Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Αθηνάς Κανιτσάκη: “Το πρώτο μεγάλο ταξίδι”

Eνα όμορφο και χαριτωμένο κοριτσίστικο πρόσωπο. Μαλλιά καστανά σε μέτριο μήκος κομμένα, με χωρίστρα, και χτενισμένα σε στυλ «τσάρλεστον» με τις άκρες προς τα έξω. Μάτια που ατενίζουν δυναμικά το Αύριο. Χέρια που πλαισιώνουν το πρόσωπο, το αριστερό να στηρίζει το πηγούνι και το δεξί με ακουμπισμένη τη ράχη της παλάμης στη δεξιά παρειά.
Στη φωτογραφία που περιγράφουμε και που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου, εικονίζεται η γνωστή σε όλους μας και αγαπητή Αθηνά Κανιτσάκη-Κατσαρού, πολυγραφότατη και αναμφίβολα ταλαντούχα. Είναι λίγο καιρό μετά την αποφοίτησή της από το εξατάξιο Γυμνάσιο της Σάμου. Τότε που είχε επιστρέψει από το πρώτο της μεγάλο ταξίδι στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στην Αγγλία, όπου είχε μείνει, για κάποιο διάστημα, προκειμένου να πραγματοποιήσει σπουδές στην αγγλική γλώσσα. Οι εντυπώσεις της από εκείνο το ταξίδι και την επί μήνες διαμονή της στο Κέημπριτζ συνέθεσαν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πόνημα.
Το βιβλίο με τίτλο «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ» έχει όλα τα μοναδικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν τη γραφή της Αθηνάς Κανιτσάκη. Διαθέτει απαράμιλλη φρεσκάδα λόγου, αμεσότητα και σαφήνεια. Με ένα τρόπο μαγικό, θα λέγαμε, καθιστά τον αναγνώστη ενθουσιώδη συνταξιδιώτη στις διαδρομές όπου η έμπνευση και ο λόγος οδηγούν. Το συγκεκριμένο βιβλίο μάλιστα, που έχει αυτοβιογραφικό χαρακτήρα, χαρακτηρίζεται από αφήγηση τόσο ζωντανή, ώστε διαβάζεται «απνευστί» και προσκαλεί για νέες αναγνώσεις.
Κατοικίες βικτωριανού ρυθμού και άνθρωποι περισσότερο ή λιγότερο απόμακροι, συνήθως όμως αξιοσημείωτα ευγενικοί και διακριτικά φιλόξενοι, αξιοθέατα και μουσεία, κοινωνικοί ρυθμοί και διατροφικές συνήθειες, η ενοριακή ζωή των Ελλήνων της διασποράς, αναπάντεχες γιορτινές ιδέες και ευτράπελες, αλλά χαρμόσυνες στιγμές, φιλίες που ρίζωσαν, άνθισαν και κράτησαν επάξια τη θέση τους στο πεδίο της αναγνώρισης, η διαρκής αναπόληση της πατρώας γης και των οικείων προσώπων, η νοσταλγία της επανόδου.
Κάθε ενότητα του βιβλίου, το οποίο εκ πρώτης όψεως εντάσσεται στην ταξιδιωτική λογοτεχνία, συνιστά και μια ενδιαφέρουσα ιστορία, χρωματισμένη με τους απαράμιλλους τόνους του αφηγηματικού χαρίσματος που διακρίνει τη συγγραφέα. Ανθρώπινη ματιά, χιούμορ «τόσο όσο», αποτύπωση μιας καθολικής μελέτης ενός άλλου τόπου και πολιτισμού.
Θερμά συγχαρητήρια, αγαπητή Αθηνά. Το πόνημά σου αυτό, αφιερωμένο στο πρώτο σου μεγάλο ταξίδι, μας προσφέρει πλούσιες και παραστατικές περιγραφές από εικόνες ιδωμένες με τα μάτια της νιότης που προσεγγίζει έναν άλλο κόσμο. Οι αναφορές σε θέματα πολιτισμικών διαφορών, αλλά και αντιστοιχιών, σε ανθρώπινο επίπεδο, είναι πολύ ενδιαφέρουσες.
Μέσα από τα πολλά χαριτωμένα στιγμιότυπα που καταγράφονται, η αφήγησή σου μας χαρίζει το χαμόγελο, που τόσο έχουμε ανάγκη όλοι. Παράλληλα, μέσα από τη νοσταλγία, τη συγκίνηση και τη διακριτική αναφορά στην Απώλεια σε κάποιες από τις τελευταίες σελίδες, βλέπουμε εσένα στο Τώρα. Σε βλέπουμε να στέκεσαι στο πλατύσκαλο της βιωματικής σοφίας και της υπαρξιακής ωριμότητας, καθώς ατενίζεις το Αύριο με τη δύναμη της ματιάς που έχει το κορίτσια της φωτογραφίας στο εξώφυλλο του νέου βιβλίου σου.
Να είναι καλοτάξιδο και αυτό, να προχωράς πάντοτε με καλές εμπνεύσεις!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα