Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αξιολόγηση FIDE

Νέοι πίνακες βαθμών αξιολόγησης κυκλοφόρησαν από την ΦΙΝΤΕ. Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης παραμένουν οι Κάρλσεν (Νορβηγία, 2847), Καρουάνα (ΗΠΑ, 2820), Ντινγκ Λίρεν (Κίνα, 2791) και Νεπομνιάτσι (Ρωσία, 2789). Πρώτες σκακίστριες είναι η Κινέζα Χόου Γιφάν (2658) και η Ρωσίδα Γκοριάτσκινα (2593), πρώτοι νέοι ο Ιρανός Φιρούζια (2759) και ο Ρώσος Εσιπένκο (2701) και πρώτες νεάνιδες η Ρωσίδα Σουβάλοβα (2476) και η Κινέζα Ζου Τζίνερ (2459).

Οι δέκα πρώτοι ενεργοί Έλληνες: Παπαϊωάννου (2623), Δ. Μαστροβασίλης (2609), Μπανίκας (2602), Χαλκιάς (2567), Θεοδώρου (2554), Ι. Νικολαΐδης (2540), Αντ. Παυλίδης (2536), Θ. Μαστροβασίλης (2521), Κελίρης (2520), Κοτρωνιάς (2517). Οι δύο πρώτες Ελληνίδες: Τσολακίδου (2379), Αβραμίδου (2238). Οι δύο πρώτοι νέοι: Δ. Αλεξάκης (2450), Ν. Σπυρόπουλος (2425). Οι δύο πρώτες νεάνιδες: Χρυσόγελου (1957), Τσιβελεκίδου (1944).

——

Η θριαμβεύτρια ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης Από αριστερά με το κύπελλο ο αρχηγός της ομάδας Νικολάι Κρόγκιους και στη συνέχεια οι Κάρποβ, Κασπάροβ, Πολιουγκαέβσκι, Μπελιάβσκι, Ταλ και Γιουσούποβ.

Ολυμπιάδα 1982

» Πιο ισχυρή από ποτέ η Σοβιετική Ένωση με κορυφαίους Κάρποβ και Κασπάροβ!

Η 25η Ολυμπιάδα Σκακιού πραγματοποιήθηκε μεταξύ 29 Οκτωβρίου και 16 Νοεμβρίου 1982 στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Η Σοβιετική ομάδα με τρεις παγκόσμιους πρωταθλητές στη σύνθεσή της (ο κάτοχος του τίτλου Κάρποβ, ο μελλοντικός πρωταθλητής Κασπάροβ και ο τέως πρωταθλητής Ταλ) δεν επέτρεψε να αμφισβητηθεί ούτε στιγμή το τελικό αποτέλεσμα.

Με μία και μοναδική ισοπαλία εναντίον της Ολλανδίας και όλα τα υπόλοιπα αποτελέσματα νικηφόρα, η Σοβιετική ομάδα τερμάτισε 6,5 βαθμούς μπροστά από την Τσεχοσλοβακία που κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν στην 3η θέση και στο χάλκινο μετάλλιο.

Η παρουσία των Κάρποβ και Κασπάροβ (τα δύο μεγάλα «Κα») στις πρώτες δύο σκακιέρες της Σοβιετικής ομάδας ήταν ουσιαστικά μία υπενθύμιση ότι η προσπάθεια για την 1η θέση από κάποια άλλη ομάδα, αυτή τη φορά έμοιαζε με εντελώς ανέφικτο στόχο.

Οι αγώνες ξεκίνησαν στις 30 Οκτωβρίου και εκείνη την ημέρα είδαμε και το μοναδικό 1-0 στην ιστορία των αγώνων, αφού 7 από τους 8 παίκτες που είχαν δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα Γουατεμάλα-Σενεγάλη δεν εμφανίστηκαν! Οι πρώτοι γύροι επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά και ήδη από τα μέσα της διαδρομής οι Σοβιετικοί είχαν αρχίσει να χτίζουν διαφορά ασφαλείας. Η Ελβετία, σε αυτό το σημείο των αγώνων είχε κατορθώσει με επικεφαλής τον Κορτσνόι να σκαρφαλώσει στην 3η θέση της βαθμολογίας αλλά κληρώθηκε με την ΕΣΣΔ. Το τελικό 4-0 που περιλάμβανε και μια πανέμορφη νίκη του Κασπάροβ επί του Κορτσνόι, μια από τις ωραιότερες παρτίδες που έχουν παιχτεί σε Ολυμπιάδες, προσγείωσε απότομα τα όνειρά τους. Κι ενώ οι Σοβιετικοί έκαναν έναν ευχάριστο περίπατο η διεκδίκηση των άλλων μεταλλίων ήταν πολύ σκληρή. Στον τελευταίο γύρο η εντυπωσιακά σταθερή ομάδα της Τσεχοσλοβακίας νίκησε την Ολλανδία και σφράγισε το ασημένιο μετάλλιο. Οι ΗΠΑ βρέθηκαν και πάλι σε μια Ολυμπιάδα στην 3η θέση ενώ η Γιουγκοσλαβία παρά τη νίκη της επί της Γερμανία με 3-1, έμεινε στην 4η θέση. Η Ουγγαρία κατέλαβε την 5η και η Βουλγαρία την 6η.

Έτσι, μετά από κάποια χρόνια αμφισβήτησης (βασικά από την ομάδα της Ουγγαρίας), η Σοβιετική Ένωση αυτή τη φορά εντυπωσίασε και κυριάρχησε στους αγώνες. Η διαφορά των 6,5 πόντων από τη δεύτερη ομάδα ήταν μια επιβεβαίωση για τη μεγάλη της κλάση

Στιγμιότυπο από τον αγώνα Σοβιετικής Ένωσης Ρουμανίας.

Κορτσνόι – Κασπάροβ

Σίγουρα κορυφαία στιγμή της Ολυμπιάδας ήταν η παρτίδα του 10ου γύρου, στην πρώτη σκακιέρα της συνάντησης Ελβετίας – Σοβιετικής Ένωσης. Ο Ανατόλι Κάρποβ πήρε ρεπό με αποτέλεσμα ο Γκάρι Κασπάροβ να βρεθεί αντίπαλος του Βίκτωρα Κορτσνόι. Το παιχνίδι είχε πολύ σημαντική πολιτική διάσταση. Ο Κορτσνόι ήταν ήδη 51 ετών και ήταν από το 1976 φυγάς από τη Σοβιετική Ένωση. Ζούσε στην Ελβετία από το 1977 και είχε βρεθεί δύο φορές αντίπαλος του Ανατόλι Κάρποβ σε τελικούς παγκοσμίου πρωταθλήματος. Το 1978 στο Μπαγκούιο των Φιλιππίνων έχασε 6-5 μετά από μαραθώνιο ματς, ενώ το 1981 έχασε και πάλι με 6-2 στο Μεράνο της Ιταλίας.

Ο Κασπάροβ, στα του 19 χρόνια, ήταν το ανερχόμενο αστέρι της σοβιετικής σκακιστικής μηχανής. Ένα μήνα πριν από την Ολυμπιάδα, είχε κερδίσει το Ιντερζόναλ της Μόσχας, ανοίγοντας το δρόμο για τη διεκδίκηση του παγκοσμίου τίτλου από τον Ανατόλι Κάρποβ, κάτι που έγινε το 1984 και ολοκληρώθηκε το 1985 με την κατάκτηση της κορυφαίας σκακιστικής διάκρισης.

Ήταν το πρώτο παιχνίδι ανάμεσα στους δύο παίκτες και η παρτίδα ανάμεσα στον «αποστάτη» και τον ανερχόμενο αστέρα του συστήματος είχε εκρηκτική ένταση. Ο νεαρός Κασπάροβ έπαιξε μια από τις πιο όμορφες και δυναμικές παρτίδες του φτάνοντας στη νίκη με θεαματικό τρόπο. Ο Σοσόνκο έγραψε πως στο τέλος της παρτίδας ο Βίκτωρ Κορτσνόι εγκαταλείποντας, ψιθύρισε τυπικά στον Κασπάροβ «congratulations», στα αγγλικά. Επί πολλά χρόνια, μετά το πολιτικό άσυλο ο Κορτσνόι, όταν -πολύ σπάνια- μιλούσε σε αντιπάλους από τη Σοβιετική Ένωση το έκανε πάντα στα αγγλικά, ποτέ πια στην κοινή μητρική τους γλώσσα τα ρωσικά.

Ελληνική ομάδα

Η εθνική μας ομάδα είχε μια καλή παρουσία στηριζόμενη σε αρκετούς νέους παίκτες και τελικά κατέκτησε την 35η θέση ανάμεσα σε 91 χώρες, τερματίζοντας λίγο πιο πάνω από τη μέση της βαθμολογίας. Την ομάδα αποτελούσαν οι Σπύρος Σκέμπρης (5,5/12), Νίκος Σκαλκώτας (5/10), Ηλίας Κουρκουνάκης (5,5/10), Νίκος Γαβριλάκης (7/10), Θησέας Λιβέριος (3/7) και ο Γιώργος Τρικαλιώτης (3,5/7). Η επίδοση του Νίκου Γαβριλάκη ήταν αριθμητικώς το καλύτερο ελληνικό ποσοστό σε Ολυμπιακούς αγώνες.

Μαρίνα Πογκορεβίτσι – Μακροπούλου Το 1982 ήταν η νεαρότερη σκακίστρια με τον τίτλο της γκραν μετρ.

Ολυμπιάδα Γυναικών

Στην Ολυμπιάδα Γυναικών δήλωσαν συμμετοχή 45 χώρες αλλά η ομάδα της Δομινικανής Δημοκρατίας ποτέ δεν εμφανίστηκε. Όπως και στο ανοικτό τουρνουά η ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης, με επικεφαλής την παγκόσμια πρωταθλήτρια Μάγια Τσιμπουρντανίτζε, κέρδισε με άνεση το χρυσό μετάλλιο με διαφορά ασφαλείας τριών βαθμών. Η Ρουμανία και η Ουγγαρία κατέκτησαν αντίστοιχα το αργυρό και χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα. Να σημειώσουμε ότι στην ομάδα της Ρουμανίας, στη δεύτερη σκακιέρα, αγωνίστηκε η νεαρή γκραν μετρ Μαρίνα Πογκορεβίτσι που με επίδοση 7,5/11 πήρε το χάλκινο ατομικό μετάλλιο στη σκακιέρα της. Η Μαρίνα, μετά από λίγα χρόνια παντρεύτηκε τον πρωταθλητή μας Γιώργο Μακρόπουλο, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα και ως Μαρίνα Μακροπούλου εκπροσώπησε την εθνική ομάδας μας με πολύ μεγάλη επιτυχία επί σειρά ετών.

Η 21η θέση ήταν ο απολογισμός της ελληνικής συμμετοχής στους αγώνες. Η ομάδα μας, ανανεωμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό, αποτελείτο από τις Κατερίνα Νίκα (5/10), Εύα Κόντου (6/11), Μάρθα Φυρίγου (5/9) και Κική Μιχαηλίδου (4,5/9).
Πηγή: Τα αποσπάσματα για την Ολυμπιάδα είναι από άρθρο του Κοσμά Κέφαλου στην Αυγή

——

Παίζει ο μαύρος και ματ σε 2 ***

Μαθήματα σκάκι στον Α.Ο.ΚΥΔΩΝ

Το lock-down ανέστειλε κάθε αθλητική δραστηριότητα κλειστού χώρου. Έτσι και τα μαθήματα σκάκι σταμάτησαν για όσο διάστημα διαρκέσει. Οι προπονητές όμως συνεχίζουν να παραδίδουν μαθήματα on-line. Μπορείτε να έρχεστε σε επαφή με τους προπονητές κ.κ. Γιώργο Μυλωνάκη (6972442935), Νίκο Σγουρό (6978777543), Δημήτρη Λαδά(6943801862) και Φώτη Τόλια (6946636405)για να σας ενημερώσουν σχετικά.

*** 1. …Βη1+ 2. Π:η1 θ2:ν1Β+#


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα