Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Ασή Γωνιά: Καθεστώς ιδιόκτητης κοινοτικής μαδάρας

» …και τρόπος δήλωσης στο Κτηματολόγιο
» καταλυτική ημερομηνία 31/12/23

Κύριε διεθυντά,

για τη συγκεκριμένη μαδάρα, τα γραπτά στοιχεία που έχουμε και ακολουθήσαμε για την διαχείρισή της είναι η απόφαση του Πρακτικού της κοινότητας 11/5/56 υπογεγραμμένο από το Κ.Σ. και (17) κατοίκους που συμμετείχαν στο Συμβούλιο. Στο Πρακτικό αυτό αναφέρονται:
α) Ο καθορισμός και η περιγραφή της εν λόγω μαδάρας σε εξωτερικό και εσωτερικό όριο, υπάρχουν μικρές αυξομειώσεις στο εξωτερικό όριο όπως προκύπτει από τις διμερής οριοθετήσεις με όμορες μας κοινότητες σε λίγα σημεία.
β) Για το ιδιοκτησιακό καθεστώς αναφέρει ότι ανήκει σε (27) οικογένειες – Σόγια με διαφορετικό επίθετο (εν συνόλω περί τις 29 ή 30 τότε που είχε εξασφαλισθεί η έκταση αυτή), δεν αναφέρεται πουθενά βάσει των γραπτών στοιχείων να λαμβάνει περισσότερο ή λιγότερο ποσοστό κάποια οικογένεια άρα ανήκει ισόποσα εξ αδιανεμήτου στις 27 οικογένειες όπως και γνωρίζομε.
γ) Εξουσιοδοτούν το εκάστοτε Κ.Σ. όπως επιβλέπει και προστατεύει αυτήν καθώς και την απαγόρευση κοπής δένδρων, άρα εν τω προκειμένω τη διαχείριση για το κτηματολόγιο. Προσκομίσαμε κάθε νόμιμο στοιχείο, των διμερών Διοικητικών ορίων με τις όμορες
Οι όποιες εγκαταστάσεις εντός αυτής Μιτάτα – στέρνες – κούμοι – αλώνια κ.λπ., όλες είναι κατοίκων Ασή Γωνιάς και καμία απολύτως από άλλη κοινότητα, ενώ το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους περιορίζεται στα τετραγωνικά μέτρα που καταλαμβάνει το κτίσμα και μόνο, η όλη επιφάνεια παραμένει εξ αδιανεμήτου και αδιαιρέτου στις (27) οικογένειες παρά την όποια χρήση τωρινή ή του παρελθόντος έκανε ή κάνει ο κάθε χωριανός.
9) Απευθύνθηκα σε ιδιώτη τοπογράφο Μηχανικό όπου από τον Μάρτιο 2023 ξεκινήσαμε την τοπογράφηση υπό την αποκλειστική ευθύνη και υπόδειξη μου ως Προέδρου της κοινότητας, (συγκυριακά ανήκω στις 27 οικογένειες και έχω κάνει χρήση από παιδί έως σήμερα σε όλη αυτή την έκταση άρα είμαι γνώστης). Με γνώμονα το δίκαιο και μόνο το δίκαιο για να μην αδικήσουμε αλλά ούτε να αδικηθούμε. Προβήκαμε σε πολυήμερες επισκέψεις στο βουνό για ανεύρεση του κάθε στοιχείου λαμβάνοντας το στίγμα του βασιζόμενοι αποκλειστικά στα επίσημα γραπτά δεδομένα και όχι σε προφορικά, (έχει συμβεί να ανατρέπονται κάποια προφορικά στοιχεία που ενώ τα γνωρίζαμε ως δεδομένα από γραπτά, μάλιστα αφορά και δική μου ιδιοκτησία τελικά την συμπεριελάμβαμε ως κοινόχρηστη). Τοπογραφήσαμε συνολική επιφάνεια 6.516.693,97 τ.μ. και με περίμετρο 20674,45 μέτρα που ανήκει 241359 τμ συνολικά σε κάθε δικαιούχο επίθετο (Σόι).
10) Η εν λόγω μαδάρα ανήκει στους άνδρες της κάθε οικογένειας όπου δωρίζεται στις επόμενες γενιές από τον πατέρα στα άρρενα τέκνα και ούτω καθ εξής. Εξαίρεση μπορεί ίσως να αποτελεί για όποιον δεν αφήσει κληρονόμο αγόρι τότε να μεταφέρονται τα δικαιώματα του στις κόρες του.
Σε γενική συνέλευση των κατοίκων στις 23/7/23 συναποφασίσαμε πώς θα τη δηλώσομε οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι εξ αδιανέμητου στο Κτηματολόγιο ισόποσα μεταξύ μας, δηλώνοντες το 1/27 η κάθε οικογένεια (Σόι), βεβαιώνοντας με δύο ένορκες καταθέσεις ότι συμπεριλαμβανόμαστε στις εν λόγω (27) οικογένειες. Την επιμέρους διανομή σε ποσοστά της κάθε οικογενείας θα το προσδιορίζουν μεταξύ τους τα μέλη της, βάση το γενεαλογικό τους δέντρο όπου συγκεντρωτικά δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 241359 τ.μ. το κάθε σόι. Τα ατομικό ποσοστό που θα προκύψει σε επιφάνεια στον καθένα θα πρέπει να το δηλώσει στην Εφορεία Ε9. Κατόπιν θα παραλάβει πιστό αντίγραφο του τοπογραφικού από την κοινότητα για να μεταβεί στο Κτηματολόγιο προς δήλωση του εξ αδιανεμήτου της όλης επιφανείας.
Υ. Γ 1). Εάν κάποιος έχει στην κατοχή του κάποιο επίσημο γραπτό στοιχείο που να αφορά την εν λόγω μαδάρα παρακαλούμε να μας το προσκομίσει στην Κοινότητα.

Με εκτίμηση,
Ο πρόεδρος
Σμπυράκης Γεώργιος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα