Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Αυτοκινητούπολη!

Καθημερινά, ως κάτοικοι αυτής της πόλης, που θέλει να λέγεται σύγχρονη, ζούμε το «δράμα», της αυτοκίνησης, μιας συνήθειας που έγινε λατρεία, μιας νοοτροπίας που θέλει η ζωή να κινείται πάνω σε ρόδες, ξεκούραστη, αγχωτική, άβολη! Μια πόλη με τα περισσότερα αυτοκίνητα σε αναλογία με τον πληθυσμό της χώρας που κυκλοφορούν βρίσκεται στα όρια της ασφυξίας! Είναι τουλάχιστον, απαράδεκτο, η πόλη να είναι ασφυκτικά γεμάτη από αυτοκίνητα, οι δρόμοι να στενάζουν, τα πεζοδρόμια να είναι κατειλημμένα από λογής λογής  εμπόδια! Χρόνια τώρα το σχέδιο της ρυμοτομίας είναι το ίδιο, οι δρόμοι ίδιοι, ενώ αντίστροφα τα αυτοκίνητα πολλαπλασιάζονται ραγδαία! Τα διπλοπαρκαρίσματα είναι καθημερινό φαινόμενο περασμένης εποχής του τύπου δε βαριέσαι μια προσωρινή στάση που γίνεται μόνιμη  στάθμευση! Το κυκλοφοριακό, λένε όλοι και υποστηρίζουν πως είναι το νούμερο ένα πρόβλημα!  Ωστόσο δε γίνεται τίποτα ! Θεωρούμε το μόνο θετικό που έγινε τα τελευταία χρόνια  είναι η πεζοδρόμηση της παλιάς πόλης! Στην πόλη, εκτός τειχών, καμιά παρέμβαση, καμιά πεζοδρόμηση, όπως έχει γίνει σε πολλές πόλεις της χώρας! Έχουμε τονίσει κι άλλες φορές πως το κυκλοφοριακό δεν λύνεται με απαγορεύσεις και  κολωνάκια!  Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με ριζικές και ρηξικέλευθες τομές και παρεμβάσεις στο κέντρο! Βασική προϋπόθεση όλων είναι η αποκέντρωση δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών, τραπεζών, καταστημάτων, ταξί και ΚΤΕΛ. Η κυκλοφορία μικρών, ευέλικτων και φιλικών προς το περιβάλλον αστικών λεωφορείων! Η πεζοδρόμηση όλων των κεντρικών δρόμων. Η απομάκρυνση Αντιπεριφέρειας , Δικαστηρίων και Δημοτικών υπηρεσιών εκτός κέντρου. Η ανάπτυξη χώρων πρασίνου και αναψυχής. Η σωστή λειτουργία της κλειστής Δημοτικής Αγοράς! Η κατάργηση δημοτικών και ιδιωτικών παρκινγκ στο κέντρο της πόλης. Η δημιουργία σύγχρονου  εμπορικού κέντρου  με χώρους αναψυχής και χαλάρωσης!
Πάνω απ’ όλα ωστόσο θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία όλων! Να υπάρχει σεβασμός στους πεζούς, στους ποδηλάτες, στους ανθρώπους  με κινητικές δυσκολίες! Να υπάρχει προσβασιμότητα παντού, στα καταστήματα, στα πεζοδρόμια, στις διάφορες υπηρεσίες!
Να υπάρχει παιδεία στην οδική κυκλοφορία, στην μετακίνηση με εναλλακτικούς τρόπους!   Να ξεκινήσει από το Σχολείο η εκπαίδευση των αυριανών  πολιτών που θα έχουν μια κουλτούρα στον τρόπο μετακίνησής τους!
Τέλος, να δοθούν κίνητρα από τους Δήμους και σύγχρονα μέσα μετακίνησης, να επιβραβεύονται αυτοί που δεν μετακινούνται με αυτοκίνητα κλπ κλπ. Είναι καιρός πια, δεν πάει άλλο να ζούμε σε μια πανέμορφη πόλη, αλλά να τη σκιάζουν τα χιλιάδες τροχοφόρα που κινούνται όπως θέλουν και όπου θέλουν!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα