Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022

Αστεγοι… εκπαιδευτικοί στα Χανιά

Με μια πόλη “εχθρική” βρίσκονται αντιμέτωποι εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που τοποθετήθηκαν στα Χανιά και αναζητούν σπίτι για να μείνουν. Οι προσφερόμενες προς ενοικίαση κατοικίες είναι ελάχιστες, ενώ τα ενοίκια που ζητούνται είναι απλησίαστα για τους, ούτως ή άλλως, χαμηλά αμειβόμενους εκπαιδευτικούς.

Πολλοί είναι οι αναπληρωτές που αναγκάζονται να μείνουν στρωματσάδα στο πάτωμα κάποιου συναδέλφου ή φιλικού σπιτιού έως ότου βρουν κάποια κατοικία ενώ άλλοι υποχρεώνονται να πληρώσουν ξενοδοχείο κι άλλοι να τη βγάλουν όπως – όπως με… σκηνή σε κάποιο κάμπινγκ.
ΟΛΑ Σ’ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H αναπληρώτρια δασκάλα γενικής αγωγής Κατερίνα Τρίγκα
H αναπληρώτρια δασκάλα γενικής αγωγής Κατερίνα Τρίγκα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αναπληρώτρια δασκάλα γενικής αγωγής Κατερίνα Τρίγκα που είναι από την Εύβοια, εργάζεται ως αναπληρώτρια από το 2009 και φέτος τοποθετήθηκε στα Χανιά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. «Εχω ένα αυτοκίνητο γεμάτο με όλα μου τα πράγματα και ψάχνω», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ειδικά γι’ αυτούς που δεν έχουν κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο στην πόλη τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.
«Αν δεν υπάρχει αυτό σημαίνει ότι πληρώνεις 5 και 10 μέρες, τουλάχιστον 50 ευρώ την ημέρα, για κάποιο δωμάτιο μέχρι να βρεις κάτι» ανέφερε η Κατερίνα και συμπλήρωσε ότι η αναζήτηση προσφερόμενων σπιτιών γίνεται με κάθε πρόσφορο τρόπο.
Μια πρόσθετη δυσκολία που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αναπληρωτές είναι το ότι έως και την τελευταία στιγμή δεν γνωρίζουν πού θα τοποθετηθούν με συνέπεια ακόμα κι αν βρουν ένα σπίτι στα Χανιά η δουλειά τους να είναι τελικά στα Σφακιά. «Τα ενοίκια είναι πανάκριβα. Μιλάμε για τουλάχιστον 350-400 ευρώ, σχεδόν δηλαδή όσο αντιστοιχεί στον μισό μισθό ενός αναπληρωτή, χώρια τους λογαριασμούς που πρέπει να υπολογίζει κανείς», σχολίασε η Κατερίνα και πρόσθεσε ότι ενώ αρχικά σχεδίαζε να μείνει στα Χανιά φέτος θα είναι μάλλον η τελευταία της χρονιά καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στο υψηλό κόστος ζωής.

 

«ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ»

O  αναπληρωτής δάσκαλος, Νίκος Σάλεχ
O αναπληρωτής δάσκαλος, Νίκος Σάλεχ

Ο συμπατριώτης της Κατερίνας, αναπληρωτής δάσκαλος, Νίκος Σάλεχ συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια ως αναπληρωτής ενώ στα Χανιά είναι από το 2013.
«Μέσα σ’ αυτή την εξαετία είδα την τεράστια διαφορά που υπάρχει σε ό,τι αφορά τα σπίτια. Το ‘13 τα πράγματα ήταν φυσιολογικά. Μετά από κάποια χρόνια εμφανίστηκε ο όρος παραμονής στα σπίτια μέχρι τέλη Απριλίου κ.λπ. και βέβαια μια τεράστια αύξηση στα ενοίκια. Για παράδειγμα το ‘13 έβρισκες γκαρσονιέρα με 200 ευρώ, ενώ τώρα η ίδια γκαρσονιέρα πάει στα 300-350 ευρώ!», ανέφερε ο Νίκος.
Ο ίδιος κατάφερε να… επιβιώσει όλα αυτά τα χρόνια χάρη και στην υποστήριξη ενός συγγενικού του προσώπου που ζει στα Χανιά. Ωστόσο, συνέβη αρκετές φορές να τον βγάλουν από το σπίτι λόγω βραχυχρόνιας μίσθωσης.
«Μένουμε μέχρι να φύγουμε. Μέχρι να μας διώξει ουσιαστικά αυτή η κατάσταση», υπογράμμισε ο Νίκος.
«ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ»

Ο Αλί Μουσταφάογλου ήρθε πρώτη φορά στα Χανιά από την Ορεστιάδα πριν από δύο χρόνια για να εργαστεί ως αναπληρωτής δάσκαλος.
Ο Αλί Μουσταφάογλου ήρθε πρώτη φορά στα Χανιά από την Ορεστιάδα πριν από δύο χρόνια για να εργαστεί ως αναπληρωτής δάσκαλος.

Ο Αλί Μουσταφάογλου ήρθε πρώτη φορά στα Χανιά από την Ορεστιάδα πριν από δύο χρόνια για να εργαστεί ως αναπληρωτής δάσκαλος. «Πραγματικά η κατάσταση δεν πάει άλλο. Ακούς για ενοίκια 600 και 700 ευρώ. Όλοι οι συνάδελφοι είναι στον δρόμο σαν χαμένοι κι ο ένας λέει τον πόνο του στον άλλο», σημείωσε.
Η κατάσταση που βιώνουν οι αναπληρωτές καθηγητές έχει άμεσες συνέπειες και στο παιδαγωγικό έργο που καλούνται να επιτελέσουν. Ο Αλί πέρυσι υπηρέτησε στο Κολυμπάρι, φέτος δεν γνωρίζει πού θα βρεθεί. «Αυτό είναι σε βάρος όλων, και των παιδιών που αλλάζουν εκπαιδευτικό κάθε χρόνο και των γονιών που δεν γνωρίζον αν και πότε θα έρθει ένας αναπληρωτής και βέβαια και εμένα που αναγκάζομαι να μετακινούμε συνέχεια», τόνισε.
Το πρόβλημα με την έλλειψη σπιτιών προς ενοικίαση παρατηρείται σε κάθε τουριστική περιοχή της Ελλάδας όπως και στην Αθήνα. «Υπάρχουν συνάδελφοι που μένουν αυτή τη στιγμή στρωματσάδα, άλλοι σε σκηνές κι ο καθένας είναι σε έναν πανικό», ανέφερε ο Αλί και υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί πολιτικές λύσεις, όπως π.χ. αύξηση στους μισθούς των εκπαιδευτικών, πλαφόν στο σύστημα του Airbnb και στα ενοίκια των σπιτιών κ.ά., καθώς η αγορά αποδεικνύεται ότι δεν εξυπηρετεί βασικές κοινωνικές ανάγκες.

 

 

Παρέμβαση της ΕΛΜΕ

Την παρέμβαση της Πολιτείας προκειμένου να βρεθεί λύση στο στεγαστικό πρόβλημα των εκπαιδευτικών ζητάει η ΕΛΜΕ Χανίων με ανακοίνωσή της.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως «η ανεξέλεγκτη τουριστική εκμετάλλευση έχει μετατρέψει τα Χανιά σε πόλη πολυτελείας» και τονίζει ότι η κατάσταση αυτή «διώχνει τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους και τη νεολαία». Παράλληλα, καλεί Δημοτικές – Περιφερειακές Αρχές, το Υπουργείο και την κυβέρνηση να δώσουν άμεσα λύση στο στεγαστικό πρόβλημα μέσα από:
• Την εξεύρεση χώρων (ξενοδοχεία, δημόσια κτήρια, εκκλησιαστικά ιδρύματα) για την άμεση δωρεάν εγκατάσταση των αναπληρωτών – φοιτητών και όλων των εργαζόμενων σε αξιοπρεπείς κατοικίες.
• Τη γενναία επιδότηση ενοικίου στις περιπτώσεις που το κεντρικό κράτος δεν μπορεί να καλύψει δωρεάν της ανάγκες των αναπληρωτών – φοιτητών και όλων των εργαζόμενων για αξιοπρεπή στέγαση.
• Την παραχώρηση κενών κατοικιών (δήμων, εκκλησιών, φορέων του δημοσίου).
• Την κατασκευή εστιών και κατοικιών από το ΠΔΕ και την ανάληψη ανάλογων πρωτοβουλιών από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

3 Comments

  1. Βραχυχρονια:Έκαμα σπίτι ψηλό για να το καμαρώνω,σ εκπαιδευτικούς,στρατιωτικούς και φοιτητές να το μισθών η!Τις καταθέσεις να κοιτώ την τσέπη να φουσκωτών!Μακροχρονια:Όμως δα όταν τα σχολεία,τα μαγαζιά και τα πανεπιστήμια κλείσουν εγώ το σπίτι θα κοιτώ 40 χρόνια πίσω θα γυρνώ και θα το μετανιώνω!!!Ευχαριστώ!

  2. Δεν ειναι δύσκολο μόνο για τους εκπαιδευτικούς…ενδιαφέρθηκε κανένας να μάθει που μένουν τα παιδιά που σπουδάζουν στο ΤΕΙ Χανίων?…Ααα “πανεπιστήμιο” και καλά…υποτίθεται το αναβάθμισε το κράτος αλλά τίποτα δεν έκανε…Είναι ντροπή να λες πει σου παρέχεται “δωρεάν” παιδία και στην ουσία να μην υπάρχει, είναι δυνατόν να μην υπάρχει εστία για τα παιδιά που έκαναν τα πάντα για να έρθουν σε αυτήν την σχολή…16 θέσεις και αυτές σε ξενοδοχείο απόστασης από την σχολή 1 ώρας με αστικό…το οποίο πληρώνουν και 40 ευρώ την κάρτα μεταφοράς ενώ το Πολυτεχνείο 17…Αλλά κατά τα άλλα αυτό το κράτος δεν ξεχωρίζει τίποτα…το μόνο που ξέρουν να λένε είναι εμείς κάνουμε το καλύτερο…που ???
    Είναι δυνατόν για ένα σπίτι 30 τετραγωνικά να δίνεις 400 ευρώ και να μένεις 40 λεπτά μακριά από την σχολή σου γτ όσο πιο κοντά είναι τόσο πιο πολύ ανεβαίνει το ενοίκιο…και στην ευφορία να δηλώνουν 100 και 150 ευρώ… η να μην σου κανουν καν συμβόλαιό…Είναι ντροπή να λέω ότι μένω σε μια χώρα που το μόνο που την νοιάζει είναι το πώς θα εκμεταλλευτεί τον άλλον…!!πραγματικά ενώ υπάρχουν τόσοι τρόποι να βοηθήσει το κράτος δεν κάνει τίποτα …Υπάρχουν περιοχές που τα παιδιά δεν πατάνε στην ασιτία και αυτοί φτιάχνουν και άλλες…Και εμείς που παρακαλάμε κάνουμε κινήσεις με όλη μας την δύναμη…κανουν λες και δεν υπάρχουμε…Δεν μας δίνουν καμία σημασία..!!
    Το λιγότερο που μπορώ να πω είναι “συγχαρητήρια”.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα