Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Αυξάνονται οι δασικές πυρκαγιές στον Καναδά

Ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών δεν παύει να αυξάνεται στον Καναδά, όπου χθες Παρασκευή οι αρχές καταμετρούσαν σχεδόν 700 φωτιές, από τις οποίες 380 και πλέον ήταν εκτός ελέγχου· κατάσταση που δεν έχει την παραμικρή σχέση με τη συνηθισμένη, καθώς συνεχίζεται το «μακρύ και δύσκολο καλοκαίρι» για τη χώρα της βόρειας Αμερικής.

«Οι αριθμοί αυτοί είναι κυριολεκτικά εκτός κάθε κανόνα, ενώ μένουν ακόμη τουλάχιστον τρεις μήνες την τρέχουσα περίοδο των δασικών πυρκαγιών», υπογράμμισε ο Μάικλ Νόρτον του καναδικού υπουργείου Φυσικών Πόρων.

Και οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τις επόμενες εβδομάδες κάνουν λόγο για θερμοκρασίες υψηλότερες των συνηθισμένων για την εποχή σε διάφορους τομείς της χώρας, στη δύση και στο βόρειο Κεμπέκ, την περιοχή που το τρέχον διάστημα δοκιμάζεται σκληρότερα από τις φλόγες.

Με 90 εκατομμύρια στρέμματα να έχουν ήδη απανθρακωθεί -πρόκειται για επιφάνεια ενδεκαπλάσια από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας- το προηγούμενο ετήσιο απόλυτο ρεκόρ, που αναγόταν στο 1989, έχει συντριβεί προ πολλού και μακράν.

Συνολικά, χθες ήταν ενεργές 677 εστίες φωτιάς (13 εντοπίστηκαν μέσα στην ημέρα), εκ των οποίων 386 χαρακτηρίζονταν εκτός ελέγχου. Κάπου 155.000 πολίτες αναγκάστηκαν ως εδώ να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για κάποιο διάστημα εξαιτίας των πυρκαγιών από την έναρξη της περιόδου, στις αρχές Μαΐου.

(Και) αυτός ο αριθμός είναι ο υψηλότερος των τελευταίων σαράντα ετών.

Κατά τον κ. Νόρτον, «δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η περίοδος των πυρκαγιών του 2023 σπάει και θα συνεχίσει να σπάει ρεκόρ»: προβλέπεται οι φωτιές να συνεχιστούν όλο το καλοκαίρι.

Κι οι δυο πλευρές της χώρας καίγονται ταυτόχρονα, ενώ πλήττονται περιοχές εντελώς ασυνήθιστες σε τέτοιες καταστροφές. Μόνο μια από τις δασικές πυρκαγιές, στο βόρειο Κεμπέκ, απανθράκωσε δέκα εκατομμύρια στρέμματα.

«Εσπευσμένες απομακρύνσεις πληθυσμών, κακή ποιότητα του αέρα, προειδοποιήσεις για ακραίο καύσωνα: ανακαλύπτουμε ποια είναι η πλήρης πραγματικότητα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής», σχολίασε ο υπουργός Υγείας, ο Ζαν-Ιβ Ντικλό.

Η κατάσταση ανάγκασε τις αρχές να απευθύνουν εκκλήσεις για διεθνή βοήθεια επιπέδου άνευ προηγουμένου, για να υποστηριχθούν οι 3.800 καναδοί πυροσβέστες στα πεδία, τους οποίους συνδράμουν οι ένοπλες δυνάμεις.

«Ο αγώνας εναντίον των πυρκαγιών έχει γίνει αληθινά παγκόσμια προσπάθεια», σύμφωνα με τον κ. Νόρτον. Πάνω από 3.000 ξένοι πυροσβέστες (από τη Νέα Ζηλανδία, από τη Χιλή, από την Κόστα Ρίκα, από το Μεξικό, από την Ισπανία, από τη Νότια Κορέα…) μάχονται στα μέτωπα των τεράστιων πυρκαγιών, που εκφράζονται φόβοι ότι δεν θα κοπάσουν παρά πριν περάσουν μήνες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα