Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

Αυξάνονται ραγδαία οι νοθείες και µολύνσεις στη διάθεση ελαιολάδου

Πολυάριθµα τα κρούσµατα  ολιγάριθµοι… οι έλεγχοι!

 

Οι πολύ αυξηµένες τιµές του ελαιολάδου στην κατανάλωση φαίνεται ότι άνοιξαν τις ορέξεις πολλών επιτηδείων και απατεώνων για παράνοµη κερδοσκοπία! Έτσι, οι νοθείες και οι απάτες που διαπιστώνονται από υπηρεσιακούς ελέγχους στις χώρες της ΕΕ παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση.

Σύµφωνα µε δηµοσίευµα της Guardian οι επίσηµα καταγραµµένες από δηµόσιες αρχές περιπτώσεις απάτης και νοθείας ελαιολάδου στην ΕΕ, το πρώτο τρίµηνο αυτού του έτους, ήταν υπερτριπλάσιες από εκείνες που καταγράφηκαν το πρώτο τρίµηνου του 2018.
Ωστόσο, οι περιπτώσεις αυτές είναι µόνο εκείνες που έχουν αναφερθεί στην ΕΕ και δεν περιλαµβάνουν τις περιπτώσεις των τοπικών αρχών, ούτε βέβαια εκείνες που διαφεύγουν και δεν εντοπίζονται! .
Tα είδη και οι χώρες των νοθειών και απατών
Ο αριθµός αλλά και η ποικιλία των περιπτώσεων µολύνσεων, νοθειών και απατών που καταγράφηκαν είναι πολλές και ποικίλες. ∆ιαπιστώθηκαν ελαιόλαδα µολυσµένα µε µη εγκεκριµένα φυτοφάρµακα και ορυκτέλαια, ενώ σηµειώθηκε ακόµη και περίπτωση από θραύσµατα γυαλιού.
Υπήρξαν όµως και πολλές περιπτώσεις παραπλανητικής ή ψευδούς επισήµανσης σχετικά µε την ποιότητα αλλά και µε τον τόπο η την χώρα προέλευσης. Έτσι, υπήρξε κρούσµα στην Γερµανία µε «ελαιόλαδο από το Ισραήλ, που κυκλοφορούσε ως «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο», ενώ ήταν « βιοµηχανικό η λαµπάντε» αλλά και περίπτωση « σήµανσης ελαιολάδου από τη Συρία το οποίο προσφερόταν ως ελαιόλαδο Ολλανδίας»!
Από τις περιπτώσεις απάτης και µη συµµόρφωσης που στάλθηκαν από τις αρχές του 2023 στην ΕΕ το 30% αφορούσαν ελαιόλαδα προερχόµενα από Ιταλία, το 23% από Ισπανία και το ( 21% από Ελλάδα.
Οι Ιταλικές αρχές κατάσχεσαν πέρυσι ελαιοκοµικά προϊόντα αξίας άνω των 2 εκατοµµυρίων ευρώ ενώ κατάγγειλαν στις ∆ικαστικές αρχές πολυάριθµες παραβάσεις για ψευδή επισήµανση, δόλια εµπορία κ.α ενώ κατέσχεσαν 550.000 κιλά ελαίων που δηλώθηκαν ως ελαιόλαδα αλλά στην πραγµατικότητα ήταν µείγµατα διαφόρων φυτικών ελαίων

Αδικαιολόγητα καθησυχαστική η Ε.Ε.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύµφωνα µε τον Guardian σχολιάζοντας τα αποτελέσµατα αυτά παρουσιάστηκε καθησυχαστικός. ∆ήλωσε ότι ο µεγαλύτερος αριθµός διαπιστώσεων δεν υποδηλώνει επιδείνωση του κινδύνου για τους καταναλωτές αλλά είναι απόδειξη των καλύτερων ελεγκτικών µηχανισµών των αρµόδιων αρχών των κρατών µελών και της επαγρύπνησής τους έναντι της απάτης στην αλυσίδα αγροδιατροφής
Ωστόσο, η άποψη αυτή δεν είναι καθόλου βέβαιη, αφού η έλλειψη προϊόντος και η άνοδος των τιµών είναι σαφές ότι άνοιξε την όρεξη πολυαρίθµων επιτηδείων και ότι τα κρούσµατα στην πράξη συνήθως είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που οι αρχές διαπιστώνουν.
Γιαυτό χρέος της ΕΕ αλλά και των Κρατών µελών της είναι να αυξήσει, συστηµατοποιήσει και εντείνει τους ελέγχους! Άλλως οι κανονισµοί και διατάξεις που εκδίδουν είναι µονό θεωρητικό!

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι ∆ρ. Γεωπόνος, πρώην ∆/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύµβουλος του ΣΕ∆ΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕ∆ΗΚ. Μπορούν να αναδηµοσιευτούν µόνο µετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)

 

Παρασκευάς Περάκης και Μιχαήλ Λαμπαθάκης κάνουν… uboxing την επικαιρότητα


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα