Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Άτυπος δείπνος

Η συνάντηση που προετοίµασε το Μέγαρο Μαξίµου, επ’ ευκαιρία της επετείου των 20 χρόνων από τη διεύρυνση της Ε.Ε. µε χώρες των ∆. Βαλκανίων, είναι από τη µια µεριά θετικό για την Ελλάδα, γιατί δείχνει την ηγετική της θέση, ότι «στέκεται στο wπλευρό των ∆. Βαλκανίων ως µέλος της Ευρωπαϊκής Οικογένειας», αλλά από την άλλη είναι θέµα να µην παραβρίσκονται η Αλβανία και η Τουρκία.
Είναι χώρες που συνορεύουν µε τη δική µας, έχουµε δε προβλήµατα και µε τις δύο. Με την Αλβανία υπάρχει το ζήτηµα Φρέντι Μπελέρη. «Αν εκαλείτο ο Έντι Ράµα και ανταποκρίνετο, θα µπορούσε ο πρωθυπουργός να του τα ‘λεγε ξεκάθαρα, ενώπιον όλων. Με την Τουρκία έχουµε το θέµα της επέµβασής τους στην πράσινη γραµµή, στη «νεκρή ζώνη», για την κατασκευή δρόµου, όπου οι µπουλντόζες απείλησαν να καταστρέψουν τα οχήµατα της Ειρηνευτικής ∆ύναµης UNFICYP του ΟΗΕ, η οποία επενέβη για να σταµατήσει την παρανοµία.
∆εν προσεκλήθη ο Ερντογάν, αλλά έγινε πρόσκληση στον Αλβανό Πρόεδρο Μπαϊράµ Μπεγκάι, ο οποίος αρνήθηκε. Έτσι οι προϋποθέσεις που υπήρχαν για την αποστολή συνυποσχετικού στη Χάγη χάραξης οριοθετικής γραµµής υφαλοκρηπίδας και Α.Ο.Ζ., Ελλάδος – Αλβανίας, στράβωσε. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δοκιµάζονται και οι διαθέσεις της ∆ύσης και ίσως οδηγηθούν ξανά σε αδιέξοδο οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Οι προσκλήσεις έγιναν επιλεκτικά, µε αποτέλεσµα το ρήγµα µεταξύ Αθηνών – Τιράνων και Αθηνών – Άγκυρας να διευρύνεται. Εκλήθησαν οι ηγέτες ή επικεφαλής της Σερβίας, της Β. Μακεδονίας, της Βουλγαρίας, Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Ρουµανίας, Μολδαβίας, Κροατίας, Μαυροβούνιου και Κοσόβου. Παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίµιρ Ζελένσκι, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Ας σηµειωθεί ότι η εν λόγω Πρόεδρος προηγήθηκε των άλλων και φιλοξενήθηκε στην Κρήτη από τον κ. Πρωθυπουργό. Ίσως µε τον ερχοµό της προετοίµασε την ατζέντα των συζητήσεων αυτής της άτυπης συγκέντρωσης.
Όλες οι χώρες αποτελούν µια εδαφική συνέχεια απ’ τη Μεσόγειο ως την Ουκρανία. Θα ήταν ανεδαφικό να υποστηρίξει κανείς ότι η άτυπη διάσκεψη έγινε για τα 20 χρόνια από την ένταξη χωρών των ∆. Βαλκανίων στην Ε.Ε. Ο πόλος έλξεως είναι η Ουκρανία και τούτο αποδεικνύεται από την παρουσία των Ζελένσκι, η οποία έµεινε κρυφή µέχρι την τελευταία στιγµή και ο οποίος εκτός των άλλων ζήτησε να εκπαιδευτούν Ουκρανοί πιλότοι στα F-16 στη χώρα µας.
Βλέπετε αναβαπτιζόµαστε εµπλεκόµενοι στο Ουκρανικό!

∆ιόρθωση σε δηµοσίευµα

Στο χθεσινό άρθρο του Χρήστου Πλέσσα που δηµοσιεύθηκε στην εφηµερίδα µας µε τίτλο «ΝΑΤΟΪΚΗ πρόταση λύσης του ουκρανικού» γράφτηκε εκ παραδροµής «ο Ουκρανός Πρόεδρος είναι δυνατόν να δεχθεί την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ µε παράδοση κυριαρχικών δικαιωµάτων στη Ρωσία, επωµιζόµενος το “βαρίδι” της προεδρίας όσο ζει;», αντί του σωστού « επωµιζόµενος το “βαρίδι” της προδοσίας όσο ζει;»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα