Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Άστεγο από το 2019 το εργαστήρι του ΕΠΑΛ Κισσάμου

Εδώ και έναν χρόνο κατασκευάζεται η προκάτ εγκατάσταση!

«Δεν ζητάμε κάτι παράλογο, να λειτουργήσουν επιτέλους κανονικά τα εργαστήρια μας» λένε μαθητές και εκπαιδευτικοί του ΕΠΑΛ Κισσάμου “Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης”. Από το Νοέμβριο του 2019 και μετά το σεισμό που έπληξε το κτηριακό συγκρότημα που στέγαζε το σχολείο κρίνοντας το ακατάλληλο, το σχολείο δεν διαθέτει τα προβλεπόμενα βάσει νόμου εργαστήρια του.

Το μεταλλικό “προκάτ” κτήριο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται πριν από ένα χρόνο για να φιλοξενήσει εργαστήρια, βιβλιοθήκη, αίθουσα εκδηλώσεων παραμένει γιαπί. Ο διευθυντής του σχολείου κ. Νεκτάριος Ζουριδάκης μας ξεναγεί στο χώρο του ημιτελούς “προκάτ” κτηρίου, στον 1ο όροφο όπου ένα σωρό βιβλία είναι στοιβαγμένα, στο ισόγειο όπου μια ομάδα μαθητών του μηχανολογικού τομέα προσπαθεί να “λύσει” έναν κινητήρα οχήματος. Δεν μπορείς να μην αναγνωρίσεις τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών, τη θέληση για μάθηση των μαθητών και τις απαράδεκτες συνθήκες μέσα στις οποίες είναι υποχρεωμένοι να κάνουν το μάθημα τους!


«Μετά το σεισμό του Νοεμβρίου του 2019 το κτήριο μας κρίθηκε ακατάλληλο. Για ένα έτος το σχολείο λειτουργούσε σε απογευματινή βάρδια με τα εργαστηριακά μαθήματα να γίνονται σε ιδιωτικούς χώρους επιχειρήσεων. Την επόμενη χρονιά ήλθαν οι 17 “ προκατ “αίθουσες και τοποθετήθηκαν στη θέση “Μαύρο Μώλος”. Δύο αίθουσες για γραφεία και οι υπόλοιπες για τις σχολικές τάξεις. Επειδή οι υπόλοιπες 15 αίθουσες δεν επαρκούσαν για την κάλυψη και των εργαστηριακών αναγκών, 4 εξ’ αυτών χωρίστηκαν με ότι αυτό συνεπάγετο για την ασφάλεια και την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών, εν μέσω πανδημίας COVID-19 που μας ταλαιπώρησε και εξακολουθεί να μας ταλαιπωρεί από τις αρχές του 2020. Από τότε περιμένουμε την υλοποίηση του μεταλλικόυ κτηρίου που θα στεγάσει τα «κανονικά» εργαστήρια, τη βιβλιοθήκη και το αμφιθέατρο του σχολείου» μας λέει ο κ. Ζουριδάκης, που εξηγεί πως δυστυχώς αυτή τη στιγμή τα εργαστήρια του σχολείου λειτουργούν υποτυπωδώς.
Σαν να μην έφταναν όλα τα προβλήματα που προέκυψαν από το σεισμό ήλθε και η απώλεια και καταστροφή σημαντικών υλικών (τεχνικού εξοπλισμού των εργαστηρίων, εξέδρες αμφιθεάτρου) κατά την κατεδάφιση του κτηρίου και για την οποία ο Δήμος Κισσάμου βρίσκεται σε δικαστική αντιπαράθεση με τον εργολάβο! Στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι τα απολεσθέντα-κατεστραφέντα μηχανήματα ήταν όλα λειτουργικά και η απώλειά τους δεν επιτρέπει πλέον την υλοποίηση μεγάλου μέρους πρακτικών ασκήσεων του αναλυτικού προγράμματος.
«Απαιτούμε άμεσα την ολοκλήρωση/παράδοση του “προκατ” κτήριου ώστε το σχολείο μας επιτέλους να μπεί σε κανονικό ρυθμό λειτουργίας. Είναι η 4η συνεχόμενη σχολική χρονιά που λειτουργούμε σε κατάσταση «ανάγκης». Δεν αντέχει πλέον η σχολική μας» αναφέρει ο διευθυντής του σχολείου.
Παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις οι εργασίες αποπεράτωσης του μεταλλικού κτηρίου προχωρούν πολύ αργά και με μεγάλη καθυστέρηση.
«Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ότι τα θέματα της παιδείας είναι μείζονος προτεραιότητας! Είμαστε σε διαρκή επαφή με τον εργολάβο και την Περιφέρεια. Ο εργολάβος μας λέει ότι λόγω έλλειψης χρημάτων δεν προχωράει το έργο, από την Περιφέρεια έχουμε την ενημέρωση ότι είναι κανονική η ροή των χρημάτων. Επί της ουσίας εμείς βλέπουμε το έργο να προχωράει πολύ αργά και τα μαθήματα μας να γίνονται όπως γίνονται» τονίζει ο κ. Ζουριδάκης. Στο ημιτελές μεταλλικό κτήριο δεν έχουν τοποθετηθεί πόρτες-παράθυρα με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων να έχουμε εισροή υδάτων ακόμα και στο χώρο που έχουν τοποθετηθεί τα βιβλία, ενώ έχει ήδη αρχίσει και η διάβρωση των τοποθετημένων γυψοσανίδων επένδυσης των εσωτερικών τοίχων. «Όταν δε σε αρμόδιο τον προβληματισμό μου σχετικά με την διάβρωση/καταστροφή των γυψοσανίδων έκπληκτος έλαβα την απάντηση ότι θα αντικατασταθούν. Γεγονός που θυμίζει το ¨Γεφύρι της Άρτας» έν έτει 2022» επισημαίνει ο διευθυντής.
Σημειώνεται ότι στο ΕΠΑΛ από τις 35 ώρες την εβδομάδα για τους μαθητές, οι 23 είναι στα εργαστήρια, ειδικά στη Β΄ και τη Γ΄ τάξη που έχουν πάρει και ειδικότητα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα