Πέμπτη, 7 Ιουλίου, 2022

Άσβεστη η μνήμη του Σμηναγού Ηλιάκη 16 χρόνια μετά

minoan lines

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης, τις καταθέσεις στεφάνων και τις ομιλίες που υμνούσαν τον ήρωα των αιθέρων φύλακα του ελληνικού ουρανού Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη.

Ο Σμηναγός Ηλιάκης σκοτώθηκε έπειτα από δολοφονικούς χειρισμούς Τούρκου πιλότου μαχητικού, τον οποίο νωρίτερα είχε αναχαιτίσει.

Το ιερατικό συλλείτουργο αποτελούσαν ο αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Μαυρολέων εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου με τοπικούς κληρικούς, ενώ εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου ο πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Θωμαδάκης.
Το “παρών” έδωσαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Χαρδαλιάς, ο αρχηγός του ΓΕΑ Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, αξιωματικοί εκπρόσωποι αρχηγών γενικών επιτελείων, βουλευτές εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των κομμάτων, πρώην βουλευτές και αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι Περιφέρειας Κρήτης και Ν. Αιγαίου, Δήμου Χανίων, Δήμου Κάσου, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, εκπαίδευσης με την παρουσία μαθητών, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας και αρκετός κόσμος.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην εκδήλωση στην Κάρπαθο.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καρπάθου Γιάννης Νισύριος τόνισε: «16 χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, που όλους μας είχε συγκλονίσει ακόμα, τιμάμε εδώ στην Κάρπαθο, τον δικό μας Ίκαρο τον δικό μας ήρωα, τον Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη, υπερασπιστή αυτής της θάλασσας, αυτού του ουρανού, αυτών των αιγαιοπελαγήτικων νησιών, που μετρούν τρεις χιλιάδες χρόνια, ίσως και περισσότερα, αδιάκοπης ζωής. Εδώ γεννήθηκε ο πολιτισμός, εδώ αναπτύχθηκε το ελληνικό πνεύμα…».
Και συνεχίζοντας αναφερόμενος στον αείμνηστο ήρωα, τόνισε: «Ας σκύψουμε ευλαβικά το κεφάλι μας και ας προσευχηθούμε για την ανάπαυση της ψυχής του ήρωα Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη».

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Στην Κάρπαθο εκτός από τους συγγενείς
του Σμηναγού, ταξίδεψαν
ο π. δήμαρχος Κυριάκος Βιρβιδάκης (ερχόμενος από την Αθήνα), o αντιπεριφερειάρχης Κ. Γύπαρης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Τσουπάκης και Μιχαηλάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Τσαπάκος και Χαρ. Λουτσέτης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας Αντώνιος Καμπιανάκης κ.ά.

Συγκίνησε ο αδερφός του Κώστα Ηλιάκη, Φίλιππας με τον χαιρετισμό του υπογραμμίζοντας τα εξής: «Ο Σμηναγός Ηλιάκης Κων/νος, 16 χρόνια μετά, είναι εδώ, μαζί μας, εξακολουθεί να ζει στις καρδιές των Ελλήνων.
Ο μικρός μου αδελφός, με αφοσίωση και αυταπάρνηση πρόσφερε στην πατρίδα, τα νιάτα, τη συνέπεια και την αγάπη του για αυτήν, μας το έδειξε η πορεία του μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της ζωής του.
Στις 23 Μαΐου 2006, η Τουρκική  αποστολή προγραμματίστηκε και υλοποιήθηκε επιχειρησιακά ως κατασκοπευτική αποστολή, προκύπτει από την σύνθεση και την πορεία της στο FIR Αθηνών. Σε τέτοιες αποστολές, προφανώς, οι εντολές και οδηγίες είναι σαφείς, απόδειξη ο τρόπος που έδρασε ο Τούρκος πιλότος.
Η συνέχεια, το αποτέλεσμα και οι επιπτώσεις του είναι γνωστά. Η απόφαση να  παραδοθεί άμεσα αυτός που τον χτύπησε δίχως να ζητηθούν εξηγήσεις υποβάθμισε μείζον εθνικό περιστατικό, αποθράσυνε τον παραβάτη, κάτι που βλέπουμε και σήμερα με την ίδια ένταση και προκλητικότητα.
Όχι άλλο αίμα υπερασπιστών της αξιοπρέπειας και των νόμιμων δικαιωμάτων  της πατρίδας, από τον μόνιμο ταραξία της περιοχής».

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ Γ.Ε.Α.

Ο αρχηγός ΓΕΑ κ. Μπουρολιάς σημείωσε: «Η 23 Μαΐου 2006 είναι μια ημερομηνία που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στο μυαλό κάθε Έλληνα αεροπόρου αλλά και κάθε απλού πολίτη του ιερού αυτού τόπου. Σε αυτή την περιοχή κοντά στο ηρωικό νησί της Καρπάθου πριν από 16 χρόνια έπεσε στον βωμό του καθήκοντος ο Σμηναγός ιπτάμενος Κωνσταντίνος Ηλιάκης, θύμα ενός ακήρυχτου πολέμου που καθημερινά μαίνεται στο Αιγαίο τα τελευταία 60 χρόνια.
Ρίχνοντας το βλέμμα στο παρελθόν από τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και για δύο σχεδόν αιώνες οι σχέσεις της χώρας μας με τη γείτονα χαρακτηρίζονται από διαρκείς εντάσεις…». Για να συνεχίσει λεπτομερώς με αναφορά σε ιστορικά ντοκουμέντα τονίζοντας για τον ήρωα Ηλιάκη τα εξής:
«Γνωρίζοντας προσωπικά τον Κώστα μπορώ να καταθέσω πόσο σοβαρός και θερμός άνθρωπος υπήρξε, εξαιρετικός οικογενειάρχης και ικανότατος αεροπόρος που τίμησε τον όπλο και την πατρίδα δίνοντας τη ζωή του για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας του λαού της, Η θυσία του αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές οι οποίες τόσο ανάγκη έχουν από πρότυπα που αναδεικνύουν υψηλό φρόνημα, αίσθηση καθήκοντος, πίστη στην αποστολή και αυταπάρνηση…».

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝ. ΑΜΥΝΑΣ

Ο δήμαρχος Καρπάθου Γιάννης Νισύριος παρέθεσε γεύμα και αντάλλαξε δώρα με τους επισήμους.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνα κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε: «Εκπροσωπώντας την Ελληνική κυβέρνηση και μεταφέροντας τον προσωπικό χαιρετισμό του κ. πρωθυπουργού αισθάνομαι βαθύτατα συγκινημένος που παραβρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον αξέχαστο πιλότο της Πολεμικής μας αεροπορίας Σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη, έναν ατρόμητο μαχητή των αιθέρων που θυσιάστηκε εν ώρα καθήκοντος εκτελώντας με συνέπεια την αποστολή του.
Ο ηρωικός μας πιλότος έχασε τη ζωή του στις 23 Μαΐου του 2006 κατά την διάρκεια αναχαίτισης τριών τουρκικών αεροσκαφών που είχαν παραβιάσει τον Εθνικό εναέριο χώρο μας. Κατά τη διάρκεια της εμπλοκής, ένας από τους Τούρκους πιλότους επιδεικνύοντας όπως είπε και ο αρχηγός παντελή έλλειψη επαγγελματισμού και σεβασμού στους κανόνες ασφαλείας επιχείρησε επικίνδυνο ελιγμό και συγρούστηκε με το αεροσκάφος F – 16  του ήρωα αεροπόρου μας με αποτέλεσμα να συντριβεί στη θάλασσα βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια του, τις Ένοπλες Δυνάμεις, ολόκληρη την ελληνική κοινωνία παιρνώντας όμως στο πάνθεον των ηρώων μας.
Η θυσία του αυτή συνιστά αναμφίβολα απόδειξη της αυταπάρνησης που χαρακτηρίζει όλους τους πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας…».
Ακολουθησαν καταθέσεις στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, έγινε ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου, ενώ στη διάρκεια της τελετής διέσχισαν τον Καρπάθιο ουρανό δύο πολεμικά μας αεροσκάφη αποτίοντας τιμή στη μνήμη του ήρωα Κώστα.
Η εκδήλωση τελείωσε με παράθεση γεύματος από τον Δήμο Καρπάθου σε ταβέρνα της πρωτεύουσας του νησιού, τα Πηγάδια όπου βρίσκεται και το Μνημείο του Κώστα Ηλιάκη.
Μετά το γεύμα ο δήμαρχος κ. Γιάννης Νισύριος αντάλλαξε αναμνηστικά δώρα με τον υφυπουργό και τους ανώτατους αξιωματικούς καθώς και με τον Φίλιππα Ηλιάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Εξιχνιάστηκε στα Χανιά εγκληματική ομάδα που διέπραττε απάτες

Εξιχνιάστηκαν σήμερα (06.07.2022) από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου δέκα εφτά (17) υποθέσεις απάτης (15 τετελεσμένες και 2 απόπειρες) οι οποίες διαπράχθηκαν σε διάφορες...

18 συλλήψεις στα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου

Συνελήφθησαν, κατά το χρονικό διάστημα από την 27.06.2022 έως και 03.07.2022 στον Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» και στον Διεθνή Αερολιμένα Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης»...

Μια πολύτεκνη μητέρα στο Πανεπιστήμιο

» Η Μαρία Κουκουράκη από το ΕΠΑΛ Βενιζέλου ετοιμάζεται να βρεθεί στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Κρήτης   «Η αγωγή και η αξιοπρέπεια ενός ανθρώπου δεν εξαρτάται...

Έξαρση γαστρεντερίτιδας στα Χανιά

Έξαρση σε γαστρεντερίτιδες και λοιμώξεις του αναπνευστικού που δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα Χανιά, εν μέσω κορύφωσης νέου πανδημικού...

Ηράκλειο: 42χρονος χτύπησε μέχρι θανάτου τη μητέρα του

Οικογενειακή τραγωδία στο Ηράκλειο όταν 67χρονη έπεσε νεκρή από τα χέρια του γιου της. Ο 42χρονος άνδρας, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν διέμενε με...

ΕΟΔΥ: Πρώτος θάνατος παιδιού από οξεία ηπατίτιδα στην Ελλάδα

«Σήμερα καταγράφηκε στη χώρα μας ο πρώτος θάνατος παιδιού, που συνδέεται με σοβαρή οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. «Πρόκειται για παιδί...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα