Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Αυξημένα κρούσματα πανδημίας

Από την πολιτεία γίνεται αγώνας, να ενισχυθεί η εμβολιαστική κάλυψη για τον covid – 19 πριν χειμωνιάσει. Οι επιστήμονες φοβούνται για διπλή πανδημία, λόγω χαλάρωσης των μέτρων, με το ξέσπασμα της εποχικής γρίπης. Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός θα είναι πιο ευάλωτος φέτος στη γρίπη, ιδίως στις περιφέρειες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Η πραγματοποίηση της τρίτης δόσης για τον covid και ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ανάγκη να γίνουν έγκαιρα, διότι ο κίνδυνος απ’ τη μετάλλαξη “Δέλτα”, είναι επί θύραις.
Η επαναδραστηριοποίηση του κ. Τσιόδρα δείχνει κατάσταση ετοιμότητας για τις επερχόμενες επιπτώσεις του 4ου κύματος, επειδή το “τείχος ανοσίας” παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Σε χώρες που η εμβολιαστική κάλυψη είναι κάτω του 40%, οι θάνατοι κυμαίνονται από 500 έως 1000 ημερησίως. Τούτο δείχνει ότι οι πολίτες πρέπει να κάνουν τα εμβόλια που καταπολεμούν το στέλεχος “Δέλτα”, για το οποίον όσο αυξάνεται το “τείχος ανοσίας”, μεγαλώνει και η “ασπίδα προστασίας”.
Οι εμβολιασμένοι είναι πάνω από 80% ασφαλείς. Οι λίγες πιθανότητες να νοσήσουν και να διασωληνωθούν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Πάντως, ένεκα των εμβολίων, χιλιάδες άνθρωποι έχουν αποφύγει τη νόσηση και τη διασωλήνωση.
Ωστόσο ένα 15νθήμερο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, (κυρίως στη Θεσ/νίκη, που ο ένας στους δύο είναι ανεμβολίαστος) τα κρούσματα κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα και οι εκτιμήσεις ότι οι διασωληνωμένοι θα πιέζουν τα νοσοκομεία, αναστατώνουν τους απελπισμένους γιατρούς και τους απεγνωσμένους νοσηλευτές που χάνουν απ’ τα χέρια τους, 35-50 ασθενείς την ημέρα. Ούτε σε πόλεμο να ‘μαστε! Σε Ημαθία, Ξάνθη, Έβρο, Θεσ/νίκη διπλασιάστηκαν τα κρούσματα μετά τη μίνι άρση του lockdown. Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων που αγγίζει το 62% πλήττει τα παιδιά σε ποσοστό 25 έως 30% των κρουσμάτων, ευτυχώς, όμως όχι πολύ σοβαρά.
Η προσπάθεια να σταματήσει η πλημμυρίδα των αυξημένων κρουσμάτων, που ανησυχεί τους λοιμωξιολόγους, αποσκοπεί να ευαισθητοποιήσει τον πληθυσμό στο να εμβολιαστεί και να τηρεί τα επιπλέον μέτρα προστασίας με μάσκες και σχολαστική καθαριότητα. Στα νοσοκομεία προσέρχονται ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο, να θεραπευθούν, όμως μερικοί δεν επιτρέπουν τη διασωλήνωσή τους, με αποτέλεσμα το ιατρικό προσωπικό να επικαλείται την εισαγγελική παρέμβαση για να μην κατηγορηθεί από συγγενείς για αμέλεια, σε περίπτωση, που ο ασθενής πεθάνει.
Σημαντικό είναι, ότι ο φοιτητόκοσμος επέδειξε ωριμότητα ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση για εμβολιασμό και μάλιστα σε υψηλά ποσοστά. Αποτελούν οι φοιτητές παράδειγμα προς μίμησιν αψηφώντας τους κινδυνολόγους, ότι το εμβόλιο είναι προϊόν συνωμοσίας.
Αλλά και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως και η πλειοψηφία της αριστεράς είναι ταγμένοι υπέρ του εμβολιασμού. Όμως έχουν ανοίξει διλημματική συζήτηση, αν πρέπει να είναι καθολικός ο εμβολιασμός χωρίς την «υποχρεωτικότητα».
Εν τω μεταξύ οι αντιεμβολιαστές συνενώνονται με ακροδεξιά ρεύματα και νέους “αστέρες” του αρνητισμού που ασπάζονται τις συνωμοσιολογίες, μέχρι του σημείου να ονομάζουν το εμβόλιο «σκεύασμα»!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα