Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Αυξήθηκαν κατά 708,7% τα πρόβατα τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη

» Στοιχεία Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Εντυπωσιακή είναι αύξηση των αμνών στην Κρήτη τα τελευταία 6 χρόνια, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανέρχεται σε 708,7% .

Oπως μετέδωσε το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα πρόβατα που δηλώθηκαν φέτος ήταν 1.441.168, έναντι 178.216 το 2015, όταν το ίδιο διάστημα, στην υπόλοιπη Ελλάδα υπήρξε μείωση -3,2% (828.958 το 2015 έναντι των 796.025 το 2021).
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα στοιχεία που αφορούν τα ερίφια της Κρήτης, όπου εκεί παρουσιάστηκε αύξηση 537% (38.109 το 2015 έναντι των 242.741 το 2021), ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα παρουσιάζει μείωση σχεδόν 11,9% (312.972 το 2015 έναντι των 268.591 το 2021).
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του ΥΠΑΑΤ, όπου «παραγωγός εμφανίζεται να δηλώνει εκμετάλλευση στις 21/5/21, και στις 31/5/21 εμφανίζεται να αγοράζει 250 προβατίνες, οι οποίες κατά δήλωση του παραγωγού, γέννησαν, όλες μαζί, την ίδια μέρα, στις 31/5/21, 300 θηλυκά αρνιά».
«Η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι το σύστημα ήταν τόσο χαλαρό που δεν τηρούντο καν τα προσχήματα» σημειώνουν σχετικά τα στελέχη του Υπουργείου και συμπληρώνουν : «στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προσπάθεια εξορθολογισμού ώστε να επικρατήσει διαφάνεια και δικαιοσύνη στο σύστημα κατανομής των ενωσιακών επιδοτήσεων στους 650.000 Ελληνίδες και Έλληνες αγρότες».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗ

Εν τω μεταξύ, ερώτηση για τα προβλήματα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων στην Κρήτη, κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.
Ο κ. Συντυχάκης ρωτά τον υπουργό «σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:
• Τη στήριξη των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική δραστηριότητα και να επιβιώσουν οι ίδιοι και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους για: μείωση κόστους παραγωγής, στήριξη της εγχώριας παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές στα κτηνοτροφικά προϊόντα, αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, απόσυρση της ΚΥΑ περί βοσκοτόπων, εξασφάλιση αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο, κρατική επιδότηση των ίδιων των κτηνοτρόφων για την κάλυψη του κόστους θαλάσσιων μεταφορών των προϊόντων τους, έκτακτη ενίσχυση των 4 ευρώ ανά ζώο λόγω πανδημίας.
• Την επίλυση με ευθύνη του κράτους των προβλημάτων στους δασικούς χάρτες, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα και προς όφελος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων».

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Την ίδια ώρα, κριτική στην Περιφέρεια Κρήτης ότι δεν ανέλαβε δέσμευση «ια τα ζητήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης και των σεισμόπληκτων του Αρκαλοχωρίου», ασκεί η παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, στον απόηχο σχετικής ερώτησης του περιφερειακού της Συμβούλου Αλέκου Μαρινάκη, που συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 4 Νοέμβρη.
Σύμφωνα με τη ΛΑ.ΣΥ. , «ο περιφερειάρχης αρκέστηκε σε λόγια συμπάθειας για το τσεκούρωμα των επιδοτήσεων, αναπαράγοντας, ωστόσο, την προπαγάνδα της κυβέρνησης για τα πανωγραψίματα». Ο Αλ. Μαρινάκης τόνισε ότι «η δημιουργία κλίματος για απάτες και πανωγραψίματα δεν αποτελεί άλλοθι για την κυβερνητική πολιτική και ότι διεκδίκηση των ίδιων των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων είναι η σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Για τη διοίκηση της περιφέρειας είπε ότι έχει μεγάλες ευθύνες απέναντι στους αγροτοκτηνοτρόφους γιατί δεν αναδεικνύει τα πραγματικά προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων, δεν διατυπώνει διεκδικήσεις και αιτήματα για ουσιαστικές λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, αλλά συμπλέει με την κυβέρνηση και την πολιτική ΕΕ-ΚΑΠ».

ΤΟ Μ-Λ ΚΚΕ

Τη στήριξή του στον αγώνα των αγροτών της Κρήτης εκφράζει και το Μ-Λ ΚΚΕ, καταγγέλοντας – μεταξύ άλλων – την «αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, πολιτική που έχει την αμέριστη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων( ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ) και ξεκληρίζει τη φτωχή αγροτιά,επιβάλλοντας το νέο μοντέλο του “επιχειρηματία”-μεγαλο-αγρότη της περιώνυμης «κυκλικής και πράσινης οικονομίας»

Αντιπαράθεση μεταξύ αγροτοκτηνοτρόφων των Χανίων

Εν τω μεταξύ, αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στην Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων και τη νέα ηγεσία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική, ο νέος πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου «προκλητικά αρνήθηκε να δώσει σε εκπροσώπους μας χαρτί για το δωρεάν εισιτήριο στο καράβι για την Αθήνα, με την δικαιολογία ότι οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας δεν ήταν μέλη του κτηνοτροφικού συλλόγου. Αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν απλά ένα πρόσχημα αφού όπως παραδέχτηκε σε άλλο συνάδελφο, το αρνήθηκε λόγω της κομματικής τους τοποθέτησης. Είναι γελασμένος ο νεοφώτιστος πρόεδρος και οι πολιτικοί καθοδηγητές του αν νομίζει ότι με τέτοιες πρακτικές θα μας γυρίσει χρόνια πίσω του πάλε ποτέ κραταιού κυβερνητικού συνδικαλισμού στα Χανιά».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

“Άφαντο” το κρητικό μέλι από τα ξενοδοχεία

Εκτός των ξενοδοχείων παραμένει το τοπικό μέλι, ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους μελισσοκόμους. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ποσότητες που διακινούνται στην τουριστική ζώνη...

Ορατότης… μηδέν εξαιτίας της ομίχλης στα Χανιά! (φωτ. & video)

Πυκνή ομίχλη έχει καλύψει το πρωί της Τετάρτης τα Χανιά με αποτέλεσμα η ορατότητα να είναι σημαντικά περιορισμένη όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες. Αυτή είναι...

Βιολογικές φράουλες στα Χανιά

Mια θέση στις προτιμήσεις και στο τραπέζι του καταναλωτή διεκδικεί η xανιώτικη υπαίθρια βιολογική φράουλα που παρά τις δυσκολίες συνεχίζει να παράγεται τα τελευταία...

1978: Απατεώνας συνελήφθη στα Χανιά – Εμφανιζόταν σαν γαμπρός

44 χρόνια πριν και στα Χανιά είχε προκαλέσει “σούσουρο” η σύλληψη ενός άντρα ο οποίος παρουσιαζόταν ως… γαμπρός αν και έγγαμος με παιδιά! Αναφέρει το...

“Στοπ” σε προκαταλήψεις και ανισότητες από μαθητές στο 2ο Γενικό Λύκειο Χανίων

Την αγκάλιασαν με τη συμπεριφορά τους, τη στήριξαν με τη φιλία τους, την έκαναν μέλος της τάξης τους. Το παράδειγμα των μαθητών του Α3...

Πόσο… ισόβια είναι τα ισόβια;

Όταν ακούμε για «ποινή ισόβιας κάθειρξης» θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρόκειται επί της ουσίας για ποινή κάθειρξης 16 ετών που είναι και η...

1 Comment

 1. Ένας κάτοικος της πόλης τι μπορεί να πει γιά τα προβλήματα αγροτών και εκτροφέων ζώων*
  Παρόλα αυτά:
  -Το άρθρο υπαινίσσεται σαφώς ότι γίνονται πανωγραψίματα!
  – Το άρθρο δεν αναφέρει πόσα κατσίκες- πρόβατα μπορούν να εκτραφούν στην διαθέσιμη βοσκίσημη γη!
  Αυτά δεν πρέπει να διορθωθούν κάποτε??

  *Όχι κτηνοτρόφων γιατί παραπέμπει σε κτήνη.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα