Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αβέβαιη εξέλιξη του East Med

Το ενδιαφέρον των ισχυρών έχει στραφεί μετά την ύφεση της πανδημίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην μετάβαση της “πράσινης ενέργειας” μέσω της περιβαλλοντικής αειφορίας. Η ακολουθούμενη τακτική της πετρελαϊκής πολιτικής και της εκμετάλλευσης φυσικού αερίου θεωρούνται ξεπερασμένοι ενεργειακοί σχεδιασμοί και προωθούνται επενδύσεις σε βιώσιμες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.).

Η Ευρώπη έχει προχωρήσει στην “πράσινη ενέργεια” στοχεύοντας στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος πάνω απο 55% μέχρι το 2030 και τον μηδενισμό του ως το 2050. Ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν θα χρηματοδοτεί έργα για ορυκτά καύσιμα απ’ το 2022 κι ύστερα. Τούτο θα είναι απαγορευτικό για έρευνες και μελλοντικές εξορύξεις ορυκτών καυσίμων κατ’ επέκτασιν δε και για κατασκευές αγωγών, όπως ο East Med. Αυτός ο αγωγός δεν θεωρείται εμπορεύσιμος, διότι δεν θα εξασφαλίζει μεταφορά ικανών ποσοτήτων φυσικού αερίου λόγω της στροφής στις ΑΠΕ, οπότε θα υπάρχει μειωμένη ζήτηση και το σπουδαιότερο, ότι τα κοιτάσματα δεν είναι ελκυστικά για εκμετάλλευση. Ως εκ τούτου καμία εταιρεία δεν πρόκειται να επενδύσει σε ένα έργο, που γίνεται με περιορισμένο οικονομικό κέρδος, αλλά και για πολιτικές σκοπιμότητες.

Οι εκτιμητές προγραμμάτων φυσικού αερίου και δη της Ανατολικής Μεσογείου θεωρούν ότι η παραγωγή του είναι ακριβή, εν σχέσει με άλλες περιοχές και τηρουμένων των αναλογιών πιθανολογείται αυτά τα κοιτάσματα να μην αξιοποιηθούν. Εκείνο, που εξετάζεται εκτενώς είναι τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Μεσογείου του “Ζορ” που ελέγχονται από την Αίγυπτο, είναι να τα αξιοποιήσει με τα δύο υφιστάμενα εργοστάσια της υγροποίησης και να τα εξαγάγει υπό μορφήν υγρού (L.N.G.) Αυτή η περίπτωση ωφελεί τη χώρα μας λόγω του τερματικού σταθμού, που υπάρχει στην Αλεξανδρούπολη. Εκτιμάται λοιπόν ότι ο East Med που θα συνέδεε ισραηλινά και κυπριακά, ίσως και ελληνικά της Κρήτης κοιτάσματα αερίου που θα προορίζονταν μέσω της μεγαλονήσου και της Ιταλίας στην Ευρώπη, δεν προκαλεί το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Στον Ερντογάν είναι γνωστές αυτές οι προοπτικές. Βλέπει την απροθυμία της Αιγύπτου να συμβάλλει στην αξιοποίηση του East Med, αλλά και της Ιταλίας να δεχθεί να γίνει τερματισμός του αγωγού στο έδαφός της και προσπαθεί να συμμετάσχει σε κάθε συζήτηση σε όσες διαδικασίες γίνονται στην Ανατ. Μεσόγειο για γεωστρατηγικους σκοπούς να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά, θεωρώντας ότι του ανήκει η ηγεμόνευση και ο έλεγχος στην Ανατολ. Μεσόγειο. Αδιαφορεί που χαρακτηρίζεται αλαζόνας, ότι δεν μπορεί να συνεννοηθεί με τους γείτονές του, γι’ αυτό προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες με ερευνητικά σκάφη και επίδειξη ισχύος και εκφοβισμών. Η προώθηση από την Ε.Ε. των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα είναι μια απάντηση στις Τουρκικές προκλήσεις, η οποία θα χάσει τα ατού της, κυρίως το ενεργητικό, που το εκμεταλλεύεται για γεωπολιτικά σχέδια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα