Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Αυξημένος κίνδυνος για δακοπροσβολές στην ερχόμενη ελαιοπαραγωγή

■ Αναγκαία η λήψη μέτρων για έγκαιρη και σωστή Δακοκτονία

Η ερχόμενη ελαιοπαραγωγή, φυσιολογικά, δεν μπορεί να είναι τόσο πλούσια όσο η φετινή και επομένως θα είναι πλέον ευπρόσβλητη από τον Δάκο.
Από την άλλη πλευρά, ο ήπιος χειμώνας και οι ασυγκόμιστοι ελαιώνες ευνοούν μια πρωιμότερη αλλα και μαζικότερη εμφάνιση του Δάκου.
Υπάρχουν, έτσι, δυο τουλάχιστο παράγοντες που ευνοούν αυξημένες δακοπροσβολές για την ερχόμενη σοδειά.
Επομένως, για να μην βρεθούμε, προ δραματικών εξελίξεων, αναγκαίο είναι να υπάρξει πραγματικά έγκαιρη και σωστή επί τέλους προετοιμασία της Δακοκτονίας.
Και αυτή φέτος προϋποθέτει άμεση διευθέτηση του προβλήματος που έχει προκύψει με την ανάδειξη των εργολαβιών δακοκτονίας, την έγκαιρη πρόσληψη και εκπαίδευση του απαραιτήτου προσωπικού και βέβαια την εξασφάλιση επαρκών πιστώσεων και αποτελεσματικών φαρμάκων.
Οι εργολαβίες εφαρμογής των ψεκασμών που ίσχυαν επί 3 έτη πληροφορούμαστε ότι έχουν λήξει  και άρα είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξουν έγκαιρα νέες. Ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικά γραφειοκρατικά προβλήματα με τις πιστοποιήσεις των ψεκαστικών, που δεν το επιτρέπουν. Έτσι, αν αυτά δεν μπορούν να επιλυθούν μόνη λύση που απομένει, όπως συζητηθηκε στο ΔΣ του ΣΕΔΗΚ, είναι η παράταση των παλαιών εργολαβιών μέχρι τελικής διευθέτησης των προβλημάτων.
Οι πιστώσεις του ερχόμενου προγράμματος δακοκτονίας εγκρίθηκαν ήδη αλλα στα ίδια ανεπαρκή επίπεδα, όπως και τα προηγούμενα μνημονικά και μεταμνημονιακά χρόνια (Σχ.1.).


Έτσι, παρά την κάποια ελαφρά βελτίωση τους παρουσιάζουν ακόμη μείωση -32% σε επίπεδο χώρας και -37% σε επίπεδο Κρήτης. σε σχέση με τα προ 2010 επίπεδα. Έτσι, είναι φανερό, ότι με τις αυξήσεις όλων των συντελεστών ( εργατικά, καύσιμα κλπ) της εκτέλεσης δεν είναι δυνατή η έγκαιρη και σωστή εκτέλεση του προγράμματος.
Τα φάρμακα που αποτελούν την πιο κρίσιμη προϋπόθεση για την επιτυχία της δακοκτονίας, θα πρεπει να προσεχθούν ιδιαίτερα.
Και αυτό γιατί, ως φαίνεται οι ψεκασμοί στη Κρήτη θα γίνουν με τα ιδία φάρμακα για 3η συνεχή χρονιά, αφού αυτά που προοριζόταν για πέρυσι παραδόθηκαν τελικά δυο μήνες μετά την λήξη της περιόδου δακοκτονίας και επομένως είναι…διαθεσιμα φέτος!
Επομένως υπάρχουν θέματα και ανάπτυξης ανθεκτικότητας του εντόμου αλλα και δραστικότητας του φαρμάκου, τα οποια θα πρέπει να ελεγχθούν και διασφαλιστούν από αρμοδία ιδρύματα πριν από τους ψεκασμούς.
Οι Τομεάρχες Γεωπόνοι, πρέπει να είναι επαρκείς και να προσληφθούν και εκπαιδευτούν άμεσα ώστε να είναι εγκατεστημένοι το αργότερο περί τα μέσα Μαΐου.
Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του ΥπΑΑΤ, θα είναι δραματικά μειωμένοι, όπως και οι πιστώσεις.
Για ολόκληρη Ελλάδα το 2023 θα προσληφθούν 151 έναντι 307 το 2010. Επομένως θα είναι μειωμένοι κατά – 51%
Για την Κρήτη το 2023 θα προσληφτούν 63 έναντι 92 το 2010. Δηλαδή θα είναι μειωμένοι κατά -31%.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα