβαση θα ήταν ένα εντελώς κατακερματισμένο κοινοβούλιο, με το ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία να παίρνουν πολύ χαμηλά ποσοστά, που στην περίπτωση αυτή περισσότερα κόμματα θα χρειαστούν για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

«Στη χειρότερη περίπτωση οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου μπορεί να οδηγήσουν σε ένα τόσο κατακερματισμένο κοινοβούλιο, που είτε μπορεί να χρειαστούν τέσσερα κόμματα για να σχηματιστεί ένας βιώσιμος κυβερνητικός συνασπισμός, είτε ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να στραφεί στη Λαϊκή Ενότητα για «σιωπηρή» υποστήριξη», ανέφερε το Bloomberg.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα